Ενέργεια

Στρατηγικής σημασίας οι σχέσεις Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ

Ο ΑΓΩΓΟΣ ΤΑΡ ΚΑΙ Ο SOUTH CORRIDOR ΣΤΗΝ ΑΤΖΕΝΤΑ ΤΟΥ ΧΟΚΣΤΑΪΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Σαν μια παράλληλη εξέλιξη στρατηγικής σημασίας χαρακτήρισε τη συνεργασία μεταξύ Ελλάδας-Ισραήλ και Κύπρου ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, υποδεχόμενος τον Πρόεδρο του Ισραηλινού Κοινοβουλίου Γιούλι Γιόελ Έντελσταϊν στο Προεδρικό Μέγαρο. Όπως είπε, είναι μια εξαιρετική πρωτοβουλία που μας ανοίγει ορίζοντες μιας συνεργασίας πολύ παραγωγικής σε πολλούς τομείς, από την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη μέχρι άλλες δραστηριότητες.


Από την πλευρά του ο κ. Έντελσταϊν έκανε λόγο για αυτονόητες καλές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ, συμφωνώντας ότι η σχέση Ελλάδας - Ισραήλ είναι στρατηγικής σημασίας, ιδιαίτερα σε θέματα άμυνας, ενέργειας και άλλα και προσθέτοντας ότι πρέπει να ενταθεί περαιτέρω και η σχέση του τριγώνου Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ.


«Υπήρξε ήδη στην Κύπρο συνάντηση της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας με εκπροσώπους από το Ισραήλ, την Κύπρο και την Ελλάδα. Κάτι τέτοιο θα θέλαμε να το επαναλάβουμε μέχρι το τέλος του έτους στο Ισραήλ. Οι αντιπροσωπίες, όπως είναι λογικό, θα ασχοληθούν με θέματα άμυνας, ειρήνης και γενικότερα με θέματα που έχουν να κάνουν με την πάταξη της τρομοκρατίας και θέματα που έχουν να κάνουν με την άμυνα στην περιοχή», σημείωσε.
Λακκοτρύπης-Χόκσταϊν
Στην Αθήνα βρέθηκε επίσης χθες ο ειδικός απεσταλμένος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για ενεργειακά θέματα, Έιμος Χόκσταϊν, με σκοπό να συζητήσει με την ελληνική Κυβέρνηση τις εξελίξεις γύρω από τον αγωγό φυσικού αερίου TAP, τα έργα για την κατασκευή του οποίου εγκαινιάστηκαν πρόσφατα. Εκτός του αγωγού που θα μεταφέρει φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας και Αδριατικής και θα ολοκληρωθεί το 2020, συζητήθηκε και το ευρύτερο έργο του Νοτίου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου (South.Corridor).
Στην ανακοίνωσή του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρει επίσης ότι κατά τις επαφές του Αμερικανού αξιωματούχου θα συζητηθούν επίσης τα κρίσιμα έργα διασύνδεσης φυσικού αερίου, όπως η προτεινόμενη διασύνδεση Ελλάδας - Βουλγαρίας. Πριν από την Αθήνα, ο κ. Χόκσταϊν συναντήθηκε στην Μπρατισλάβα με τον Υπουργό Ενέργειας, Γιώργο Λακκοτρύπη, στο περιθώριο της άτυπης Συνόδου των Υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε.


Στο πλαίσιο της συζήτησης, που αφορούσε τη στήριξη της ενεργειακής ασφάλειας της Ε.Ε. και τη διατλαντική συνεργασία για την ευρωπαϊκή ενεργειακή διαφοροποίηση, ο κ. Λακκοτρύπης έκανε αναφορά για τον ενεργειακό διάδρομο της Μεσογείου και συγκεκριμένα τον East Med, που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αναφορά έκανε και στον τρίτο γύρο αδειοδοτήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ.