Ενέργεια

«Εγγυήτρια» της πολιτικής ισότητας

Πρώτη παράνομη επίσκεψη του νέου Πρωθυπουργού της Τουρκίας στα κατεχόμενα
Αμετανόητος ο Μουσταφά Ακιντζί δηλώνει αποφασισμένος να πραγματοποιήσει νέες συναντήσεις σε Βερολίνο, Λονδίνο και Νταβός, εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο

Μετρημένες και προσεκτικές ήταν οι δηλώσεις του νέου Πρωθυπουργού της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο οποίος πραγματοποίησε χθες την πρώτη του παράνομη επίσκεψη στα κατεχόμενα, όπου είχε συνάντηση με τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί και άλλους Τ/κ αξιωματούχους.


Συνοδευόμενος από τον αρμόδιο για κυπριακά θέματα Τουγρούλ Τουρκές, αλλά και τους Υπουργούς Δασών-Υδάτων και Δημοσιονομικών, ο κ. Γιλντιρίμ κατέθεσε αρχικά στεφάνια στους τάφους των Φαζίλ Κιουτσιούκ και Ραούφ Ντενκτάς, και στη συνέχεια επισκέφθηκε το «μνημείο ηρώων» στο Μπογάζι. Το μεσημέρι είχε συνάντηση για περίπου 1,5 ώρα με τον Μουσταφά Ακιντζί και στη συνέχεια παρέθεσαν κοινή συνέντευξη Τύπου.


Ο Τούρκος Πρωθυπουργός μίλησε για «μεγάλες ευκαιρίες που θα προκύψουν μετά τη λύση», την οποία, όπως είπε, η Τουρκία αναμένει μέσα σε ένα χρόνο. Ο Μουσταφά Ακιντζί μίλησε για ιστορικής σημασίας περίοδο στην Κύπρο και επανέλαβε τη θέση του, ότι οι επόμενοι επτά μήνες είναι κρίσιμοι για τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων. Αναφορές έγιναν και για τη στάση που κράτησε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μετά τα όσα διαδραματίστηκαν στην Κωνσταντινούπολη.
Συνεκμετάλλευση πόρων
Ο Τούρκος Πρωθυπουργός χαρακτήρισε σημαντικές τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε η τ/κ πλευρά, και εξέφρασε την πεποίθηση εξεύρεσης λύσης μέσα σε ένα χρόνο, στη βάση της πολιτικής ισότητας και της βούλησης των «κοινών ιδιοκτητών του νησιού».


Αναφορά έκανε και στον ρόλο της Τουρκίας ως εγγυήτριας δύναμης, τονίζοντας ότι θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό των Τ/κ. Μίλησε παράλληλα για υποστήριξη σε όλα τα επίπεδα από την Άγκυρα, υπογραμμίζοντας πως η τουρκική κυβέρνηση θα συνεχίσει τη συνεργασία της με τα «αδέλφια» της στο νησί προκειμένου, όπως είπε, ό,τι υπάρχει στην Τουρκία να υπάρχει και στην Κύπρο.


Είπε, ακόμη, ότι η επίλυση του Κυπριακού θα συμβάλει στην ασφάλεια, τη σταθερότητα και τη συνεργασία στην περιοχή, ενώ μετά τη λύση θα δημιουργηθούν πραγματικές προοπτικές για την Κύπρο και θα υπάρξει ευκαιρία για από κοινού εκμετάλλευση και χρήση των πόρων. Ειδική αναφορά έκανε και στα έργα που πραγματοποιούνται στα κατεχόμενα, όπως τον αγωγό νερού, αλλά και στη σημασία της υπογραφής του οικονομικού πρωτοκόλλου.


Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από την άφιξή του στην Κύπρο, ο κ. Γιλντιρίμ δήλωσε: «Ως Τουρκία θα στηρίξουμε τις συνομιλίες μέχρι τέλους, αλλά πρέπει να γίνει γνωστό ότι το μικρότερο λάθος να γίνει στους Κύπριους αδερφούς μας θα σημαίνει ότι το λάθος αυτό έγινε προς την Τουρκία».
Σημαντική η στήριξη
Από την πλευρά του ο κατοχικός ηγέτης, αφού εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνάντηση, δήλωσε πως η τ/κ πλευρά εργάζεται με όλες της τις δυνάμεις για να προκύψει ένα κείμενο συμφωνίας για μια ομοσπονδία στη βάση της πολιτικής ισότητας, διζωνική, δικοινοτική.


«Μια λύση που θα επιτυγχάνει την ισότητα, την ελευθερία και την ασφάλειά μας δεν είναι μόνο μία ανάγκη για το νησί, αλλά έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει μεγάλες ευκαιρίες, που θα οδηγήσουν σε οικονομική συνεργασία στην περιοχή μας», είπε. Είναι σημαντικό η Τουρκία να βρίσκεται στο πλευρό των Τ/κ στη λύση, όπως κάνει και στα άλλα ζητήματα, πρόσθεσε ο κ. Ακιντζί, εκφράζοντας την ελπίδα ότι και οι άλλες ενδιαφερόμενες πλευρές, προεξάρχουσας της Ελλάδας, δεν θα εγκαταλείψουν την εποικοδομητική συμβολή τους για μια δίκαιη λύση στην Κύπρο.


Μεταξύ άλλων, ο κ. Ακιντζί επεσήμανε πως οι διεργασίες για επίτευξη λύσης δεν πρόκειται να αναβάλουν τις όποιες προσπάθειες για αναβάθμιση των «θεσμών» και της κοινωνίας. «Άλλωστε, η ανάπτυξη της κοινωνίας και των 'θεσμών' μας είναι βασικό προαπαιτούμενο για μας, για να είμαστε σε θέση να αναλάβουμε το κομμάτι που μας αναλογεί στην περίπτωση λύσης», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Αμετανόητος για Κωνσταντινούπολη
Όσον αφορά τη μερική αποχώρηση του Προέδρου Αναστασιάδη από τις συνομιλίες, ο κ. Ακιντζί επεσήμανε πως «Έγιναν δηλώσεις ότι, για να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, δεν πρέπει να πάω σε παρόμοιες συναντήσεις και να σταματήσω τις διεργασίες και προσπάθειες για να επαναληφθεί αυτό. Το είπαν λες και είναι προϋπόθεση αυτό για να επιστρέψουν στις συνομιλίες. Εάν δεν εννοούσαν αυτό, δεν υπάρχει πρόβλημα, αλλά εάν αυτό εννοούν, εγώ γι' αυτό δήλωσα ότι δεν αποδέχομαι καμία προϋπόθεση σε αυτό το θέμα».


Ο ίδιος πάντως δήλωσε πως είναι έτοιμος να επαναλάβει τις συναντήσεις σε οποιαδήποτε πλατφόρμα βρίσκεται όχι μόνο στην Κωνσταντινούπολη, αλλά είτε στο Νταβός, το Βερολίνο, το Λονδίνο και αλλού, να έχει συναντήσεις ακόμα και με τον ΓΓ του ΟΗΕ, όταν αυτό κρίνεται κατάλληλο. Για το ίδιο θέμα ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε πως αν στο μέλλον «αποφασίσουμε να ζήσουμε σαν αδέρφια δίπλα δίπλα, τότε δεν χρειάζεται να προσκολλόμαστε σε αυτές τις λεπτομέρειες».


Χαρακτηρίζοντας ως «λεπτομέρειες» το όλο ζήτημα, δήλωσε πως θα ήταν ένα όμορφο μήνυμα, εάν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μπορούσε να συναντηθεί με «τον δικό μας Πρόεδρο», και ο «πρόεδρος» του ψευδοκράτους να μπορεί να συναντηθεί με τον κ. Τσίπρα.