Ενέργεια

Ζητούν εξηγήσεις για τη «λυπητερή»

Φόβοι των κομμάτων της αντιπολίτευσης για το «μνημόνιο λύσης» και την πενταμερή Ακιντζί
Αναγνωρίζει τα προβλήματα επίλυσης του Κυπριακού ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Αναπτύξεως, που ελπίζει σε ανάλογη ενοποίηση του νησιού με αυτήν της Γερμανίας

Τους προβληματισμούς αλλά και την αντίθεσή τους εξέφρασαν χθες η Συμμαχία Πολιτών, το Κίνημα Οικολόγων αλλά και το ΕΛΑΜ αναφορικά με όσα δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σχετικά με την εμπλοκή της Παγκόσμιας Τράπεζας στο ζήτημα της χρηματοδότησης της λύσης. Συγκεκριμένα, ο κ. Αναστασιάδης, ερωτηθείς μετά τη συνάντηση που είχε με τον κατοχικό ηγέτη κατά πόσον ο οργανισμός θα δώσει κάποιο ποσό για κάλυψη των αποζημιώσεων του περιουσιακού, απάντησε καταφατικά, αφήνοντας με αυτόν τον τρόπο να εννοηθεί ότι επίκειται δανεισμός.


Υπενθυμίζεται πως αν και μέχρι στιγμής δεν έχει κοστολογηθεί το ακριβές ποσό που θα χρειαστεί για τη λύση, εντούτοις μέσα από πρόχειρους υπολογισμούς, αυτό δεν θα είναι μικρότερο των 25 δις ευρώ. Η Κυβέρνηση έχει κατ’ επανάληψιν ισχυριστεί πως η κάλυψη των εξόδων λειτουργίας του ομόσπονδου κράτους δεν θα προέλθει από επιβολή νέων φορολογιών αλλά μέσα από δωρεές και δάνεια, αφήνοντας παράλληλα ανοιχτό το περιθώριο για μερική χρηματοδότηση από τα έσοδα του φυσικού αερίου. Η τελευταία ιδέα συνάντησε την έντονη αντίδραση της πλειοψηφίας των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Θα εκτοξευτεί το κόστος
Σε ανακοίνωσή της επί του θέματος, η Συμμαχία Πολιτών επεσήμανε πως τόσο η Παγκόσμια Τράπεζα όσο και το ΔΝΤ δεν είναι φιλανθρωπικά ιδρύματα αλλά παρέχουν, εκτός από τεχνικές υπηρεσίες, και έντοκα δάνεια τα οποία θα κληθεί να πληρώσει ο Κύπριος πολίτης.


«Επομένως οι εκτοπισμένοι και οι πρόσφυγες θα πληρώσουν το κόστος της εισβολής, της κατοχής, της υφαρπαγής των περιουσιών τους και τα χρέη του ψευδοκράτους προς την Τουρκία», τονίζεται στην ανακοίνωση που σημειώνει πως χωρίς τους δωρητές, το δυσβάστακτο κόστος μιας κακής λύσης θα κληθεί να πληρώσει ο φορολογούμενος πρόσφυγας πολίτης.


«Το κόστος της λύσης αναμένεται να εκτοξευτεί σε περίπτωση επιβολής κακής λύσης, τύπου ΔΔΟ, όπου το κράτος θα αναγκαστεί να αποζημιώσει τους νόμιμους ιδιοκτήτες, οι οποίοι δεν θα μπορούν να απολαύσουν τις περιουσίες τους», προσθέτει στην ανακοίνωση ο αντιπρόεδρος του κόμματος, Στέλιος Στυλιανού, καλώντας παράλληλα τον Πρόεδρο να προβεί σε άμεση ενημέρωση προς τους πολίτες για τις προθέσεις της Κυβέρνησης στο εν λόγω ζήτημα.
Απαισιόδοξοι οι Οικολόγοι
Σε διαφορετικό πλαίσιο, το Κίνημα Οικολόγων, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κατοχικού ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί για πενταμερή, κάνει λόγο για προσπάθεια επιβολής πιεστικού χρονοδιαγράμματος. «Ως Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών διαφωνούμε με την πενταμερή και με την άσκοπη πίεση για άμεση -πλην προβληματική- λύση. Τα μηνύματα δεν είναι ενθαρρυντικά. Ο κ. Ακιντζί αλλάζει συνεχώς στάση σε σοβαρά θέματα. Εάν προσθέσουμε και τη συνεχιζόμενη προκλητική στάση της Τουρκίας, τότε αναρωτιόμαστε από πού προκύπτει η αισιοδοξία για λύση, πόσω μάλλον εντός του 2016», αναφέρει ανακοίνωση.
Επανεγκατάσταση ζητά το ΕΛΑΜ
Το ΕΛΑΜ, με ανάρτηση στην ιστοσελίδα του επί του θέματος, υπογραμμίζει ότι «ο Ελληνισμός της Κύπρου δεν θέλει αποζημίωση για τις περιουσίες του, γιατί δεν θέλει να ξεπουλήσει σε κανέναν κατακτητή τη γη των πατέρων του, αλλά απαιτεί επιστροφή και επανεγκατάσταση», προσθέτοντας: «Η Κυβέρνηση θα πρέπει επιτέλους να σεβαστεί τον λαό και να αντιληφθεί ότι στην Κύπρο υπάρχει εισβολή και κατοχή, απαιτώντας απελευθέρωση και όχι να συζητά σε μια κάλπικη μορφή λύσης τύπου ομοσπονδίας, προβαίνοντας σε απαράδεκτες διολισθήσεις».
Προβληματισμένος ο Βέρνερ
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Αναπτύξεως, Βέρνερ Χόγιερ, κληθείς από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει τη διαδικασία επανένωσης, εμφανίστηκε ιδιαίτερα προβληματισμένος αναγνωρίζοντας πως το Κυπριακό είναι ευαίσθητο και συνάμα δύσκολο θέμα.


