Σημερινά

Η «ΣΗΜΕΡΙΝΗ» ΠΡΙΝ ΑΠΟ 39 ΧΡΟΝΙΑ

Απόρρητη επιστολή
«Με την ευκαιρία της 3ης επετείου από την τουρκική εισβολή - ΑΠΟΡΡΗΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ - Καραμανλή προς Κάρτερ για το Κυπριακό και το Αιγαίο - Ο κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΚΗΣ ΕΦΕΡΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΗΠΑ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ - Ο Μακάριος συμφώνησε να μην ανοιχθεί ο φάκελος προτού εξευρεθή λύση του κυπριακού προβλήματος», είναι ο τίτλος του κυρίου θέματος της «Σημερινής», ημερομηνίας 19 Ιουλίου 1977, κάτω από τον οποίο γράφει:
Σύμφωνα με πληροφορίες από έγκυρες πηγές, προσωπική επιστολή προς τον Πρόεδρο Κάρτερ θα απευθύνει ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος, κ. Καραμανλής, στην οποία θα αναπτύσσει τις ελληνικές απόψεις ως προς το Κυπριακό και το Αιγαίο και τις σχέσεις της Ελλάδος με την Ατλαντική Συμμαχία.


Στην επιστολή αυτή, η οποία βεβαίως δεν πρόκειται να ανακοινωθεί, θεωρουμένη ως απόρρητον διπλωματικό έγγραφο, θα υποστηρίζεται ότι ένα μέλος του ΝΑΤΟ επετέθη και κατέλαβε διά της ενόπλου βίας μέρος ανεξαρτήτου Κράτους, και θα επισημαίνεται ότι τρία χρόνια μετά την εισβολή αυτή, τα τουρκικά στρατεύματα εξακολουθούν να παραμένουν στην Κύπρο, χωρίς να διαφαίνονται προθέσεις της Άγκυρας να τα αποσύρει.
Παραίτηση Ιεροδιακόνου
Κρίση ξέσπασε στους κόλπους του Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΗΚΟ) του κ. Κυπριανού με την παραίτηση του βουλευτού κ. Λεοντίου Ιεροδιακόνου και άλλων στελεχών από το Κόμμα. Σε χθεσινή ανακοίνωσή του, ο κ. Ιεροδιακόνου αναφέρει ότι «με αφορμή δημοσιεύματα του Τύπου θα 'θελα να επιβεβαιώσω ότι πραγματικά απεχώρησα από το Δημοκρατικό Κόμμα μαζί με άλλα στελέχη». Μεταξύ των στελεχών του κόμματος, που παραιτήθηκαν, φέρονται οι κ.κ. Χάρης Κυριακίδης και Πολύβιος Κόλοκος.
Νότα Τουρκίας
Η Τουρκία διαμαρτυρήθηκε σήμερα προς την Ελλάδα, γιατί ελληνικά καταδιωκτικά αεροπλάνα παρενόχλησαν τουρκικό περιπολικό αεροσκάφος, κατά τη διάρκεια ναυτικών γυμνασίων στο Αιγαίο.
Η συνάντηση Γρίβα - Μακαρίου το '72
Μια γυναίκα συνώδευσε τον Στρατηγό Γρίβα στη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Μακάριο τον Μάρτιο το 1972. Αυτή ήταν η Έλλη Χριστοδουλίδου, άνθρωπος της απολύτου εμπιστοσύνης του Διγενή, όπως η ίδια κατέθεσε χθες στο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας, σαν μάρτυς υπερασπίσεως του Λευτέρη Παπαδόπουλου. Όπως είναι γνωστόν, σε υπόγειο κρησφύγετο του σπιτιού της Χριστοδουλίδου στη Λεμεσό, πέθανε ο Γρίβας τον Ιανουάριο του 1974.


Στη χθεσινή συνεδρία κατέθεσαν επτά συνολικά μάρτυρες υπερασπίσεως τους οποίους κάλεσε ο δικηγόρος του Λευτέρη, Ανδρέας Ευτυχίου. Πρώτος Μάρτυρας που κάλεσε η Υπεράσπιση ήταν ο Γενικός Διευθυντής της Βουλής κ. Χρ. Χατζηιωάννου, ο οποίος κλήθηκε να καταθέσει το ψήφισμα της 31ης Ιανουαρίου για τον Στρατηγό Γρίβα.


Μετά κατέθεσε ο γιατρός κ. Θ. Χατζηκώστας, ο οποίος ανέφερε ότι στις 13 Ιουλίου '74 εξέτασε τον κατηγορούμενο στις Κεντρικές Φυλακές και βρήκε μώλωπες σε διάφορα σημεία του σώματός του Λευτέρη, εκχυμώσεις, αιμορραγία στο αυτί και οίδημα στην κεφαλή.