Ενέργεια

Τα βρήκαν... τηλεφωνικώς

Πρόθυμοι να αναζωογονήσουν σταδιακά τις σχέσεις τους εμφανίζονται Ερντογάν και Πούτιν
Σε αναζήτηση τρόπων για κοινή διευθέτηση της συριακής κρίσης αναφέρθηκε ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών, καλώντας την Άγκυρα να αναλάβει τις ευθύνες της για την τρομοκρατία

Την πρόθεσή τους για αναζωογόνηση των διμερών τους σχέσεων επανέλαβαν ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν. Σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής Προεδρίας, οι δύο άντρες είχαν χθες το μεσημέρι τηλεφωνική επικοινωνία, και συμφώνησαν να κρατήσουν επαφή και να συναντηθούν από κοντά στο μέλλον.
Υπενθυμίζεται ότι το τηλεφώνημα πραγματοποιήθηκε μετά τη συλλυπητήριο επιστολή του Ερντογάν προς τον Πούτιν και στην οικογένεια του Ρώσου πιλότου, που σκοτώθηκε στο περιστατικό της κατάρριψης του ρωσικού Su- 24 τον περασμένο Νοέμβριο.
Συλλυπητήρια Πούτιν
Σύμφωνα με ανταπόκριση του ΚΥΠΕ από την Κωνσταντινούπολη, στην ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας αναφέρεται ότι κατά την τηλεφωνική επικοινωνία, ο Ρώσος Πρόεδρος επεσήμανε τη σημασία της εξομάλυνσης των διμερών σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας. Τόνισε επίσης τη σημασία να γίνουν βήματα για αναζωογόνηση των διμερών σχέσεων, καθώς και τη σημασία της συνεργασίας σε επίπεδο πολιτικό και οικονομικό, αλλά και για τις ανθρωπιστικές κρίσεις στην περιοχή.


Μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο Ρώσος Πρόεδρος, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Ερντογάν, καταδίκασε τη στυγερή επίθεση στην Κωνσταντινούπολη και εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στον τουρκικό λαό. Παράλληλα δήλωσε πρόθυμος για την από κοινού καταπολέμηση της τρομοκρατίας.
Συνδιαχείριση Συριακού
Από την πλευρά του, ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, σε δηλώσεις του έπειτα από συνομιλίες με τον Γάλλο ομόλογό του Ζαν-Μαρκ Ερό, είπε πως η Μόσχα ελπίζει στην επανάληψη του διαλόγου με την Άγκυρα για την αναζήτηση τρόπων για διευθέτηση της συριακής κρίσης.


«Εμείς μέχρι πρόσφατα είχαμε πολύ στενές επαφές με την Τουρκία στο θέμα της Συρίας, οι οποίες στη συνέχεια είχαν διακοπεί για προφανείς λόγους», δήλωσε ο Ρώσος Υπουργός, σύμφωνα με το Πρακτορείο TASS, προσθέτοντας: «Τώρα που ο Τούρκος Πρόεδρος έχει αποστείλει τις απολογίες του προς τον πρόεδρο της Ρωσίας, αφού συζητήθηκαν τηλεφωνικά σήμερα (σ.σ. χθες) οι πιθανότητες για την εξομάλυνση των σχέσεων, πιστεύω ότι με τους Τούρκους εταίρους μας θα ανανεώσουμε τη συνεργασία μας για να βρούμε μια λύση στη συριακή κρίση».


Ο Ρώσος ΥΠΕΞ εξέφρασε επίσης την προθυμία της Ρωσίας να συνεργαστεί με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, προκειμένου, όπως είπε, να εφαρμοστούν αυτά που έχουν συμφωνήσει σχετικά με τη Συρία. Ο κ. Λαβρόφ επισήμανε πάντως ότι επαφίεται στην Τουρκία να εμποδίσει τους τρομοκράτες που θέλουν να πάνε στη Συρία ή το Ιράκ να περνούν από το έδαφός της.
Πλήγμα ο τουρισμός
Σύμφωνα με τη «Χουριέτ», μια συμφωνία με τη Μόσχα θα βοηθήσει βραχυπρόθεσμα την τουρκική οικονομία. «Ενόψει του γεγονότος ότι οι εισαγωγές της Ρωσίας από την Τουρκία έχουν σταματήσει σε σημαντικό βαθμό, αυτό το βήμα θα έχει σημαντική συμβολή όσον αφορά τις εξαγωγές», αναφέρει το δημοσίευμα, προσθέτοντας πως στον τομέα του τουρισμού, το πρόβλημα που δημιουργείται από τη Ρωσία είναι σαφώς πολύ μεγάλο.


Πάντως, αναλυτές εκτιμούν πως η τρομοκρατική επίθεση στην Τουρκία αναμένεται να καθυστερήσει την αποκατάσταση των σχέσεων με τη Ρωσία και θα επηρεάσει σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό την τουριστική βιομηχανία της χώρας.