Συνεντεύξεις

Συν. Αβέρωφ: Τείνει το χέρι πριν καθίσει καν στην καυτή καρέ

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου δεν προαποκλείει συνεργασίες με κανένα κόμμα

Έχει να αντιμετωπίσει όλη την αντιπολίτευση, όλα τα κόμματα δηλαδή, γνωρίζει πολύ καλά πως η θητεία του στην Επιτροπή Οικονομικών κάθε άλλο παρά εύκολη θα είναι
«Η έγνοια και οι προσπάθειες της Επιτροπής Οικονομικών πρέπει να είναι να δημιουργηθούν οι συνθήκες εκείνες, που θα επιτρέψουν στην οικονομία να έχει βιώσιμη ανάπτυξη. Δεν θα πρέπει επ’ ουδενί να προσηλωνόμαστε στο πώς θα διαμοιράσουμε αυτό που δεν έχουμε»
Χέρι συνεργασίας τείνει προς όλα τα εν τη Βουλή κόμματα, βασικά σε όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος ανέβαλε προχθές Πέμπτη την καυτή καρέκλα του Προέδρου της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής. Σε μια περίοδο κατά την οποία είναι σίγουρο πως πολλά θα κρίνουν την παραπέρα πορεία της οικονομίας και ενόψει της έναρξης δύο νέων προεκλογικών περιόδων, μιας για τις δημοτικές εκλογές αμέσως μετά το καλοκαίρι και μιας από τις αρχές της νέας χρονιάς για τις προεδρικές, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών θα κληθεί να βρει λύσεις σε θέματα μείζονος σημασίας.
Το περιβάλλον γύρω του δεν είναι φιλικό, αν ληφθεί υπ' όψιν το γεγονός ότι το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα, το ΑΚΕΛ και το τρίτο, το ΔΗΚΟ, κάθε άλλο παρά συμφωνούν -για παράδειγμα- στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων. Για το θέμα της μεταρρύθμισης δε, τα εμπόδια στον δρόμο της έγκρισης των νομοσχεδίων είναι πανύψηλα. Αυτά είναι δύο μόνο από τα νομοσχέδια για τα οποία θα κληθεί να αποφανθεί η Επιτροπή Οικονομικών, πριν τα στείλει στην ολομέλεια για συζήτηση και ψήφιση. Είναι καλά γνωστό ότι τα νομοσχέδια για τις αποκρατικοποιήσεις αποσύρθηκαν, μετά τις κάθετες διαφωνίες των κομμάτων, εκτός φυσικά του ΔΗΣΥ, με τον Υπουργό Οικονομικών όμως να δηλώνει πως θα τα επανακαταθέσει εν ευθέτω χρόνω.
Η μισή θητεία
Τα πράγματα γίνονται ακόμα δυσκολότερα για τον Πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών, αν αναλογισθεί κανείς ότι η θητεία του σ’ αυτήν θα είναι μισή. Όπως αποφασίσθηκε στην προχθεσινή πρώτη, ουσιαστικά, ολομέλεια της νέας Βουλής, ο Αβέρωφ Νεοφύτου θα είναι Πρόεδρος για τα πρώτα δυόμισι χρόνια, με Αναπληρωτή Πρόεδρο τον Μάριο Μαυρίδη. Τα επόμενα δυόμισι χρόνια, νέος Πρόεδρος θα αναλάβει ο Άγγελος Βότσης του ΔΗΚΟ, με Αναπληρωτή Πρόεδρο τον Μαρίνο Μουσιούτα του ιδίου κόμματος. Αυτό μπορεί να περιπλέξει ακόμα περισσότερο τα πράγματα, αφού είναι δυνατόν να υπάρξουν κωλυσιεργίες σε θέματα με τα οποία το ΔΗΚΟ διαφωνεί με τον ΔΗΣΥ (και είναι πολλά αυτά), μέχρι να αναλάβει το ίδιο την υπόλοιπη μισή θητεία.
Η μέγιστη δυνατή συναίνεση
Στη συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα μας, λίγη ώρα μετά που ανέλαβε την προεδρία της Επιροπής Οικονομικών, ο Αβέρωφ Νεοφύτου παραδέχθηκε ότι «θα χρειαστεί συνεννόηση και διαβούλευση με όλες τις πολιτικές δυνάμεις, ώστε να επιτυγχάνεται η μέγιστη δυνατή συναίνεση προς όφελος της οικονομίας και της κοινωνίας ευρύτερα».
Δεν παρέλειψε, ωστόσο, να τονίσει με έμφαση πως «ο Δημοκρατικός Συναγερμός δεν προαποκλείει συνεργασίες με κανένα».
«Η οικονομία της χώρας -είπε- δεν είναι θέμα κομματικό. Αντίθετα, είναι θέμα εθνικό που αφορά όλους. Η διαβούλευση και η συνεννόηση με όλες τις πολιτικές δυνάμεις, χωρίς εμμονές και αγκυλώσεις, είναι αναγκαία ώστε να επιτυγχάνονται οι συμμαχίες εκείνες που θα οδηγήσουν τον τόπο μπροστά».
Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ ακολουθεί:
Θα χρειαστεί συνεννόηση
-Κατ' αρχήν συγχαρητήρια για την ανάληψη από μέρους σας της προεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών στη νέα Βουλή. Σας αναμένει αναμφίβολα πάρα πολλή δουλειά. Έχετε ιεραρχήσει τις προτεραιότητές σας; Έχετε αποφασίσει πώς θα κινηθείτε;

