Συνεντεύξεις

ΣΥΝ. ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΥ «Δεν αποτελεί δέλεαρ η εξουσία»

Χ. Ερωτοκρίτου: Είναι στοίχημα η μετεκλογική μετουσίωση σε πράξη των προεκλογικών μας εξαγγελιών

Οποιαδήποτε συνεργασία στον ενδιάμεσο χώρο πρέπει να είναι στη βάση αρχών και στη βάση κοινών συνισταμένων. Για εμάς δεν νοείται καμία συνεργασία να εδράζεται μόνο σε εκλογικές σκοπιμότητες, τονίζει η Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ
Με ποια επιχειρηματολογία θέτουμε τον εθνικό πλούτο της Κυπριακής Δημοκρατίας, που είναι το θύμα της τουρκικής εισβολής, ως το μέσο που θα εξοφλήσει το κόστος;
«Θα χρησιμοποιήσουμε τον εθνικό πλούτο του θύματος για να εξοφλήσουμε τον λογαριασμό της εισβολής και της κατοχής της Τουρκίας;», διερωτάται η νέα Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, σχολιάζοντας την πρόσφατη δήλωση ότι μέρος των εσόδων από το φυσικό αέριο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εξόφληση του κόστους της λύσης.


Σε συνέντευξή της στη «Σημερινή», πέραν των ερωτημάτων που προκύπτουν από τις πρόσφατες δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων για το Κυπριακό και το φυσικό αέριο, μιλά για τον ρυθμιστικό ρόλο του ΔΗΚΟ εντός Κοινοβουλίου, τονίζοντας πως πλέον για το κόμμα η εξουσία δεν είναι δέλεαρ αλλά ο στόχος του είναι να είναι παρόν όταν το επιτάσσει το εθνικό συμφέρον, ασχέτως εάν βρίσκεται στην αντιπολίτευση. Ταυτόχρονα, δεν αποκλείει, εάν η συνεννόηση των κομμάτων του ενδιάμεσου χώρου εδράζεται στη βάση αρχών, να εξελιχθεί και σε εκλογική συνεργασία.
Προς όφελος του πολίτη
Η εκλογική παρουσία του ΔΗΚΟ κρίνεται θετική, καθώς, παρά την απώλεια σε ποσοστά, διατηρήσατε την κοινοβουλευτική σας ισχύ. Πώς αναμένεται να ενασκήσει τον ρυθμιστικό του ρόλο στην τρέχουσα πενταετία το κόμμα;

Ακριβώς όπως και στην προηγούμενη πενταετία. Με μοναδικό γνώμονα τα συμφέροντα του τόπου, την εξυπηρέτηση ευρύτερα της κοινωνίας, της οικονομίας -επειδή ζούμε σε εποχές που η οικονομία έχει τον πρώτο ρόλο- αλλά δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι στα δικά μας κριτήρια ή στη δική μας κατεύθυνση, για το πώς θα ασκήσουμε τον πραγματικά ρυθμιστικό μας ρόλο στη Βουλή. Όπως και στο παρελθόν, έτσι και σήμερα.


