Ενέργεια

Θα μετρήσουν τα κουκκιά τους

Τα οικονομικά της λύσης στην ατζέντα Αναστασιάδη-Ακιντζί, στην Κύπρο και η Νιούλαντ
Άμεση οικονομική ενίσχυση θα χρειαστούν από την πρώτη μέρα της λύσης οι τράπεζες των κατεχομένων προκειμένου να καλύψουν τις μαύρες τρύπες τους, εκτιμούν το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα

Τα ζητήματα οικονομίας θα βρεθούν στο επίκεντρο της σημερινής νέας συνάντησης μεταξύ του Προέδρου Αναστασιάδη και του κατοχικού ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί. Οι δύο άντρες αναμένεται να συζητήσουν θέματα που προετοίμασε η αρμόδια για την Οικονομία Ομάδα Εργασίας σε συνεργασία με τους Διαπραγματευτές, ενώ παράλληλα θα εξετάσουν ζητήματα για τα οποία έχουν καταγραφεί συγκλίσεις αλλά και αποκλίσεις.


Υπενθυμίζεται ότι οι μελέτες από το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα, που θα αφορούν την οικονομική βιωσιμότητα της λύσης, αναμένεται να ολοκληρωθούν τέλη Σεπτεμβρίου - αρχές Οκτωβρίου. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης θα συναντηθεί σήμερα το απόγευμα και με την Αναπληρώτρια Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδια για Ευρωπαϊκές και Ευρωασιατικές Υποθέσεις κα Βικτώρια Νούλαντ.


Τις προηγούμενες μέρες ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα συναντήθηκε με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ, με τον δεύτερο να θέτει θέμα Κυπριακού και να καλεί την Ουάσινγκτον να ασκήσει αποτελεσματικές πιέσεις προς την Άγκυρα με σκοπό την επίτευξη λύσης στο Κυπριακό.


Χθες, ο Υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Sheikh Abdullah bin Zayed Al Nahyan, με το οποίο αντάλλαξαν απόψεις για τις περιφερειακές εξελίξεις, το Κυπριακό, αλλά και σχέσεις Αραβικού Κόλπου - ΕΕ.
Εναρμόνιση φορολογικών συντελεστών
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ από αρμόδιους κυβερνητικούς εκπροσώπους, βάσει των προκαταρκτικών ευρημάτων του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, αυτό που επιχειρείται είναι η εναρμόνιση της φορολογικής πολιτικής των ελεύθερων περιοχών και των κατεχομένων, καθώς και η παροχή κινήτρων προσέλκυσης επενδύσεων, με σκοπό την εύρυθμη λειτουργία της οικονομίας στη μετά τη λύση εποχή.


Συγκεκριμένα, ο στόχος είναι η εξάλειψη της διαφοράς των 3 μονάδων στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ, αφού στις ελεύθερες περιοχές βρίσκεται στο 19%, ενώ στα κατεχόμενα στο 16%. Με αυτό τον τρόπο, σύμφωνα με τους αξιωματούχους, θα περιοριστούν οποιεσδήποτε στρεβλώσεις που δυνητικά διαβρώνουν τα έσοδα του κράτους και την ευρωστία του. Όπως εκτιμούν οι ίδιες πηγές, η οικονομία μιας επανενωμένης Κύπρου, υπό την προϋπόθεση ότι αυτή θα λειτουργεί σε σωστές βάσεις και με την ιδιότητά της ως μέλος της Ε.Ε., θα οδηγήσει μακροπρόθεσμα σε μια αύξηση του ΑΕΠ του ομόσπονδου κράτους.


Οι δύο οργανισμοί φαίνεται να εκτιμούν ότι συγκεκριμένοι τομείς, όπως η ναυτιλία, η ενέργεια, ο τουρισμός και η παροχή εκπαιδευτικών υπηρεσιών, θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για να προβληθεί το συγκριτικό προβάδισμα του νησιού σε σύγκριση με τις γειτονικές χώρες.
Τα προβλήματα στα κατεχόμενα
Με βάση τα πρώτα στοιχεία των μελετών, διαφαίνεται ότι τουλάχιστον το πρώτο διάστημα της λύσης, αναμένεται να υπάρξουν σημαντικές οικονομικές προκλήσεις, κυρίως όσον αφορά τα κατεχόμενα, αφού δεν υπάρχουν εκείνες οι αναγκαίες δομές που θα στηρίξουν τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις, καθώς ο μηχανισμός εν πολλοίς έχει δομηθεί γύρω από την οικονομική διαχείριση της τουρκικής βοήθειας.