«Είμαι πάντα έκπληκτος όταν πηγαίνω στο ελληνικό τμήμα της Κύπρου και βλέπω νέους ανθρώπους, που δεν έχουν σχέσεις πια με τη βόρεια πλευρά, και στη συνέχεια με πιάνει ανησυχία», δήλωσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, σημειώνοντας μεταξύ άλλων:


«Έχοντας περάσει από μια διαδικασία ενοποίησης στη δική μου χώρα, αποκομίζοντας τα οφέλη αυτής της διαδικασίας, θα ήθελα το ίδιο να μπορούσε να συμβεί για την Κύπρο. Θα ήταν ένας τεράστιος σταθεροποιητικός παράγοντας και για ολόκληρη την περιοχή, όχι μόνο σε σχέση με τα εθνικά συμφέροντα».
Θλίψη για Τζον Μπραδήμας
Τη θλίψη τους εξέφρασαν χθες μέσω ανακοινώσεων όλα τα κόμματα αναφορικά με τον θάνατο του Τζον Μπραδήμας. Ο Μπραδήμας, ο οποίος υπήρξε ο πρώτος Ελληνο-Αμερικανός αξιωματούχος του Κογκρέσου, απεβίωσε σε ηλικία 89 χρονών.


Ο ίδιος υπηρέτησε για 22 ολόκληρα χρόνια το Κογκρέσο, 10 χρόνια ως Πρόεδρος του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης και μέλος διοικητικών συμβουλίων όπως του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης και της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Νέας Υόρκης. Ο Τζον Μπραδήμας έγινε ιδιαίτερα γνωστός για την προώθηση της παιδείας και των τεχνών και θεσμοθέτησε το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών Ωνάσης καθώς και πρόγραμμα σπουδών για την Κύπρο στο Πανεπιστήμιο της Νέα Υόρκης.
Στήριξη Αρχιεπισκόπου Αμερικής
Στο μεταξύ, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος εξέφρασε την Τρίτη, κατά τη διάρκεια του δείπνου που παρέθεσε προς τιμήν του στο Προεδρικό Μέγαρο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, τη συμπαράσταση του ιδίου και της ομογένειας στον ιερό αγώνα για δικαίωση της Κύπρου. «Δεν είναι απλώς ένα εθνικό θέμα, ένα Ορθόδοξο θέμα, αλλά ένα παγκόσμιο ανθρώπινο θέμα.


Είναι ένα θέμα που δοκιμάζονται οι αξίες που διαμορφώνουν τον σύγχρονο κόσμο και τη σύγχρονη πολιτική των μεγάλων και των μικρών κρατών», είπε, προσθέτοντας πως το Κυπριακό είναι υπαρξιακό θέμα που θίγει ό,τι ιερό, ό,τι όσιο ό,τι βαθύ, ό,τι ανθρώπινο έχουμε και γι' αυτό και είναι ασυμβίβαστο ως θέμα και δεν θα κλείσει.


Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε πως η παρουσία του Σεβασμιότατου στην Κύπρο αποτελεί μία ακόμη ένδειξη της ανιδιοτελούς του αγάπης, την οποία επιδεικνύει προς τη χώρα και τους νέους μας, σημειώνοντας ιδιαίτερα ότι η συμβολή του στην ψεσινή συναυλία ήταν καθοριστική. Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος βρέθηκε στο νησί μας προκειμένου να παρακολουθήσει τη μεγάλη συναυλία που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στο αρχαίο θέατρο Κουρίου για τον Ανεξάρτητο Φορέα Στήριξης.