ΣΥΝ. ΠΕΡΔΙΚΗ «Ήταν μια χαμένη ευκαιρία»
Θα ήταν πολύ πιο από αν είχαμε καταλήξει σε κάποιας μορφής συνεργασία, λέει ο Γιώργος Περδίκης
Σάββατο 04 Ιούν 2016
Και οι δύο βουλευτές των Οικολόγων θα είναι αποκλειστικής ενασχόλησης με τα θέματα του Κοινοβουλίου, θα είναι, δηλαδή, full time βουλευτές
Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης θεωρεί πως προεκλογικά χάθηκε μια μεγάλη ευκαιρία για τα μικρά κόμματα που πρόσκεινται στο Κέντρο. Σε συνέντευξή του στη «Σημερινή» εμφανίζεται απαισιόδοξος για τις δυνατότητες σύμπηξης ενός ενιαίου μετώπου, λέγοντας ότι «ούτε χωροταξικά πλέον δεν μπορεί να λειτουργήσει αυτό που λέμε ενδιάμεσος χώρος». Θα ήταν πολύ πιο απλό αν είχαμε καταλήξει σε κάποιας μορφής συνεργασία, που να ήξερες ότι αυτά τα κόμματα συνιστούν ένα τρίτο δρόμο. Δεν έγινε αυτό και δεν φαίνεται ότι μπορεί να γίνει, τονίζει.
Μεγάλη επιτυχία
Θεωρείτε ότι είστε από τους νικητές των εκλογών, δεδομένου ότι εκεί που άλλα κόμματα είχαν απώλειες, εσείς είχατε 2,6% αύξηση στο ποσοστό σας και διπλασιάσατε τον αριθμό των εδρών σας;
Ακατάχνωτα! Πέραν από το ότι αριθμητικά σίγουρα είμαστε μεγάλοι νικητές των εκλογών, πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν ότι εμείς θεωρούμε πως ο στόχος όλων των κομμάτων, και ιδιαίτερα των μεγάλων, ήταν να μας διώξουν από τη Βουλή. Το ότι καταφέραμε να ανατρέψουμε όλα τα προγνωστικά, ακόμη και τις δημοσκοπήσεις, που μας έδιναν μέση τιμή διακύμανσης κάτω από αυτό που προέκυψε, ήταν μεγάλη επιτυχία. Η επιτυχία αυτή πρέπει να κεφαλαιοποιηθεί και για να κεφαλαιοποιηθεί πρέπει να συνεχίσει η συνεργασία με τις οργανώσεις των πολιτών και να γίνει καλή διαδικασία απολογισμού και αυτοκριτικής, να εντοπιστούν τα λάθη, ούτως ώστε να μην επαναληφθούν. Μια διαδικασία που ξεκίνησε ήδη και βρίσκεται σε καλό δρόμο.
Θεωρείτε ότι σας ευνόησε τελικά η αύξηση του εκλογικού μέτρου, εκεί που όλα έδειχναν το αντίθετο;
Μας ευνόησε, υπό την έννοια ότι αξιοποιήθηκε επικοινωνιακά από το Κίνημα και είχε κάποια συγκεκριμένα κέρδη. Νομίζω ότι περισσότερο ευνόησε άλλα κόμματα η αλλαγή του εκλογικού μέτρου. Δημιούργησε περισσότερη αγανάκτηση, την οποία περισσότερο εισέπραξαν άλλες καταστάσεις. Είχαμε και εμείς είσπραξη, αλλά όχι στον βαθμό που πιστεύω ότι δικαιούμασταν.
Σημαντικός παράγοντας οι οργανώσεις των πολιτών
Ποιοι παράγοντες πιστεύετε ότι συνέβαλαν στο να φτάσουν οι Οικολόγοι στο 4,8%;
Νομίζω ένας σημαντικός παράγοντας ήταν η συνεργασία με τις οργανώσεις των πολιτών. Εκτός από τον αριθμό των ψήφων, έδωσε το μήνυμα ότι ήταν δυνατόν να σκαρφαλώσουμε από το 2,2% στο πέραν του 3,6%, γιατί δεν ήμασταν μόνο οι Οικολόγοι αλλά και οργανώσεις πολιτών. Δηλαδή ήταν και επικοινωνιακά και από πολλές απόψεις θετικό ότι πείσαμε ότι μαζί μας ήταν και οργανώσεις πολιτών. Η δουλειά και η προσφορά μας στο Κοινοβούλιο αποδείχθηκε, αποδείξαμε ότι ήμασταν ένα χρήσιμο Κίνημα που πρόσφερε στην κοινωνία.
Επίσης το γεγονός πως επικεντρώθηκε η προεκλογική εκστρατεία στην αποκάλυψη σκανδάλων, στην οποία ήμασταν πρωταγωνιστές, και στην αποκάλυψη των σκανδάλων και στη διεκδίκηση τιμωρίας των ενόχων, αξιοποιήθηκε κάπως καλύτερα αυτή τη φορά. Πέρασε το μήνυμα ότι είμαστε ένα τίμιο πολιτικό κίνημα, που δεν εμπλεκόμαστε σε διαπλοκές και διαφθορές. Και το γεγονός ότι το Κυπριακό δεν πήρε τη σημασία που έπαιρνε σε άλλες περιπτώσεις σε προεκλογική περίοδο.
Είναι η πρώτη φορά που καταφέρνετε να έρθετε τέταρτοι σε μια επαρχία και αυτή η επαρχία είναι η μεγαλύτερη, η Λευκωσία. Πώς ερμηνεύετε αυτή τη «σαρωτική» σας παρουσία;
Σε κάποιο βαθμό έχει να κάνει και με τα άλλα πολιτικά κόμματα του ενδιάμεσου χώρου, που ήταν λιγότερο δυνατά στη Λευκωσία. Είχαν ισχυρές προσωπικότητες σε άλλες επαρχίες. Επίσης κατήλθε στη Λευκωσία ο Πρόεδρος και βουλευτής του κόμματος, με σταυρό προτίμησης. Και υπήρχαν και καλές προσωπικότητες στο ψηφοδέλτιο της Λευκωσίας. Αυτό εμάς μας ανησυχεί κιόλας.
Διότι μας δίνει τη δυνατότητα να διεκδικήσουμε τις τοπικές εκλογές που έρχονται στους μεγάλους δήμους της Λευκωσίας και επειδή είναι μεγάλοι δήμοι, υπάρχουν πιθανότητες για εκλογή πολλών δημοτικών συμβούλων, αλλά σημειώνουμε το γεγονός ότι είναι αδύναμες οι άλλες επαρχίες και είναι ένα από τα στοιχεία που επαναλαμβάνεται συνεχώς στον μετεκλογικό μας διάλογο της αυτοκριτικής, με στοχοθέτηση να δυναμώσουν οι επαρχίες. Δεν θέλουμε να αντιγράψουμε την ΕΔΕΚ της δεκαετίας του ’80, που ήταν κυρίως ένα κόμμα της Λευκωσίας και της Πάφου. Θέλουμε να υπάρχουν πιο δυνατές επαρχιακές επιτροπές και δράση και στις επαρχίες.
Οι μικροί μπορούσαν να κέρδιζαν ακόμη περισσότερο
Γενικά σε αυτές τις εκλογές, υπήρξε ένα ρεύμα υπέρ των μικρών κομμάτων. Πώς ερμηνεύετε αυτή την κοινωνική τάση;
Ήταν πολύ πιο λίγη απ’ αυτήν που αναμέναμε. Εγώ πιστεύω ότι αν, πρώτα απ’ όλα εμείς, ως Κίνημα Οικολόγων, καταφέρναμε να συσπειρώναμε ακόμη περισσότερες δυνάμεις από τις οργανώσεις των πολιτών, αν εμπλέκονταν μαζί μας κάποιοι που τελικά επέλεξαν για προσωπικούς τους λόγους να εμπλακούν με άλλα κόμματα, το 4,8% μπορεί να ήταν πολύ πιο μεγάλο. Άρα εγώ κάνω αυτοκριτική και λέω ότι πρώτα απ’ όλα εμείς αποτύχαμε να συσπειρώσουμε στη δική μας επιλογή περισσότερες δυνάμεις από τους πολίτες.
Πέραν αυτού, αν τα μικρότερα κόμματα κατάφερναν, χωρίς να χαλάσουν την αυτονομία τους, να κατεβάσουν ένα πιο δυνατό σχήμα, μπορούσε να κέρδιζαν ακόμη περισσότερο και από την αποχή και από τα δύο ή τρία μεγάλα κόμματα. Εγώ πιστεύω ότι ήταν μια χαμένη ευκαιρία για τα μικρότερα κόμματα του Κέντρου να συσπειρωθούν, να έχουν κοινή εμφάνιση στις εκλογές και να έχουν περισσότερα εκλογικά κέρδη, εις βάρος των τριών μεγάλων κομμάτων και εις βάρος της αποχής.
Επανήλθε μετεκλογικά ο όρος «ενδιάμεσος χώρος». Εσείς εκτιμάτε ότι μπορεί να θεσμοθετηθεί μια συνεργασία σε αυτό το επίπεδο;
Όχι, δεν είμαι αισιόδοξος. Όπως είπα πιο πριν, ένα μέρος του ενδιάμεσου χώρου θα μπορούσε να είχε συνεργαστεί και γι’ αυτές τις εκλογές, με αποτελέσματα πάρα πολύ θετικά. Ακόμη και τώρα, εκ των υστέρων, δεν αναγνωρίζεται από τους σημαντικούς παράγοντες μέρους αυτού του ενδιάμεσου χώρου ότι χάθηκε μια ευκαιρία. Εγώ το λέω ότι χάθηκε μια ευκαιρία. Ο ενδιάμεσος χώρος είναι μόνο χωροταξικός, καθορίζει χωροταξικά μέσα στο φάσμα οτιδήποτε άλλο πλην του ΑΚΕΛ και του Συναγερμού και τώρα χάνει κι αυτή τη χωροταξική του ερμηνεία, διότι υπάρχει ακόμη ένα κόμμα, με δύο βουλευτές, που δεν μπορείς να τον βάλεις σε αυτό τον χώρο μεταξύ ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ.
Υπήρχαν κόμματα που έχουν παραπλήσιες θέσεις στο Κυπριακό, όμορες θέσεις, και σε πολλά άλλα θέματα της κοινωνίας, της πολιτικής, της οικονομίας. Τώρα έρχεται άλλος ένας παράγοντας στον ενδιάμεσο χώρο, ο οποίος είναι άγνωστος Χ. Δεν μπορείς να τον αγνοήσεις και να πεις «εμείς είμαστε». Ούτε χωροταξικά πλέον δεν μπορεί να λειτουργήσει αυτό που λέμε ενδιάμεσος χώρος. Θα ήταν πολύ πιο απλό αν είχαμε καταλήξει σε κάποιας μορφής συνεργασία, που να ήξερες ότι αυτά τα κόμματα συνιστούν ένα τρίτο δρόμο. Δεν έγινε αυτό και δεν φαίνεται ότι μπορεί να γίνει.
Πρέπει να είσαι παρών
Υπήρξατε στις προηγούμενές σας θητείες ένας από τους πιο παραγωγικούς βουλευτές. Θα πρέπει να αναμένουμε ακόμη πιο έντονη παρουσία των Οικολόγων, με την προσθήκη του κ. Θεοπέμπτου στα έδρανα του Κινήματος;
Βέβαια. Θα έχουμε περισσότερη δράση και προσφορά. Τα περισσότερα θέματα που θα προωθήσουμε είναι αυτά που εκκρεμούν αλλά υπάρχουν και πολλά καινούργια ζητήματα, που έχουν προκύψει μέσα από τον προεκλογικό. Αντιλαμβάνεστε ότι, λαμβάνοντας υπ’ όψιν και τη φθορά που είχαμε μέσα στα χρόνια και την απογοήτευση που έχει πλήξει και τους οπαδούς των Οικολόγων, η συσπείρωση των Οικολόγων σε αυτές τις εκλογές δεν ξεπέρασε το 50%. Δηλαδή ουσιαστικά, από το σχεδόν 5%, το 4% περίπου είναι κόσμος που ήρθε για πρώτη φορά.
Αυτός ο κόσμος έχει απαιτήσεις, ψήφιζε με κάποιες προσδοκίες και περιμένει να δει αυτά που είχε στο μυαλό του να γίνονται πραγματικότητα. Έχουμε μαζέψει πάρα πολλές προτάσεις, πάρα πολλές εισηγήσεις, από τα θέματα που αφορούν την προστασία και την ευημερία των ζώων μέχρι το Κυπριακό, τα οποία ήδη από τώρα τα έχουμε θέσει στο τραπέζι προς τα άλλα κόμματα, διότι οπωσδήποτε για να ψηφίσει μια πρόταση νόμου η Βουλή χρειάζεται ευρύτερη συναίνεση.
Καθίσταται, συνεπώς, απαραίτητη η δημιουργία συμμαχιών. Εσείς ως Κίνημα Οικολόγων πώς σκοπεύετε να συμβάλετε στη διαδικασία αυτή;
Η μεγάλη επανάσταση θα ήταν αν μαζί ο ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ δεν έβγαζαν πλειοψηφία. Βγάζουν, όμως, και αυτό μειώνει σε μεγάλο βαθμό τη σημασία των ανατροπών που συνέβησαν σε αυτές τις εκλογές. Από την εμπειρία που έχω στις τρεις θητείες μου, σε Κοινοβούλια με διαφορετικό αριθμό κομμάτων, τώρα οι φωνές των μικρότερων κομμάτων είναι πιο δυνατές, γιατί έχουν περισσότερες έδρες.
Το δίδαγμα είναι ότι για να μπορέσεις να κάνεις αποτελεσματικές συνεργασίες, πρέπει να είσαι παρών. Πρέπει να είσαι εκεί την ώρα που συζητούνται τα νομοσχέδια, να είσαι γνώστης του θέματος και να έχεις την όρεξη και τη διάθεση να συμβάλεις δημιουργικά, όχι μόνο αντιδραστικά. Και οι δύο βουλευτές των Οικολόγων θα είναι αποκλειστικής ενασχόλησης με τα θέματα του Κοινοβουλίου, θα είναι, δηλαδή, full time βουλευτές. Κι αυτός είναι ένας πολύ καλός οιωνός για τους ψηφοφόρους των Οικολόγων και για την πολιτική που μπορούν οι Οικολόγοι να περάσουν μέσα στη Βουλή. Και έχουμε και μια πολύ καλή ομάδα έμπειρων κοινοβουλευτικών συνεργατών.