Στο ίδιο πλαίσιο, οι τεχνοκράτες της Ουάσινγκτον θεωρούν πως ο τραπεζικός τομέας των κατεχομένων χρειάζεται άμεση εναρμόνιση και ενδεχομένως κεφαλαιουχική ενίσχυση. ΔΝΤ και Παγκόσμια Τράπεζα θεωρούν απαραίτητη την υιοθέτηση του ευρώ από την πρώτη μέρα της λύσης, κάτι που, όπως πιστεύει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, είναι εφικτό σε διάστημα έξι μηνών. «Ενδιαφέρον για επενδύσεις υπάρχει, αλλά οι επενδυτές θα εξετάσουν τη λειτουργικότητα της λύσης προτού επενδύσουν στην κυπριακή οικονομία», όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά στο ΚΥΠΕ οι ίδιες πηγές.
Στελέχωση Δημόσιας Υπηρεσίας
Οι ίδιες πηγές δήλωσαν επιπλέον στο ΚΥΠΕ πως οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ θεωρούν πως η δημόσια υπηρεσία του κεντρικού κράτους θα πρέπει να στελεχωθεί μέσω μετάταξης προσωπικού από τις υπηρεσίες των δύο συνιστωσών πολιτειών και να μην υπάρξουν προσλήψεις, καθότι αυτό θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του ομόσπονδου κράτους.
Το κόστος της λύσης
Αξίζει να σημειωθεί πως με το πέρας των αναλύσεών τους, οι δύο οργανισμοί δεν αναμένεται να ανακοινώσουν ένα συγκεκριμένο αριθμό για το κόστος της λύσης, αλλά θα δώσουν συστάσεις ή εισηγήσεις για τις βέλτιστες πολιτικές που πρέπει να ακολουθηθούν σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού.


Επομένως το ζήτημα της χρηματοδότησης της λύσης από τα έσοδα του φυσικού αερίου, όπως έχει προτείνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Υπουργός Εξωτερικών, είναι θέμα πολιτικής απόφασης. Πάντως από προηγούμενα δημοσιεύματα το μνημόνιο λύσης εκτιμάται ότι θα ξεπερνά τα 25 δις ευρώ και θα πρέπει να προέλθει μέσα από δάνεια ή δωρεές.
Οι όροι εντολής
Οι όροι εντολής για την έκθεση του ΔΝΤ αφορούν στο οικονομικό πλαίσιο, στη δημοσιονομική πολιτική, στο δημοσιονομικό πλαίσιο και τους δημοσιονομικούς κανόνες, φορολογικές πολιτικές, στη διαχείριση του δημόσιου τομέα, στις χρηματοδοτικές πτυχές της διαχείρισης του δημόσιου χρέους, στις χρηματοοικονομικές πολιτικές, στον τραπεζικό τομέα και νομισματικά θέματα.
Από την πλευρά της η Παγκόσμια Τράπεζα εξετάζει θέματα που αφορούν στην παροχή τεχνικής στήριξης στο ζήτημα της διευθέτησης του περιουσιακού, στην εκτίμηση των οικονομικών επιπτώσεων της επανένωσης, την παροχή συμβουλών σχετικά με τη λειτουργικότητα και το κόστος της δημόσιας διοίκησης σε ομοσπονδιακό επίπεδο, στήριξη του τραπεζικού τομέα (συμπληρωματικά της στήριξης του ΔΝΤ), καθώς και παροχή συμβουλών για τον τρόπο λειτουργίας κρατικών πολιτικών. Το τελευταίο αφορά θέματα όπως τις υπηρεσίες παροχής υγείας και το ενιαίο σύστημα πολιτικής προστασίας.
Εθνικό Συμβούλιο μετά τη Μογγολία
Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δήλωσε αναφορικά με το ζήτημα της λειτουργίας του Εθνικού Συμβουλίου πως, μετά τη λήψη της τελευταίας απάντησης από τη Συμμαχία Πολιτών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει συνάντηση με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς μετά την επιστροφή του από τη Μογγολία.


