Ενέργεια

Tα βρήκαν στα λόγια

Επανασύσταση της ρωσοτουρκικής φιλίας ζητά μετανιωμένος ο Ερντογάν από τον Πούτιν
Τα προβλήματα περιφερειακής ασφάλειας και οι προοπτικές ενεργειακής συνεργασίας πίσω από τη συμφωνία επαναπροσέγγισης Τουρκίας και Ισραήλ, που ικανοποίησε ΗΠΑ και ΟΗΕ

Την ομαλοποίηση των σχέσεών τους ανακοίνωσαν χθες επίσημα Ισραήλ και Τουρκία, βάζοντας ουσιαστικά τέρμα στην εξαετή ρήξη που προέκυψε μετά τη δολοφονία 10 Τούρκων ακτιβιστών στον στολίσκο του «Μαβί Μαρμαρά», με προορισμό τη Γάζα, το 2010.


Ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε πως βάσει της συμφωνίας που επετεύχθη την Κυριακή, το Ισραήλ θα καταβάλει αποζημίωση ύψους 20 εκατομμυρίων δολαρίων στις οικογένειες των θυμάτων, ενώ παράλληλα θα επιτρέψει στην Τουρκία να αποστείλει οικονομική βοήθεια προς τη Γάζα, με σκοπό την εκτέλεση έργων υποδομής στα Παλαιστινιακά Εδάφη.


Από την πλευρά του, ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι η συμφωνία θα συμβάλει στη «σταθερότητα» στη Μέση Ανατολή. Την επαναπροσέγγιση Άγκυρας-Τελ Αβίβ χαιρέτισαν τόσο οι ΗΠΑ όσο και ο ΟΗΕ, κάνοντας λόγο για σημαντική και ελπιδοφόρα ένδειξη για σταθερότητα στην περιοχή.


«Είμαστε προφανώς ευχαριστημένοι. Αυτό είναι ένα βήμα που θέλαμε να δούμε να συμβεί», δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι. Πάντως πηγές του τουρκικού πρωθυπουργικού γραφείου έκαναν λόγο για διπλωματική νίκη της Τουρκίας, ενώ την ίδια ώρα Ισραηλινοί αναλυτές κάνουν λόγο για συμφωνία που σκοπό έχει τον τερματισμό της δημόσιας αντιπαράθεσης, με τις διαφορές ωστόσο να παραμένουν σε όλα τα επίπεδα.


Τα αποτελέσματα της επαναπροσέγγισης Τουρκίας-Ισραήλ ενδέχεται να επηρεάσουν και την Κύπρο, με το ζήτημα της ενέργειας να βρίσκεται εκ νέου στο επίκεντρο.
Στόχος, η ασφάλεια του Ισραήλ
Μιλώντας από τη Ρώμη, ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου επεσήμανε πως παρά την ομαλοποίηση των πολιτικών και διπλωματικών σχέσεων των δυο χωρών, εξακολουθεί να παραμένει σε ισχύ ο θαλάσσιος αποκλεισμός της Γάζας.


Μιλώντας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στην ιταλική πρωτεύουσα, ο κ. Νετανιάχου είπε ότι η συμφωνία με την Άγκυρα, που θέτει τέλος στην εξαετή ρήξη στις σχέσεις των δύο χωρών, διατηρεί τον «αμυντικό θαλάσσιο αποκλεισμό» της περιοχής που διοικεί η Χαμάς, σημειώνοντας ότι «Η συμφωνία έχει τεράστιο αντίκτυπο για την ισραηλινή οικονομία».
Επεσήμανε μάλιστα ότι η όποια ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα θα συνεχίζει να διέρχεται μέσω των λιμανιών του Ισραήλ. «Πρόκειται για υπέρτατο συμφέρον που αφορά την ασφάλειά μας», είπε ο κ. Νετανιάχου, προσθέτοντας ότι «δεν ήμουν διατεθειμένος να συμβιβαστώ επ' αυτού». Όπως είπε, αποτελεί ουσιαστικό στοιχείο για αποτροπή της συγκέντρωσης δυνάμεων από τη Χαμάς και η κατάσταση παραμένει ως έχει.
Τα επόμενα βήματα
Από την πλευρά του, ο Τούρκος Πρωθυπουργός δήλωσε, σε συνέντευξη Τύπου, ότι η υπογραφή της συμφωνίας εξομάλυνσης με το Ισραήλ θα πραγματοποιηθεί σήμερα. Στη συνέχεια, είπε, το Υπουργικό Συμβούλιο ενδέχεται να υποβάλει την εν λόγω συμφωνία για έγκριση στην τουρκική εθνοσυνέλευση.


