Παραμονές του Πάσχα και ο ΔΗΣΥ έριξε τις δικές του κροτίδες με τη διοργάνωση εκδήλωσης με θέμα: «Ψηφιακή Κύπρος και Μεταρρυθμίσεις». Δηλαδή ένα μόλις μήνα πριν από τις βουλευτικές ο ΔΗΣΥ μάς καλεί να προβληματιστούμε, υποτίθεται, για την πορεία της μεταρρύθμισης σε σχέση με τις ψηφιακές τεχνολογίες. Με έναν τίτλο, μάλιστα, που επιτηδευμένα περιλαμβάνει τη λέξη μεταρρύθμιση.
Ο σκοπός είναι προφανής: Να προβληθεί ο ΔΗΣΥ ως το μεταρρυθμιστικό κόμμα της Κύπρου. Μπορεί η σύγκριση με τη διακυβέρνηση ΑΚΕΛ να τον βολεύει, αν δει, όμως, κάποιος τα πεπραγμένα της διακυβέρνησης ΔΗΣΥ, τότε κατανοεί ότι η εκδήλωση ήταν ένα πασχαλινό πυροτέχνημα. Γιατί αντί μεταρρύθμισης, Κυβέρνηση και ΔΗΣΥ χρεώνονται με μία από τις χειρότερες ευρωπαϊκές θέσεις στις ψηφιακές δεξιότητες. Διαπίστωση που δεν ήταν δυνατόν να αποσιωπηθεί από τους προσκεκλημένους στην εκδήλωση, αφού μια σημαντική έρευνα της ΕΕ έχει εδώ και δύο μήνες κυκλοφορήσει και είναι καταπέλτης για τη θέση που κατέχει η Κύπρος ανάμεσα στα 28 κράτη-μέλη της ΕΕ: 23η στον δείκτη ψηφιακής οικονομίας και κοινωνίας DESI. Η Κύπρος υστερεί στους πλείστους όσους επιμέρους δείκτες:
Ποσοστό επαγγελματιών Πληροφορίας και Επικοινωνίας μόλις 2,1% συγκριτικά με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο 2,8%. Ποσοστό Κυπρίων που κατέχουν βασικές ψηφιακές δεξιότητες μόλις 48%, πολύ χαμηλότερο από το 59%, μέσο όρο της ΕΕ. Η γενική θέση της Κύπρου στα θέματα «ανθρώπινου ψηφιακού δυναμικού» είναι η θλιβερή 25η ανάμεσα στις 28 χώρες της ΕΕ! Όλα αυτά είναι στοιχεία αδιαμφισβήτητα, με τη χρησιμότητά τους να έγκειται στη συγκρισιμότητα με άλλες χώρες της ΕΕ. Ουσιαστικά απαντούν σε κάθε επικοινωνιακό τρικ που Κυβέρνηση και ΔΗΣΥ επινοούν για να εμφανιστούν μεταρρυθμιστές και εκσυγχρονιστές. Με την ανάληψη της διακυβέρνησης, Αναστασιάδης και ΔΗΣΥ έδωσαν το χαριστικό πλήγμα στην οικονομική κρίση (που είχε ήδη αρχίσει), με την υλοποίηση του κουρέματος και την καταστροφή του τραπεζικού συστήματος (που ακόμη να ανορθώσει). Στο στάδιο εκείνο, η Κυβέρνηση είχε, ορθά, εστιάσει την προσοχή στον τουρισμό που είχε έτοιμη υποδομή για να βοηθήσει στην ανάπτυξη.
Δεν μπορεί, όμως, μια οικονομία να συνεχίζει να εξαρτάται υπέρμετρα από τον τουρισμό. Η Κύπρος έχει απόλυτη ανάγκη τις Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνίας. Για τις διεθνείς της επιχειρήσεις, για να υπερέχει, όχι να υστερεί, έναντι των διεθνών της ανταγωνιστών. Για να αυξηθεί η παραγωγικότητα και ανταγωνιστικότητα των εγχώριων επιχειρήσεων. Για να μπορούν αυτές που έχουν εξαγωγικό προσανατολισμό να σταθούν διεθνώς με αξιώσεις. Αυτό που έκανε κατά κόρον η Κυβέρνηση ήταν να καταρτίσει προγράμματα («Σχέδιο Δράσης 2015-17 της Ψηφιακής Στρατηγικής της Κύπρου»), να βάλει μεγαλεπήβολους στόχους («70% κάλυψη με ταχύτητες τουλάχιστον 100Mbps μέχρι το 2020») και να εξαγγείλει διάφορες δράσεις. Όλα αυτά, όμως, παρέμειναν γράμμα κενό, αφού πατώσαμε για τα καλά. Κυβέρνηση και ΔΗΣΥ οφείλουν να δουν τις ανάγκες σφαιρικά, υλοποιώντας αυτά που η Συμμαχία Πολιτών από καιρό υποστηρίζει: Να εγκύψουν στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση, αναβαθμίζοντας τις κυβερνητικές ιστοσελίδες με τρόπο ουσιαστικό και όχι επιφανειακό. Δημιουργώντας δηλ. λογισμικά που να επιτρέπουν στους πολίτες να υποβάλλουν αιτήσεις, να διεκπεραιώνουν υποθέσεις και να διεξάγουν συναλλαγές ηλεκτρονικά. Να αυξήσουν τα προγράμματα πληροφορικής και την τεχνολογική υποδομή στη μέση εκπαίδευση.
Να συντονιστούν με τα δημόσια και ιδιωτικά πανεπιστήμια, ώστε να εμπλουτιστούν τα ακαδημαϊκά προγράμματα με ψηφιακές δεξιότητες. Να ενισχύσουν τα σχέδια επαγγελματικής τεχνολογικής κατάρτισης και πιστοποίησης για εργαζόμενους και ανέργους. Στον βαθμό που θα της επιτρέπει ο θεσμικός της ρόλος στη νέα Βουλή, η Συμμαχία Πολιτών θα ασκήσει πίεση για την υλοποίηση των σημαντικών αυτών πολιτικών ΣΤΕΛΙΟΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ Αναπληρωτής Πρόεδρος Συμμαχίας Πολιτών