Κληθείς να σχολιάσει αν υπήρξε οποιαδήποτε εξέλιξη με τις μεροληπτικές εκθέσεις του ΓΓ του ΟΗΕ, ο Εκπρόσωπος είπε ότι η επίσημη αντίδραση της Κυπριακής Δημοκρατίας θα γίνει μέσα από γραπτή δήλωση, μετά την επίσημη ανακοίνωση-δημοσίευση των δύο εκθέσεων.


«Βάσει κάποιων δημοσιευμάτων αλλά και πριν, κατά τη διάρκεια προετοιμασίας αυτών των εκθέσεων, έγιναν προληπτικά διαβήματα και παραστάσεις από την Κυπριακή Δημοκρατία», δήλωσε ο κ. Χριστοδουλίδης, προσθέτοντας μεταξύ άλλων ότι «η έκθεση που αφορά το θέμα της πυρκαγιάς στην περιοχή Σολέας δεν έχει ετοιμαστεί από τον κ. Έιντε, αφού δεν ήταν αρμοδιότητά του».


Σε ανακοινώσεις που εξέδωσαν χθες τα κόμματα της αντιπολίτευσης ασκείται έντονη κριτική στην Κυβέρνηση όσον αφορά δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για απαίτηση της κατοχικής κυβέρνησης για απόκτηση ΑΟΖ, αλλά και για τους χειρισμούς του Προέδρου στο θέμα της έκθεσης του Μπαν Κι-Μουν.
Πέρασμα τζιχαντιστών η Κύπρος
Σε νέες τρομοκρατικές επιθέσεις που ετοιμάζουν οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους αναφέρεται δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Μιλλιέτ», ως αντίδραση για τις τεράστιες απώλειες που έχει υποστεί η οργάνωση το τελευταίο διάστημα από τις επιθέσεις του διεθνούς συνασπισμού.


Η εφημερίδα, επικαλούμενη πηγές από τις τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών, αναφέρει πως οι τζιχαντιστές έχουν επιλέξει μια νέα διαδρομή για τη μεταφορά βομβιστών αυτοκτονίας στην Ευρώπη. Σύμφωνα με αζέρικη ιστοσελίδα που επικαλείται το δημοσίευμα της «Μιλλιέτ», η τρομοκρατική ομάδα σχεδιάζει να κατευθύνει τους μαχητές της μέσω του Αζερμπαϊτζάν, της Γεωργίας και της Κύπρου.


Επιπλέον, η εφημερίδα αναφέρει ότι το Ισλαμικό Κράτος ετοιμάζει μια σειρά από τρομοκρατικές επιθέσεις στην Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν και για τον σκοπό αυτό έχει επιλέξει μαχητές από το Αζερμπαϊτζάν και τον Βόρειο Καύκασο. Οι πληροφορίες αυτές, σύμφωνα με το «News.az», έχουν συλλεγεί κατά τη διάρκεια της μεγάλης κλίμακας αντιτρομοκρατικών ενεργειών που ακολούθησαν την τρομοκρατική επίθεση στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης.
Την ίδια ώρα πάντως, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Τουρκίας Νουμάν Κουρτουλμούς δήλωσε πως η χώρα του δεν έχει λάβει μέχρι στιγμής κανένα μέτρο για εξομάλυνση των σχέσεων με την Αίγυπτο, αν και θα επιθυμούσε, όπως είπε, οι δεσμοί των δύο να αποκατασταθούν.


«Ασφαλώς και θέλουμε να εξομαλύνουμε τις σχέσεις μας με την Αίγυπτο, αλλά πρέπει και αυτό το πραξικοπηματικό καθεστώς που έριξε στα σκουπίδια τη δημοκρατία στην Αίγυπτο να επαναθεωρήσει τα πεπραγμένα του», είπε. Για τη συμφωνία Τουρκίας - Ισραήλ, ο Τούρκος Υπουργός σημείωσε ότι η συμφωνία θα μπει σε εφαρμογή αφού εγκριθεί από την τουρκική Εθνοσυνέλευση και αμέσως μετά θα διοριστούν πρέσβεις και θα ακολουθήσουν και άλλα βήματα.