Ενέργεια

Στα χνάρια των Γκρίζων Λύκων

ΟΙ ΚΑΤΑΒΟΛΕΣ, Η ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ Η ΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΣΟΒΙΝΙΣΤΩΝ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ
Ανησυχητική η διείσδυση και απήχηση του τουρκικού εθνικισμού σε πολύ νεαρές ηλικίες. Τ/κ φοιτητές και φοιτήτριες εμποτίζονται με το μίσος εναντίον οτιδήποτε μη τουρκικού
«Κυπριακής καταγωγής ο ιδρυτής των Γκρίζων Λύκων Αλπασλάν Τουρκές»
«Πηγή αστάθειας η σύγκρουση μεταξύ Τούρκων εθνικιστών και Κούρδων εποίκων»
«Η Λευκωσία είναι το σπίτι των Γκρίζων Λύκων», φώναζε ο αρχηγός τους Αντέμ Γιουρνταγκιούλ

Οι άγριες συμπλοκές, που ξέσπασαν τα ξημερώματα της Δευτέρας που μας πέρασε, μεταξύ Γκρίζων Λύκων και Κούρδων φοιτητών, στην κατεχόμενη από τον Αττίλα Λεύκα, αποτελούν ένα ακόμη σημάδι του κινδύνου ριζοσπαστικοποίησης της τ/κ κοινότητας από ακραίους Τούρκους εθνικιστές. Οι πυρήνες των Γκρίζων Λύκων στα κατεχόμενα δείχνουν σταδιακά να διογκώνονται και να δρουν με τη συγκάλυψη, πολλές φορές, του κατοχικού στρατού και την ανοχή της «αστυνομίας».


Επιπλέον, με την άνοδο της «κυβέρνησης» συνασπισμού μεταξύ του Δημοκρατικού Κόμματος -του οποίου ηγείται ο Σερντάρ Ντενκτάς- και του Κόμματος Εθνικής Ενότητας -του Έρογλου- προσφέρεται ένα ευρύ πεδίο δράσης των φίλα προσκείμενων προς τους Γκρίζους Λύκους.


Οι νεο-οθωμανικές βλέψεις τις Τουρκίας και του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν, η κλιμάκωση του πολέμου μεταξύ της ισλαμικής Κυβέρνησης AKP και των Κούρδων, καθώς και η ευθύτερη γεωπολιτική απομόνωση που βιώνει η Άγκυρα, ευνοούν την άνοδο ακραίων τουρκικών εθνικιστικών κύκλων, γεγονός που αναμφίβολα θα επηρεάσει και την ήδη λαβωμένη προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού.
Ιδεολογικοί προσανατολισμοί
Επέτειος ίδρυσης των Γκρίζων Λύκων είναι η 3η Μαΐου του 1944. Μεταξύ των ιδρυτών της ακραίας εθνικιστικής ομάδας ήταν και ο κυπριακής καταγωγής Αλπασλάν Τουρκές. Σε διάφορα σωματεία των Γκρίζων Λύκων στα κατεχόμενα, η σημαία και τα βιβλία του Τουρκές αποτελούν μανιφέστα για την κατήχηση των νέων στελεχών. Η επίσημη έδρα της τρομοκρατικής οργάνωσης, όπως την αποκαλούν διάφοροι αναλυτές, βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη.


Εκεί πρωτοεμφανίστηκε στα μέσα της δεκαετίας του ́60 και ανέπτυξε δράση τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό της χώρας, με παραρτήματα στο Αζερμπαϊτζάν, την Κίνα, τη Ρωσία, τη Συρία, το Βέλγιο, τη Γερμανία, την Ολλανδία και τη Σουηδία. Αυτοαποκαλούμενη ως αντιιμπεριαλιστική και αντικομμουνιστική, η οργάνωση έχει ως βασική της ιδεολογία τον παντουρκισμό. Την ιδέα δηλαδή που ασπαζόταν ο Αχμέτ Νταβούτογλου, επιδιώκοντας την ένωση και κοινή δράση όλων των τουρκικών φυλών, και τη συμβίωσή τους σε μια «νέα Τουρκική Αυτοκρατορία».


Η αντίληψή τους περί του τουρκικού έθνους βρίσκεται σε αρμονία με το Ισλάμ. Η σύνθεση του τουρκισμού και του Ισλάμ αποτελεί κυρίαρχο στοιχείο στη ρητορική και τις δραστηριότητές τους. Συνθήματα όπως «Ο γιατρός σας θα είναι Τούρκος και το φάρμακό σας θα είναι το Ισλάμ» αντανακλούν την ουσία της ιδεολογίας του. Σήμερα αριθμεί στην Τουρκία περίπου 700 συνδικάτα, ομάδες αποστράτων, συνταξιούχων και «σωματεία μαρτύρων». Οι πλείστες ομάδες έχουν στελεχωθεί από οικογένειες Τούρκων στρατιωτών που έχασαν τη ζωή τους στον αγώνα για αντιμετώπιση του PKK.


