Τρύπα €120 εκατ. στο Ταμείο Συντάξεων του ΡΙΚ Τεράστια ελλείμματα στο κεφάλαιο κίνησης - €1,3 εκ. - Εκκρεμεί ο έλεγχος των ακαδημαϊκών προσόντων για τους μισούς μόνιμους υπαλλήλους Τρύπα €120 εκατ. στο Ταμείο Συντάξεων της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης παρουσίασε η έκθεση του Γραφείου Γενικού Ελεγκτή για το έτος 2015. Το συνολικό πλεόνασμα του ΡΙΚ για το 2015 είναι ύψους €2,3 εκ., στο οποίο παραχωρήθηκε κρατική χορηγία συνολικού ύψους €24.630.000 σε σχέση με €24.859.715 το 2014.
Σύμφωνα με την έκθεση, το σύνολο των υποχρεώσεων του Ιδρύματος υπερβαίνει το σύνολο του ενεργητικού του κατά €127,4 εκ. και το οποίο προέκυψε κυρίως από τις υποχρεώσεις του ΡΙΚ προς το Ταμείο Συντάξεων για κάλυψη των συνταξιοδοτικών ωφελημάτων των υπαλλήλων του και από την οφειλή για τα περιθωριακά ωφελήματα των υπαλλήλων, ενώ καταδεικνύει, σύμφωνα με τον Ελεγκτή, ότι η ικανότητα του ΡΙΚ να παραμείνει ως ενεργή δραστηριότητα στηρίζεται στη συνέχιση της παροχής της κρατικής χορηγίας.
Σύμφωνα με την αναλογιστική εκτίμηση που υποβλήθηκε τον Φεβρουάριο 2016, το Ταμείο Συντάξεων παρουσιάζει αναλογιστικό έλλειμμα ύψους €119.994.188. Αύξηση μισθού του Γενικού Διευθυντή Όσον αφορά την προκήρυξη της θέσης του Γενικού Διευθυντή, αυτή έγινε στις 14.8.2015 (με ημερομηνία λήξης υποβολής των αιτήσεων στις 7.9.2015) με το παλαιό σχέδιο υπηρεσίας, μετά από γνωμάτευση του Νομικού Συμβούλου του Ιδρύματος, αφού το νέο σχέδιο υπηρεσίας που στάλθηκε από το ΡΙΚ στις 31.3.3015 στο Υπουργείο Εσωτερικών δεν προωθήθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών στο Υπουργικό Συμβούλιο.
Επίσης, φαίνεται να έγινε διαφοροποίηση των όρων εργασίας σχετικά με τον μισθό του Γενικού Διευθυντή από το Υπουργείο Εσωτερικών (από €54.942 που εγκρίθηκε από το ΡΙΚ σε €62.000 πάγιο βασικό μισθό, που αντιστοιχεί σε αύξηση μικτού μισθού από €75.000 σε €84.636). Η Ελεγκτική Υπηρεσία, σύμφωνα με την Έκθεση, έθεσε αρκετά ερωτηματικά για το θέμα, με κυριότερα την έλλειψη τεκμηρίωσης της αύξησης του μισθού και τη μη προώθηση στο Υπουργείο Εσωτερικών του νέου Σχεδίου Υπηρεσίας για τη θέση του Γενικού Διευθυντή. Σημειώνεται ότι στο νέο Σχέδιο Υπηρεσίας που ετοιμάστηκε από το Ίδρυμα, αλλά δεν προωθήθηκε για έγκριση, περιλαμβάνονται αυξημένα καθήκοντα και ευθύνες και διαφοροποιήσεις στα απαιτούμενα προσόντα.
Σε άλλο σημείο ο Ελεγκτής στην Έκθεσή του επισημαίνει ότι 11 άτομα από το προσωπικό δεν προσκόμισαν τα απαιτούμενα από τα Σχέδια Υπηρεσίας ακαδημαϊκά τους προσόντα, ενώ εκκρεμεί, επίσης, η επιβεβαίωση από το ΡΙΚ των ακαδημαϊκών προσόντων 45 από τους 91 μόνιμους υπαλλήλους και 155 από τους 267 συνεργάτες αορίστου χρόνου. Χρωστάνε τα διαφημιστικά γραφεία Σε σχέση με τις οφειλές προς το ΡΙΚ, στην Έκθεση αναφέρεται πως στις 31.12.2015 το σύνολο των οφειλών από διαφημιστικά γραφεία ανερχόταν σε €1.347.922 και πως για οφειλές ύψους €543.099, καταχωρίσθηκαν αγωγές, χωρίς ωστόσο το ΡΙΚ μέχρι σήμερα να επιτύχει ανάκτηση των ποσών. Επίσης, οι οφειλές από απευθείας πελάτες διαφημίσεων ανέρχονταν σε €759.613, από τα οποία ποσό ύψους €587.820 αφορούσε προηγούμενα έτη, για πελάτες με οφειλή πέραν των €5.000.
Ο Ελεγκτής συστήνει όπως το ΡΙΚ διερευνήσει τους λόγους για τη συσσώρευση και μη έγκαιρη απαίτηση των πιο πάνω οφειλών, και εάν και εφόσον διαπιστωθούν λάθη και παραλείψεις να εξεταστεί το ενδεχόμενο απόδοσης ευθυνών στους αρμόδιους λειτουργούς του Ιδρύματος. Όσον αφορά την παραγωγή ή συμπαραγωγή τηλεοπτικών σειρών, η Υπηρεσία εισηγείται όπως, για την ανάθεση δημιουργίας σειρών/προγραμμάτων, το ΡΙΚ προβαίνει στην προκήρυξη εκδήλωσης ενδιαφέροντος για διασφάλιση των αρχών της χρηστής διοίκησης, της διαφάνειας και των ίσων ευκαιριών και όπως στους όρους της προκήρυξης και κατακύρωσης περιλαμβάνονται σχετικές πρόνοιες για συσχέτιση της αμοιβής του συνεργάτη με την πραγματική τηλεθέαση/ακροαματικότητα.