Σημερινά

Η «Σημερινή» πριν από 39 χρόνια

Εδαφικές παραχωρήσεις
«ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΑΚΑΡΙΟΥ - ΚΑΛΛΑΧΑΝ - Τις θέσεις της ΕΟΚ στο Κυπριακό θα διαβιβάσει ο Βρεττανός πρωθυπουργός στον Κύπριο Πρόεδρο - ΤΑΜΕΙΟ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΔΑΦΙΚΕΣ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ», είναι ο τίτλος του κυρίου θέματος της «Σημερινής», ημερομηνίας 2 Ιουνίου 1977, κάτω από τον οποίο γράφει:
Τις τελευταίες θέσεις των χωρών της Ευρωπαϊκής Κοινής Αγοράς για το Κυπριακό έχει αναλάβει να εκθέσει στον Πρόεδρο Μακάριο ο Βρεττανός Πρωθυπουργός κ. Κάλλαχαν, στη συνάντησή του που θα έχει την ερχόμενη Εβδομάδα με τον Κύπριο Πρόεδρο. Ο Πρόεδρος Μακάριος, ο οποίος αναχωρεί για τη διάσκεψη των Αρχηγών της Κοινοπολιτείας την Κυριακή, αναμένεται ότι θα συναντηθή με τον Βρεττανό Πρωθυπουργό την ερχόμενη εβδομάδα, όταν θα έχουν ήδη γνωσθεί τα αποτελέσματα των γενικών εκλογών στην Τουρκία.
Δούντας: Αμετακίνητη η Ελλάς
Ο Πρέσβυς της Ελλάδος κ. Μ. Δούντας σε ανακοίνωσή του αναφέρεται στο φύλλο της 30ής Μαΐου της εβδομαδιαίας εφημερίδας «Κύπρος», στην οποία δημοσιεύονται «πληροφορίες», ουσία των οποίων είναι ότι η ελληνική Κυβέρνηση άλλαξε πολιτική στο Κυπριακό και παρεκκλίνει από την κοινή γραμμή Αθηνών - Λευκωσίας.


«Είμαι εξουσιοδοτημένος να δηλώσω ότι τα δημοσιευθέντα είναι εντελώς ανακριβή. Αμετακίνητη παραμένει η ελληνική Κυβέρνηση στη θέση της ότι την πρωτοβουλία για τον χειρισμό του Κυπριακού έχει η κυπριακή Κυβέρνηση, στην οποία η ελληνική Κυβέρνηση παρέχει κάθε δυνατή συμπαράσταση», προσθέτει.
ΕΦΕΚ
To Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΦΕΚ Αθηνών, με αφορμή τη συζήτηση στη Βουλή για το θέμα του «σφετερισμού της εξουσίας και την εντεινόμενη προσπάθεια για κάθαρση», εκφράζει την έντονη ανησυχία των Κυπρίων φοιτητών για την διάσπαση που καλλιεργείται από ωρισμένους πολιτικούς, ενώ ο Αττίλας κατέχει την μισή σχεδόν Κύπρο. Επαναλαμβάνει την αξίωσή της για άνοιγμα του φακέλλου της Κύπρου και εκφράζει φόβους ότι το θέμα έχει πολιτικοποιηθεί.
Δεν ζήτησε υπουργοποίηση ο Λυσσαρίδης
Χθεσινή ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΕΔΕΚ αναφέρεται στις πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες η ΕΔΕΚ ήταν διατεθειμένη να μετάσχει στην κυβέρνηση Κληρίδη και ότι ο αρχηγός του κόμματος κ. Λυσσαρίδης ήταν πρόθυμος να δεχθεί υπουργοποίηση και υπογραμμίζει ότι «το να διαψεύσει κανείς απλώς τις δηλώσεις αυτές, αποτελεί προσβολή για τη νοημοσύνη του Κυπριακού λαού».


Στη συνέχεια η ανακοίνωση της ΕΔΕΚ αναφέρει: «Η ΕΔΕΚ επέκρινε δριμύτατα την πολιτική του κ. Κληρίδη που παλαιστινοποιούσε το θέμα. Η ΕΔΕΚ πάντα χαρακτήριζε το μεταπραξικόπημα σαν τέτοιο και αποκάλυψε τον ρόλο του στον λαό». Καταλήγοντας, η ανακοίνωση αναφέρει ότι «η ΕΔΕΚ αγωνίζεται ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τα προγεφυρώματά του».