Ενέργεια

Συμφιλίωση με αστερίσκους

Δυσαρεστημένο το 56% των Ισραηλινών για τη συμφωνία επαπροσέγγισης με την Τουρκία
Με λύση του Κυπριακού ανοίγει ο δρόμος για ενεργειακή εμπλοκή της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, τονίζει ο Πρόεδρος, που δεν ανησυχεί για επιπτώσεις της επαναπροσέγγισης στις σχέσεις Κύπρου-Ισραήλ

Έπεσαν χθες το πρωί και επίσημα οι υπογραφές μεταξύ Τουρκίας-Ισραήλ για αποκατάσταση των σχέσεών τους, γεγονός που δημιουργεί εύλογους προβληματισμούς για τυχόν επιπτώσεις στην ενεργειακή συμμαχία, κυρίως συμμαχία μεταξύ Τελ Αβίβ-Λευκωσίας-Αθήνας αλλά και Καΐρου.


Η Κυβέρνηση πάντως προσπάθησε χθες να καθησυχάσει τις ανησυχίες των κομμάτων της αντιπολίτευσης, επαναλαμβάνοντας πως οι Ισραηλινοί διαβεβαίωσαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι η συμφωνία με την Τουρκία δεν ενδέχεται να επηρεάσει επ’ουδενί τις σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ.


Συγκεκριμένα, σύμφωνα με γραπτή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Νίκου Χριστοδουλίδη, κατά τη διάρκεια της μακράς συνομιλίας που είχαν τη Δευτέρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό, με πρωτοβουλία του δευτέρου, «ο κ. Νετανιάχου σημείωσε ότι η εν λόγω συμφωνία δεν επηρεάζει και δεν θα επηρεάσει με οποιονδήποτε τρόπο τις στενές, αδελφικές και στρατηγικής σημασίας σχέσεις ανάμεσα στην Κυπριακή Δημοκρατία και το Ισραήλ. Μια σχέση η οποία θα συνεχίσει να ενισχύεται σε ένα ευρύ φάσμα τομέων διμερούς συνεργασίας προς όφελος των δυο χωρών και όχι μόνο».
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε, σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο, την ευαρέσκειά του προς τον κ. Νετανιάχου για την ενημέρωση, ενώ μεταξύ άλλων εξέφρασε την πεποίθηση ότι μια ενδεχόμενη λύση του Κυπριακού θα συμβάλει καθοριστικά στην εξομάλυνση των σχέσεων ανάμεσα στα κράτη της περιοχής, επιτρέποντας την ίδια στιγμή την άρση των όποιων εμποδίων στην υλοποίηση ενεργειακών συνεργασιών της Τουρκίας με χώρες της περιοχής.


Διπλωματικές πηγές και στρατηγικοί αναλυτές δήλωσαν, ωστόσο, στη «Σημερινή» πως μια ενεργειακή συνεργασία με την Τουρκία είναι προς το παρόν απομακρυσμένη, καθώς υπεισέρχεται θέμα αξιοπιστίας του Ερντογάν καθώς και ζητήματα ασφάλειας, τα οποία λαμβάνει πολύ σοβαρά η στρατιωτική ηγεσία του Ισραήλ.
Δυσαρέσκεια κοινής γνώμης
Αξίζει να σημειωθεί ότι η συμφωνία μεταξύ Άγκυρας και Τελ Αβίβ έγινε δεκτή σε κλίμα έντονης δυσαρέσκειας από το εσωτερικό του Ισραήλ. Ορισμένα υψηλόβαθμα μέλη του ισραηλινού υπουργικού συμβουλίου, συμπεριλαμβανομένου του Υπουργού Άμυνας Άβιγκτον Λίμπερμαν, εξέφρασαν δημόσια την αντίθεσή τους στη συμφωνία.


Επιπλέον, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Midgam για λογαριασμό του Chanel 10, το 56 τις εκατόν της κοινής γνώμης των Ισραηλινών διαφωνούν με συμφωνία αυτή, σε σύγκριση με μόλις 33% που δήλωσαν ότι την υποστηρίζουν.
Διθύραμβοι Ερντογάν
Πάντως σε δηλώσεις του, ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, αφού ευχαρίστησε τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα για τη συμβολή του, εξέφρασε την ελπίδα ότι η συμφωνία θα λειτουργήσει προς το οικονομικό συμφέρον και των δύο χωρών.