Βεβαίως, να σημειώσουμε ότι στο παρελθόν είχαμε τους περιορισμούς του Μνημονίου και έπρεπε να σταθούμε δίπλα από τον τόπο μας, να αναλάβουμε πολιτικό κόστος δυσανάλογο με την εκλογική μας δύναμη, για να διασώσουμε τον τόπο μας. Και το κάναμε. Σήμερα έχουμε βγει από το Μνημόνιο, με βάση τις θυσίες που έκανε ο κυπριακός λαός. Ενδεχομένως, από τη μέρα της εξόδου και μετά, να έχουμε μεγαλύτερα περιθώρια ευελιξίας, έτσι ώστε να νομοθετήσουμε και να πράξουμε προς μεγαλύτερο όφελος του πολίτη και προς αποκατάσταση κάποιων από τις αδικίες του μνημονίου.
Εκτιμάτε ότι αυτή η εκλογική επιτυχία έβαλε τέλος στη μακρά περίοδο εσωστρέφειας στο κόμμα; Δηλοί το τέλος της εποχής των στρατοπέδων στο ΔΗΚΟ;
Νομίζω ότι η περίοδος της εσωστρέφειας στο ΔΗΚΟ τερματίστηκε μετά την εκλογή του Νικόλα Παπαδόπουλου. Απλώς στις βουλευτικές εκλογές έγινε δημοσίως γνωστό αυτό. Αλλά δεν υφίστατο εσωστρέφεια στο ΔΗΚΟ από τον Δεκέμβριο του 2013 και μετά. Απλώς επικυρώθηκε η απουσία εσωστρέφειας και στα μάτια του κόσμου. Από την ανάληψη της Προεδρίας από τον Νικόλα Παπαδόπουλο έχουμε αποσείσει, θεωρώ, στα μάτια της κοινής γνώμης αλλά και στη συνείδηση των ΔΗΚΟικών ότι για εμάς δεν αποτελεί δέλεαρ η εξουσία. Ότι μπορούμε να λειτουργήσουμε και υποστηρικτικά στην Κυβέρνηση, εάν το επιβάλλει το εθνικό καθήκον, ανεξαρτήτως αν έχουμε μερίδιο στην εξουσία ή όχι.


Και είναι συνειδητή επιλογή του ΔΗΚΟ να είμαστε παρόντες όταν το επιτάσσει το εθνικό συμφέρον, έστω κι αν είμαστε αντιπολίτευση. Άρα αυτή την προσέγγιση, θεωρώ ότι αγκάλιασαν από την αρχή οι φίλοι, οι οπαδοί, τα μέλη του ΔΗΚΟ, αλλά και ευρύτερα η κοινωνία και στις 22 του Μάη υποστήριξαν αυτήν τη φιλοσοφία, ότι δεν μας καθοδηγεί εμάς η συμμετοχή σε Κυβέρνηση ή όχι. Εμάς μας καθοδηγούν οι σωστές πολιτικές προτάσεις, το συμφέρον του τόπου και τίποτα περισσότερο.
Πάντρεμα φιλοσοφιών
Η Κοινοβουλευτική σας Ομάδα είναι ανανεωμένη. Τι πιστεύετε ότι θα προσφέρουν τα πολλά νέα πρόσωπα; Και σας προβληματίζει η έλλειψη εμπειρίας πολλών βουλευτών σας, συμπεριλαμβανομένης και εσάς;

Νομίζω ότι η σημερινή Κοινοβουλευτική Ομάδα είναι ένα εξαιρετικό μείγμα σοφίας και εμπειρίας παλαιότερων βουλευτών που έχουν επανεκλεγεί, και ενθουσιασμού και φρεσκάδας απόψεων και ιδεών των νέων βουλευτών. Αυτό αποτελεί την τέλεια σύνθεση για να έχουμε μια πολύ επιτυχημένη κοινοβουλευτική παρουσία. Θεωρώ ότι δεν πρέπει η μία κλάση να επικρατεί της άλλης.


Θα πρέπει να επιδιώκουμε τον συγκερασμό των απόψεων, τη σοφία που έχουν οι παλαιότεροι, που έρχεται αναπόφευκτα με την εμπειρία. Την ίδια στιγμή, όμως, επειδή η υφήλιος βαδίζει με πολύ γρήγορους ρυθμούς, τους οποίους ενδεχομένως να μπορούν να παρακολουθήσουν καλύτερα οι νεαρότεροι σε ηλικία, μπορούμε να κάνουμε ένα πάντρεμα φιλοσοφιών, έτσι ώστε να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στα έδρανα της Βουλής.
Μπήκατε στη Βουλή έχοντας «υπογράψει» με τον λαό ένα συμβόλαιο προεκλογικά. Πότε θα δούμε να προωθούνται και με ποιους τρόπους όλες αυτές οι υποσχέσεις;
Είναι μεγάλο στοίχημα για εμάς -και σε αυτό θα επιμένουμε- η μετεκλογική μετουσίωση σε πράξη των προεκλογικών μας εξαγγελιών. Και ήδη ξεκινούμε να τις κάνουμε πράξη. Μια από τις προεκλογικές θέσεις μας ήταν η δημιουργία επιτροπής πολιτών στη Βουλή και η κατάθεση προτάσεων νόμου μετά από 5.000 υπογραφές από τους πολίτες. Έχουμε ήδη στείλει αυτή την εβδομάδα επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής, με την οποία θέτουμε αυτές μας τις προτάσεις, ζητώντας την υλοποίηση αφενός της επιτροπής πολιτών και αφετέρου τη σύνταξη της πρότασης νόμου για την υλοποίηση της πρότασης για τις υπογραφές.