Σφοδροί αρνητές της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Αρμενίων και των Ποντίων, οι Γκρίζοι Λύκοι ευθύνονται για τη σφαγή εκατοντάδων Αλεβιτών στο Mαράς (1978), ενώ φαίνεται να κρύβονταν πίσω από τη σφαγή στην πλατεία Ταξίμ του 1977. Μέλος των Γκρίζων Λύκων ήταν και ο Μεχμέτ Αλί Αγκτσά, που το 1981 επιχείρησε να δολοφονήσει τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β ́. Ήταν η ίδια αιμοσταγής οργάνωση που συμμετείχε στη άνανδρη δολοφονία του Τάσου Ισαάκ το 1996.
Η δράση στην Κύπρο
Μετά την τουρκική εισβολή 1974, οι Γκρίζοι Λύκοι συνέχισαν ανενόχλητοι να παίζουν ρόλο στη ριζοσπαστικοποίηση των διαφορών της τ/κ κοινότητας με τους Έλληνες της Κύπρου, συμμετέχοντας ενεργά σε βιαιοπραγίες. Διαχρονικοί υποστηρικτές του Ραούφ Ντενκτάς, συμμετείχαν, σύμφωνα με μελέτη των Kομπς, Σίντι, Σλαν και Μάρτιν «Η Εγκυκλοπαίδεια της Τρομοκρατίας», σε επιχειρήσεις «τρομοκρατίας των πολιτών» με την υποστήριξη του κατοχικού καθεστώτος.


Τον Ιούλιο του 1996, ο Τ/κ δημοσιογράφος Κουτλού Ανταλί σκοτώθηκε, σύμφωνα με ορισμένες πηγές, από τους Γκρίζους Λύκους, επειδή είχε ασκήσει κριτική στον Ντενκτάς και την πολιτική του. Κατά τη διάρκεια του δημοψηφίσματος του Σχεδίου Ανάν το 2004, οι Γκρίζοι Λύκοι, που τάχθηκαν εναντίον, προκάλεσαν έντονες ταραχές κατά των οπαδών του «ναι», ενώ θεωρήθηκαν ύποπτοι για τον ξυλοδαρμό μοτοσυκλετιστών που μετέφεραν πανό του «Ναι».


Σύμφωνα με την τ/κ εφημερίδα «Αφρίκα», τον Οκτώβριο του 2013 οι Γκρίζοι Λύκοι άνοιξαν νέα κεντρικά γραφεία στην κατεχόμενη Λευκωσία. Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων, ο πρόεδρός τους εκφώνησε συνθήματα όπως «Η Λευκωσία είναι το σπίτι των Γκρίζων Λύκων», «Η Κύπρος είναι τουρκική και θα παραμείνει τουρκική», «Είμαστε οι στρατιώτες του Τουρκές». Ο αριθμός των στελεχών τους παραμένει μέχρι στιγμής άγνωστος, αλλά οι ιστοσελίδες τους στο διαδίκτυο φαίνεται να υποστηρίζονται από μερικές χιλιάδες.
Η διείσδυση στην τ/κ κοινωνία
Μετά τα επεισόδια στην κατεχόμενη Λεύκα, οι «αστυνομικές αρχές» προχώρησαν στη σύλληψη 15 ατόμων, μεταξύ των οποίων και ο Αντέμ Γιουρνταγκιούλ, πρόεδρος της Ένωσης Εθνικιστικών Εστιών, όπως ονομάζεται η οργάνωση των Γκρίζων Λύκων στα κατεχόμενα, που αφέθηκε ωστόσο ελεύθερος. Σε ανακοίνωσή του, το παράρτημα των Γκρίζων Λύκων της Λεύκας, αφού κατηγόρησε την «αστυνομία», διεμήνυσε πως σκοπός του κινήματος «είναι η εγγύηση της ασφάλειας και της προστασίας των φοιτητών από τους 'τρομοκράτες'», όπως αποκάλεσαν τους Κούρδους.


Πράγματι μέσα από φωτογραφίες, που αναρτούν στο διαδίκτυο οι Γκρίζοι Λύκοι των κατεχομένων, φαίνεται πως επιχειρούν μέσω διάφορων δραστηριοτήτων, κυρίως διανομής τροφίμων από πόρτα σε πόρτα και αιμοδοσίας, να αναλάβουν τον ρόλο του προστάτη των Τουρκοκυπρίων. Τρομακτική είναι και η απήχηση που έχουν σε νεαρές ηλικίες και σε κοπέλες, αφού φωλιές εθνικιστικής μύησης βρίσκονται σε αρκετές περιοχές στα κατεχόμενα.


Η ιδεολογική πλύση εγκεφάλου και ο εμποτισμός του μίσους που επιχειρείται σε μικρά παιδιά, Τ/κ φοιτητές και εποίκους εναντίον των Ελλήνων, των Κούρδων, των Αρμενίων και άλλων μειονοτήτων, πραγματοποιείται μέσω διάφορων εκδηλώσεων, κατασκηνώσεων και συναυλιών. Αρκετά από τα «Πανεπιστήμια» των κατεχομένων έχουν μετατραπεί σε εστίες καλλιέργειας του τουρκικού φονταμενταλισμού.