Ο κ. Ερντογάν, πέραν από τις πρόνοιες για τις ισραηλινές αποζημιώσες, έκανε εκτενή αναφορά στην άρση του εμπάργκο των Παλαιστινίων, και στην προσπάθειά του μάλιστα να ικανοποιήσει τους Παλαιστίνιους είπε: «Την Παρασκευή μίλησα με τον Κχαλέτ Μασιάλ και χθες με τον Μαχμούντ Αμπάς. Θα συνεχίσουμε να αντιδρούμε στις άνομες πρακτικές του Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ».


Αν και η επίσημη Χαμάς φαίνεται να χαιρέτισε τη συμφωνία, διάφορα μέλη της και μερίδα των Παλαιστινίων μίλησαν για διπλωματικά κόλπα του Ερντογάν και πολιτική εκμετάλλευση της Γάζας. Από την πλευρά της, η οργάνωση Ισλαμικός Τζιχάντ, δεύτερη ισλαμιστική δύναμη στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, δήλωσε ότι «αρνείται οποιαδήποτε αραβική ή μουσουλμανική πλευρά να ασχοληθεί με την εξομάλυνση των σχέσεων με τον σιωνιστή εχθρό».
Άνοιγμα προς Μόσχα
Παράλληλα, ο Τούρκος Πρόεδρος αναφέρθηκε και στην απολογητική επιστολή που έστειλε στον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, σημειώνοντας: «Ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να αφήσουμε πίσω μας την παρούσα κατάσταση, που είναι επιβλαβής για τις δύο χώρες και να προχωρήσουμε προς μια ταχεία εξομάλυνση. Η Τουρκία αποδεικνύει πάντα στους φίλους της ότι είναι μια χώρα εμπιστοσύνης», συνέχισε ο Ερντογάν.


Το ευχαριστήριο τηλεφώνημα του Πούτιν αναμένεται σήμερα το μεσημέρι, ενώ σύμφωνα με τον Γιλντιρίμ δεν τίθεται θέμα αποζημίωσης της Ρωσίας για την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους, «Θα κάνουμε σαν να μην έγινε τίποτα τους τελευταίους έξι μήνες και θα συνεχίσουμε», ήταν τα λόγια του Ερντογάν.


Αξίζει να σημειωθεί πως ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα μεταβεί την 1η Ιουλίου στο Σότσι της Ρωσίας για τη Σύνοδο Οικονομικής Συνεργασίας Χωρών Ευξείνου Πόντου. Εκεί αναμένεται να έχει διμερή συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του, η οποία θα είναι η πρώτη μετά την κρίση μεταξύ των δύο χωρών.
Ευκαιρία βλέπει ο Αβέρωφ
Η επαναπροσέγγιση Άγκυρας-Τελ Αβίβ και η ενεργειακή της προοπτική μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να λειτουργήσει ως καταλύτης στο Κυπριακό, δήλωσε χθες ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου. «Αυτό είναι κάτι που μπορούμε να το γυρίσουμε ως θετικό για την Κυπριακή Δημοκρατία», δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι η Τουρκία μπορεί να έχει φυσικό αέριο από τις πηγές της Ανατολικής Μεσογείου είτε μέσω υποθαλασσίου αγωγού από το Λεβιάθαν προς την Τουρκία, είτε μέσω Κύπρου. «Και στις δύο περιπτώσεις προϋποθέτει τη συναίνεση και τη συνεργασία της Κυπριακής Δημοκρατίας», είπε.
Προβληματισμένοι οι Οικολόγοι
Από την πλευρά του, το Κίνημα Οικολόγων μίλησε για διπλωματική ανασυγκρότηση της Τουρκίας και ισχυρίστηκε πως η χώρα μας έχασε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να εκμεταλλευτεί το μεγάλο διάστημα «ψυχρών» σχέσεων της Τουρκίας με το Ισραήλ, ώστε να βρεθεί σε πλεονεκτική θέση, κλείνοντας συμφέρουσες συνεργασίες σε όλα τα επίπεδα.