Την ίδια στιγμή, είναι με ιδιαίτερη ικανοποίηση, που είδαμε τη φιλοσοφία και την αντίληψη διαφόρων από τις προτάσεις μας, να τις αναλαμβάνει η ίδια η Κυβέρνηση. Κι αυτό εμάς μας ικανοποιεί ιδιαίτερα, διότι δεν μας ενδιαφέρει να μας πιστωθεί η πατρότητα της πρότασης αλλά να έχει όφελος ο Κύπριος πολίτης, όπως π.χ. την πρότασή μας για κοινωνικές ασφαλίσεις με δόσεις. Το στοίχημα για εμάς είναι η μετεκλογική υλοποίηση των προεκλογικών μας εξαγγελιών.
Στη βάση κοινών συνισταμένων
Ο Πρόεδρος του κόμματός σας ανέλαβε μια πρωτοβουλία για κοινή παρουσία των κομμάτων του ενδιάμεσου χώρου στο θέμα της εκλογής του Προέδρου της Βουλής, κάτι που φαίνεται να έχει και συνέχεια. Πώς βλέπετε να μετουσιώνεται σε πράξη αυτή η πρόθεση για συνεργασία;

Πράγματι υπήρχε μια πολύ καλή, ειλικρινής και διαφανής συνεννόηση με τα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου για το θέμα του Προέδρου της Βουλής. Εμείς ως ΔΗΚΟ είπαμε ότι δεν ήταν η αρχή και το τέλος μιας προσπάθειας, αλλά η αρχή μιας πορείας για το μέλλον. Με πλήρη σεβασμό στις αποφάσεις που τα υπόλοιπα κόμματα λαμβάνουν, θα μπορούσε ενδεχομένως αυτή η συνεργασία να ήταν κοινοβουλευτική, σε θέματα τα οποία πιστεύουμε, τα κόμματα του ενδιάμεσου, ότι θα ήταν προς όφελος της κοινωνίας και του πολίτη. Δεν μπορώ να παραγνωρίσω το γεγονός ότι το ΔΗΚΟ είναι η εξέχουσα δύναμη του ενδιάμεσου χώρου, με τον μεγαλύτερο αριθμό βουλευτών.
Οποιαδήποτε συνεργασία πρέπει να είναι στη βάση αρχών και στη βάση κοινών συνισταμένων. Για εμάς δεν νοείται καμία συνεργασία να εδράζεται μόνο σε εκλογικές σκοπιμότητες. Αυτό θεωρούμε ότι είναι μια αρνητική φιλοσοφία, δεν πείθει κανένα ότι είναι ειλικρινής και είναι και ληξιπρόθεσμη. Εμείς δεν είμαστε αυτής της άποψης. Θέλουμε μια κοινή πολιτική πλατφόρμα, πάνω στην οποία θα έχουμε έδαφος οι δυνάμεις του ενδιάμεσου χώρου, ουσιαστικά και πραγματικά, να συνεργαστούν. Έτσι ώστε αυτή η συνεργασία να έχει και στερεές βάσεις, να πείθει την κοινωνία ότι είναι ειλικρινής και διαχρονική, για να έχει και τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.
Αποκλείετε, όμως, αυτές οι συναντήσεις που θα ξεκινήσουν να γίνονται, τελικά να καταλήξουν σε μια συνεργασία, για παράδειγμα για τις τοπικές εκλογές;
Εάν έχουμε κοινές απόψεις, σε πολιτικό περιεχόμενο, που να καταλήγουν σε συνεργασία στις επερχόμενες εκλογές, βεβαίως. Αυτό που λέμε είναι ότι δεν πρόκειται να προχωρήσουμε με την οποιαδήποτε πολιτική δύναμη στην όποια συνεργασία, της οποίας ο μοναδικός στόχος είναι το εκλογικό αποτέλεσμα. Εάν υπάρχει το υπόβαθρο, που πιστεύω ότι υπάρχει, της κοινής πολιτικής συνισταμένης, τότε βεβαίως το αναπόφευκτο αποτέλεσμα θα είναι και μια συνεργασία σε μια εκλογική μάχη. Αλλά είναι προαπαιτούμενο της συνεργασίας οι κοινές θέσεις, οι κοινές απόψεις και οι κοινές πολιτικές συνισταμένες.
Έκπληξη και πολλά ερωτήματα
Πώς σχολιάζετε την πρόσφατη αναφορά του Προέδρου Αναστασιάδη, ότι ενδεχομένως ποσοστό του Ταμείου Υδρογονανθράκων θα αξιοποιηθεί για την αποπληρωμή του κόστους της λύσης;