-Κατ' αρχάς σας ευχαριστώ για τα συγχαρητήρια. Αναμφίβολα η Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής είναι μια από τις πιο σημαντικές επιτροπές του Κοινοβουλίου, αν όχι η πλέον σημαντική. Σίγουρα μας περιμένει όλους πολλή δουλειά για να αντεπεξέλθουμε αποτελεσματικά στα καθήκοντά μας. Με την έναρξη των εργασιών της Επιτροπής πρέπει να προχωρήσουμε τη συζήτηση για τα νομοσχέδια που εκκρεμούν ενώπιόν της, από την προηγούμενη Βουλή. Και υπάρχουν σημαντικά νομοσχέδια που η προηγούμενη Βουλή ανέβαλε για τη νέα Βουλή.


Μερικά από αυτά αφορούν τη μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας, που πιστεύουμε πρέπει να προωθηθούν το συντομότερο για ψήφιση από την Ολομέλεια του Σώματος. Το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθούμε είναι η προώθηση των μεταρρυθμίσεων, και η ανάληψη πρωτοβουλιών για να τονωθεί περαιτέρω η ανάπτυξη της οικονομίας με την ελάφρυνση του φορολογικού βάρους νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Χωρίς φυσικά να ξεχνούμε τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και αυτούς οι οποίοι υπέστησαν το μεγαλύτερο βάρος από την οικονομική κρίση. Θα χρειαστεί συνεννόηση και διαβούλευση με όλες τις πολιτικές δυνάμεις, ώστε να επιτυγχάνεται η μέγιστη δυνατή συναίνεση προς όφελος της οικονομίας και της κοινωνίας ευρύτερα.
Τα καυτά θέματα
-Ποια κατά τη γνώμη σας είναι τα πλέον καυτά θέματα με τα οποία πρέπει να ασχοληθεί και να προωθήσει η Επιτροπή Οικονομικών;

-Σίγουρα αρχή πρέπει να γίνει με τη μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας, η οποία εκκρεμεί ενώπιον της Επιτροπής. Ακολούθως θα πρέπει να αναλάβουμε πρωτοβουλίες για να προσελκύσουμε επενδύσεις και να βρούμε τους πλέον κατάλληλους τρόπους, για να ελαφρύνουμε το φορολογικό βάρος που έχουν επωμισθεί τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις. Ταυτόχρονα πρέπει με τον κοινωνικά δικαιότερο τρόπο για να κατανείμουμε στην κυπριακή κοινωνία τους καρπούς από την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.
Εμείς δεν δώσαμε υποσχέσεις
-Είναι γενική πεποίθηση ότι το έργο σας θα είναι δύσκολο, μια και η αντιπολίτευση την οποία θα έχετε να αντιμετωπίσετε θα είναι εκ των ων ουκ άνευ, λόγω ακριβώς της έλλειψης πλειοψηφίας από μέρους του κυβερνώντος κόμματος στη Βουλή. Γίνονται ακόμα δυσκολότερα τα πράγματα, λόγω και των υποσχέσεων και δεσμεύσεων που δόθηκαν από όλους τους υποψηφίους κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για τις βουλευτικές εκλογές, υποσχέσεων οι οποίες μοιράστηκαν αφειδώλευτα. Πού προσβλέπετε ώστε να καταστήσετε το έργο σας, αν όχι ευκολότερο, τουλάχιστον εφικτό;