Ο Τούρκος Πρωθυπουργός εξήγησε ότι σε αρχική φάση θα αποκατασταθούν οι οικονομικές και οι περιφερειακές σχέσεις των δυο χωρών. Ο κ. Γιλντιρίμ ανακοίνωσε ότι τις επόμενες βδομάδες θα διοριστεί πρέσβης και το Ισραήλ θα καταθέσει 20 εκ. δολάρια για τις οικογένειες των θυμάτων του «Μαβί Μαρμαρά». Μεταξύ άλλων τόνισε ότι η Τουρκία θα συμβάλει στην οικοδόμηση νοσοκομείου στη Γάζα, το οποίο θα στεγάζει 200 ασθενείς.


Σύμφωνα με τον ίδιο, σημαντικά βήματα θα γίνουν και προς την κατεύθυνση επίλυσης του προβλήματος ηλεκτροδότησης και υδροδότησης της Γάζας από την Τουρκία «Η συμφωνία Τουρκίας-Ισραήλ αντανακλά τον ρόλο της Τουρκίας ως προστάτη των θυμάτων και των καταπιεσμένων λαών της Μέσης Ανατολής», ανέφερε ο Μπιναλί Γιλντιρίμ.
Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες, που θέλουν την Τουρκία να δεσμεύεται για παρεμπόδιση των επιθέσεων της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ, ο Γιλντιρίμ είπε ότι δεν είναι συμφωνία κατάπαυσης πυρός.
Ενεργειακές προοπτικές
Σύμφωνα με το Reuters, η αποκατάσταση των σχέσεων Ισραήλ και Τουρκίας αυξάνει την προοπτική της ενδεχόμενης συνεργασίας για την εκμετάλλευση κοιτασμάτων φυσικού αερίου αξίας εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με αξιωματούχους.


Όπως αναφέρει μάλιστα το δημοσίευμα, ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός δήλωσε ότι άνοιξε ο δρόμος για πιθανή μεταφορά του ισραηλινού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας. Η κίνηση αυτή συντελείται μάλιστα τη στιγμή που στη Μέση Ανατολή βρίσκεται σε εξέλιξη ο πόλεμος στη Συρία και η άνοδος του Ισλαμικού Κράτους απειλεί την περιφερειακή ασφάλεια.
Άνοιγμα προς Μόσχα
Στη συνέντευξη Τύπου, ο Τούρκος Πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης και στις ρωσοτουρικές σχέσεις, και είπε ότι και ο ρωσικός και ο τουρκικός λαός θέλουν να τερματιστεί αυτή η κρίση. Στο ίδιο πλαίσιο, ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν απέστειλε μάλιστα επιστολή στον Ρώσο ομόλογό του, εκφράζοντας τη θλίψη του για την κατάρριψη του αεροσκάφους και απολογείται στην οικογένεια του πιλότου.


Σύμφωνα με τον Ιμπραχίμ Καλί, ο Τούρκος Πρόεδρος απηύθυνε έκκληση στον Ρώσο ομόλογό του για επανασύσταση της παραδοσιακής ρωσοτουρκικής φιλίας, για συνεργασία για την επίλυση των περιφερειακών προβλημάτων και κοινό αγώνα κατά της τρομοκρατίας.
Προβληματισμός Συμμαχίας
Τον προβληματισμό της για τη συμφωνία Τουρκίας-Ισραήλ εξέφρασε η Συμμαχία Πολιτών, κρούοντας μάλιστα των κώδωνα του κινδύνου για τυχόν παράπλευρες επιπτώσεις στις διμερείς μας σχέσεις με το Ισραήλ. «Ευελπιστούμε πως η Κυβέρνηση έχει προετοιμασθεί καταλλήλως για τυχόν πιέσεις που θα ασκηθούν για τη φημολογούμενη πρόταση κατασκευής αγωγού μεταξύ Ισραήλ-κατεχομένων-Τουρκίας και να μην έχει ήδη υποκύψει στις τουρκικές αιτιάσεις», σημειώνει ανακοίνωση.