Ενέργεια

ΔΝΤ και Παγκόσμια Τράπεζα είδαν οι διαπραγματευτές

ΑΜΕΣΗ ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΖΗΤΟΥΝ ΔΗΚΟ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ
Τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου ζήτησε εκ νέου το ΔΗΚΟ με αφορμή δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο οι διαπραγματευτές των δύο πλευρών στο Κυπριακό συναντήθηκαν με εμπειρογνώμονες της Παγκόσμιας Τράπεζας, ενόψει της εκπόνησης μελέτης οικονομικής βιωσιμότητας της συμφωνίας στο Κυπριακό. Την ανακοίνωση της συνάντησης έκανε ο εκπρόσωπος του κατοχικού ηγέτη Μπαρίς Μπουρτζιού.
Ερωτηθείς συγκεκριμένα από το τ/κ «πρακτορείο» ειδήσεων για τη συνάντηση των Ναμί και Μαυρογιάννη που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, απάντησε πως εδώ και αρκετό καιρό αντιπροσωπίες τεχνοκρατών από το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα διεξάγουν μελέτες, με στόχο να γίνει η προετοιμασία για οικονομικά θέματα.


«Υπό το φως των πληροφοριών που έχουν δοθεί και από τις δύο πλευρές, έγιναν κάποιες χωριστές και από κοινού συναντήσεις για ανάλυση αυτών των δεδομένων», δήλωσε ο Μπουρτζιού, προσθέτοντας πως η εργασία της Δευτέρας ήταν μια από τις εργασίες ρουτίνας.


Αντιδρώντας στην εξέλιξη αυτή, το ΔΗΚΟ διερωτάται με βάση ποιες πρόνοιες και ποιο κείμενο συμφωνίας οι εμπειρογνώμονες της Παγκόσμιας Τράπεζας συντάσσουν μελέτη οικονομικής βιωσιμότητας της συμφωνίας στο Κυπριακό, και κατά πόσο γνωρίζουν ποιες είναι οι πρόνοιες διευθέτησης του Περιουσιακού και του Εδαφικού, οι οποίες αποτελούν σημαντικό παράγοντα στον καθορισμό του ύψους του κόστους της λύσης.


Επιπλέον, τίθεται ερώτημα για τους όρους λειτουργίας της Παγκόσμιας Τράπεζας. «Δυστυχώς, συνεχίζεται η μυστική διπλωματία, η συσκότιση και η αδιαφάνεια από την πλευρά της Κυβέρνησης. Και ενώ κάποιοι επεξεργάζονται σενάρια, με βάση πρόνοιες που προσομοιάζουν με πρόνοιες του σχεδίου Ανάν, ο λαός παραμένει στο σκοτάδι», αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση.


Σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου ζήτησε και το Κίνημα Αλληλεγγύη, με αφορμή τις ευρύτερες γεωπολιτικές εξελίξεις και τις ενδεχόμενες επιπτώσεις της ισραηλινο-τουρκικής συμφωνίας στο Κυπριακό.