Μας προκαλεί έκπληξη και πολλά ερωτήματα. Πρώτα απ’ όλα πότε πάρθηκε αυτή η απόφαση και από ποιους; Με ποια επιχειρηματολογία θέτουμε τον εθνικό πλούτο της Κυπριακής Δημοκρατίας, που είναι το θύμα της τουρκικής εισβολής, ως το μέσο που θα εξοφλήσει το κόστος; Θα χρησιμοποιήσουμε τον εθνικό πλούτο του θύματος για να εξοφλήσουμε τον λογαριασμό της εισβολής και της κατοχής της Τουρκίας;


Ποιος το αποφάσισε, πότε, με ποιες παραμέτρους και με ποια λογική; Εμάς μας βρίσκει κάθετα αντίθετους. Με την ίδια λογική, γιατί να μην τάξουμε τα έσοδα της Κυπριακής Δημοκρατίας από τον τουρισμό, από τη γεωργία, από τους άλλους παραγωγικούς τομείς της οικονομίας; Είναι ασύλληπτο το πόσο επικίνδυνη μπορεί να είναι μια τέτοια πρόταση. Και είναι ασύλληπτα επικίνδυνο πόσο εύκολα κάποιοι μπορούν να επιχειρηματολογούν σήμερα για αγωγό φυσικού αερίου προς την Τουρκία.
Βεβαίως, όλα αυτά είναι αποτελέσματα της πολιτικής που ξεκίνησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όταν αποφάσισε να εντάξει το φυσικό αέριο στη διαδικασία διαπραγμάτευσης του Κυπριακού. Εμείς ως ΔΗΚΟ διαμαρτυρηθήκαμε έντονα και η απάντηση τότε ήταν πως δεν το εντάξαμε και δεν είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης το θέμα της ενέργειας. Σήμερα, δυστυχώς, επιβεβαιώνονται οι προειδοποιήσεις μας. Σήμερα διαψεύδουν τους εαυτούς τους. Κάποιοι πρέπει να διορθώσουν, με οποιοδήποτε κόστος, αυτό το μεγάλο λάθος. Είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε για τη διόρθωσή του.
Εάν βρίσκονται σε οικονομικό αδιέξοδο οι συνομιλίες, αυτό το αδιέξοδο θα το λύσουμε μεγαλώνοντας τον λογαριασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας; Αυτή είναι η μεθοδολογία; Θα βρούμε διέξοδο, δηλαδή, με λύσεις που θα είναι εις βάρος είτε του κυπριακού Ελληνισμού είτε του κυπριακού λαού ως συνόλου; Διότι η διάθεση του εθνικού πλούτου της Κυπριακής Δημοκρατίας αδικεί και τους Τ/κ, γιατί και αυτοί θα χάσουν το μερίδιό τους για να πληρώσουν το κόστος της Τουρκίας. Γιατί κάποιοι πιστεύουν ότι είναι δίκαιο; Αυτή είναι η λανθασμένη φιλοσοφία που διέπει τη σημερινή διαπραγματευτική μας πορεία και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.