Στις αρχές του έτους, αντιπροσωπία του του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ), που αντιπροσωπεύει τους Γκρίζους Λύκους της Τουρκίας, συναντήθηκε με μια ομάδα Τ/κ καθηγητών, αναλυτών-διανοουμένων. Θέμα της συνάντησης ήταν οι εξελίξεις στο κυπριακό ζήτημα, με την τουρκική αντιπροσωπία να απαιτεί πληροφορίες για την πορεία των συνομιλιών στο Κυπριακό.
Το «Κουρδικό» στην Κύπρο
Πέραν από το μίσος εναντίον των Ε/κ, οι Γκρίζοι Λύκοι βρίσκονται συνεχώς σε «εμπόλεμη» κατάσταση με τους Κούρδους εποίκους των κατεχομένων, οι οποίοι τυγχάνουν άνισης αντιμετώπισης από το κατοχικό καθεστώς. Αρκεί μόνο να σημειωθεί ότι φοιτητής κουρδικής καταγωγής, του «πανεπιστημίου ανατολικής Μεσογείου» στην Αμμόχωστο, απείλησε τη Δευτέρα με απόπειρα αυτοκτονίας, μετά την απόφαση της διοίκησης να τον διώξει από το «πανεπιστήμιο», επειδή μετείχε σε εκδηλώσεις και συμπλοκές μεταξύ φοιτητών στις 17 Απριλίου, πράγμα που ουδέποτε έγινε, εναντίον Τούρκων εθνικιστών.


Το 2011, το ψευδοκράτος προχώρησε μάλιστα στην «απέλαση» 25 Κούρδων φοιτητών επειδή συμμετείχαν στις εκδηλώσεις υποστήριξης του PKK. Την ίδια περίοδο, οι Γκρίζοι Λύκοι πραγματοποιούσαν εκδηλώσεις καταδίκης του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος, φωνάζοντας συνθήματα όπως «Οι νόθοι του Οτζαλάν δεν μπορούν να μας σταματήσουν», «Κατάρα στο ΡΚΚ».


Ένα χρόνο αργότερα, τον Μάιο του 2012, με αφορμή κάποιες ποδοσφαιρικές διαφορές, στους δρόμους της κατεχόμενης Αμμοχώστου επικράτησαν σκηνές βίας, όταν μια μικρή ομάδα Γκρίζων Λύκων συγκρούστηκαν με μια ομάδα Κούρδων εποίκων. Οι Κούρδοι διαδηλωτές έκαψαν μια τουρκική σημαία και διαδήλωσαν με συνθήματα υπέρ του ΡΚΚ, με τους Γκρίζους Λύκους να απαντούν με ένοπλη επίθεση. Οι «δυνάμεις ασφαλείας» προσπάθησαν μάταια να θέσουν υπό έλεγχον την ένταση, την ώρα που οι κάτοικοι της Αμμοχώστου παρακολούθησαν «εγκλωβισμένοι» από τα παράθυρα των σπιτιών τους τις σκηνές βίας στους δρόμους.
Εμφανής η απήχηση
Η διαχρονική σκλήρυνση των θέσεων της Τουρκίας στο Κυπριακό, η απόφαση των κατοχικών «αρχών» για τέλεση λειτουργιών στα κατεχόμενα μόνο μια φορά τον χρόνο, με εξαίρεση κάποιες εκκλησίες, η απαγόρευση της συντεχνίας της ΠΕΟ να παραστεί σε εκδήλωση μνήμης εκπαιδευτικών που είχαν δολοφονηθεί το 1958 από την ΤΜΤ, οι προπηλακισμού του Γ.Γ. του ΑΚΕΛ από ομάδα Γκρίζων Λύκων τον Σεπτέμβριο του 2015, στο κατεχόμενο χωριό Σανταλάρης, και η άνοδος του κόμματος του Σερντάρ Ντενκτάς αποτελούν μια σειρά από γεγονότα που μαρτυρούν την απήχηση των ιδεών των Γκρίζων Λύκων και στο νησί μας.


Το «ήθος» τους και τα φιλικά αισθήματα που τρέφουν προς ακραίους ισλαμιστές αποδείχθηκαν περίτρανα τον Νοέμβριο του περασμένου έτους, όταν λίγες μέρες μετά τις αποτρόπαιες τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, κατά τη διάρκεια του φιλικού αγώνα μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας, γιούχαραν προκλητικά τη μονόλεπτη σιγή, φωνάζοντας το σύνθημα «Οι μάρτυρες είναι Αθάνατοι, η Πατρίδα δεν μοιράζεται ποτέ». Ήταν το ίδιο σύνθημα που φώναξαν οι Τούρκοι σοβινιστές εναντίον των Κούρδων έξω από «Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Λεύκας», προβάλλοντας με χειρονομίες το σήμα των Γκρίζων Λύκων.