-Εμείς δεν δώσαμε καμία προεκλογική υπόσχεση και είχαμε πολιτικό κόστος γι' αυτό. Η οικονομία είναι εθνικό ζήτημα. Για να μπορέσει η οικονομία της χώρας να αντέξει επιστροφές σε οργανωμένα σύνολα και στην κοινωνία ευρύτερα, θα πρέπει πρώτ' απ' όλα να πηγαίνει καλά και να υπάρχει ανάπτυξη. Αν δεν υπάρχει ανάπτυξη, η οποία δημιουργεί τις ευνοϊκές συνθήκες για να υπάρξουν δημοσιονομικά πλεονάσματα, τότε το κράτος δεν θα καταφέρει να δώσει πίσω στην κοινωνία. Συνεπώς, η έγνοια και οι προσπάθειες της Επιτροπής Οικονομικών πρέπει να είναι να δημιουργηθούν οι συνθήκες εκείνες που θα επιτρέψουν στην οικονομία να έχει βιώσιμη ανάπτυξη. Δεν θα πρέπει με κανέναν τρόπο να προσηλωνόμαστε στο πώς θα διαμοιράσουμε αυτό που δεν έχουμε.
Συμμαχίες
-Είναι επίσης παραδεκτό ότι θα πρέπει να αναζητήσετε συμμαχίες εντός του Κοινοβουλίου για να περάσετε νομοσχέδια, τα οποία προκαλούν τη σθεναρή αντίσταση της αντιπολίτευσης, βασικά όλων των υπολοίπων εν τη Βουλή κομμάτων. Ποια πιστεύετε ότι θα είναι τα κόμματα εκείνα τα οποία θα βοηθήσουν το έργο σας;

-Ο Δημοκρατικός Συναγερμός δεν προαποκλείει συνεργασίες με κανένα. Η οικονομία της χώρας δεν είναι θέμα κομματικό, αλλά αντίθετα είναι θέμα εθνικό που αφορά όλους. Η διαβούλευση και η συνεννόηση με όλες τις πολιτικές δυνάμεις, χωρίς εμμονές και αγκυλώσεις, είναι αναγκαία, ώστε να επιτυγχάνονται οι συμμαχίες εκείνες που θα οδηγήσουν τον τόπο μπροστά.
Χωρίς δογματισμούς
-Νομοσχέδια τα οποία θεωρούνται καυτά είναι κυρίως αυτά της μεταρρύθμισης αλλά και των αποκρατικοποιήσεων τα οποία, όπως είπε ο Υπουργός Οικονομικών, θα επανακαταθέσει στη Βουλή. Πώς σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε τις αντιδράσεις των υπολοίπων κομμάτων;

-Εάν αναφέρεστε στα νομοσχέδια για τη μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας, αυτά ήδη εκκρεμούν στην Επιτροπή Οικονομικών. Όσον αφορά νομοσχέδια για αποκρατικοποιήσεις, όταν και εφόσον κατατεθούν στη Βουλή, θα τα εξετάσουμε χωρίς δογματισμούς και θα υπάρξει μια πολιτική συζήτηση, με στόχο να επιτευχθούν αναγκαίες συγκλίσεις.
Πολλές οι «εκκλησιές»
-Πέραν των δυσκολιών εντός του Κοινοβουλίου υπάρχουν και αντικειμενικές δυσκολίες, έτσι ώστε να μπορείτε να ανταποκρίνεστε στις υποχρεώσεις της προεδρίας της Επιτροπής Οικονομικών. Ως Πρόεδρος κόμματος και δη του μεγαλύτερου, έχετε ήδη βαρυφορτωμένο πρόγραμμα. Πιστεύετε πως θα είναι εύκολη υπόθεση η «λειτουργία σε πολλές εκκλησιές;».

-Σίγουρα, οι υποχρεώσεις είναι πάρα πολλές και ο χρόνος πολύτιμος. Όμως στα δύσκολα κρινόμαστε όλοι και είμαι σίγουρος ότι θα καταφέρω να ανταποκριθώ επάξια, τόσο στα νέα καθήκοντα που έχω αναλάβει, όσο και στις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτά.