Ενέργεια

Κόντρα Ρωσίας - Τουρκίας με κυπριακές αναφορές

Νέα κλιμάκωση στις σχέσεις Κρεμλίνου-Αγκύρας, με αναφορές πάλι και στην Κύπρο, έπειτα από τις καταγγελίες που εξαπέλυσε η τουρκική πλευρά για εξοπλισμό του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK) από τη Ρωσία. Περνώντας στην αντεπίθεση, ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ χαρακτήρισε απαράδεκτες τις ενέργειες της Τουρκίας στο Ιράκ.


«Απαιτούμε από την Τουρκία να αποσύρει τα στρατεύματά της από το ιρακινό έδαφος όπου έχουν αναπτυχθεί, όπως ο πρώην Τούρκος πρωθυπουργός Νταβούτογλου έθεσε, για να «ενισχύσει» την κυριαρχία του Ιράκ. Η θέση αυτή είναι απολύτως απαράδεκτη», δήλωσε ο Λαβρόφ στην καθημερινή εφημερίδα «Komsomolskaya Pravda».


Οι δυτικοί εταίροι της Ρωσίας και οι σύμμαχοι της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ θα πρέπει να δώσουν πολύ μεγαλύτερη προσοχή στις δραστηριότητες της Άγκυρας στην περιοχή, σημείωσε ο Λαβρόφ, προσθέτοντας ότι η σημερινή στάση του ΝΑΤΟ είναι ότι η Τουρκία είναι μέλος και έτσι θα τακτοποιηθούν τα πράγματα μεταξύ τους.


«Τι γίνεται με την Κύπρο, η οποία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ και της οποίας ο εναέριος χώρος παραβιάζεται από την Τουρκική Αεροπορία σε τακτική βάση; Και δεύτερον, τι είδους θέση είναι ότι εφόσον είστε μέλος του ΝΑΤΟ, μπορείτε να κάνετε ό,τι σας αρέσει;», διερωτήθηκε ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών. Στο Ιράκ, γίνονται αντιληπτές οι «νεο-οθωμανικές φιλοδοξίες» της Τουρκίας και η επιδίωξη ορισμένων οικονομικών στόχων, είπε ο Λαβρόφ.


«[Οι Τούρκοι] Φαντάζομαι επιδιώκουν να έχουν ερείσματα εκεί, αναμένοντας για μια μάχη στη Μοσούλη για να διεκδικήσουν τα κοιτάσματα [πετρελαίου] και περιμένουν για μιαν αντίδραση από τη διεθνή κοινότητα», πρόσθεσε. Μια άλλη ενδιαφέρουσα εξέλιξη ήταν η δήλωση του Ερντογάν περί «λάθους του πιλότου», αναφορικά με την κατάρριψη του ρωσικού SU-24. Ωστόσο, ο ίδιος δεν διευκρίνισε ποιος ήταν ο συγκεκριμένος πιλότος και ποιο ήταν το λάθος.