Ενέργεια

Στόχος μας η αύξηση ισχύος

...η σύναψη συμμαχιών και η προάσπιση του Δικαίου
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΜΕ ΟΜΙΛΗΤΕΣ ΤΟΥΣ ΔΡΑ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗ ΚΑΙ ΔΡΑ ΑΙΜΙΛΙΑΝΙΔΗ

Η τουρκική στρατηγική και η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία ήταν το θέμα εκδήλωσης που συνδιοργανώθηκε χθες το απόγευμα στο Πανεπιστήμιο Κύπρου από την Ε.Φ.Α.Ε.Φ.Π, Ε.Φ.Ε.Ν, τη Νίκη ΤΕ.ΠΑ.Κ και το ΜΕΤΩΠΟ Κ.Φ.Η.Β. Κύριοι ομιλητές της εκδήλωσης ήταν ο Δρ Γιάννος Χαραλαμπίδης και ο Δρ Αχιλλέας Αιμιλιανίδης.


Στην αρχική του τοποθέτηση ο Δρ Χαραλαμπίδης αναφέρθηκε στο πρόβλημα καθορισμού συγκριμένου στόχου στο Κυπριακό, υπενθυμίζοντας πως η λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας που συζητούμε αποτελεί στόχο της ίδιας της Τουρκίας, η οποία επιβλήθηκε διά της βίας με τη χρήση των όπλων.


Έπειτα έθεσε το ερώτημα κατά πόσον είναι εφικτή η χάραξη μιας εναλλακτικής στρατηγικής και ανέπτυξε ορισμένους πυλώνες, πάνω στους οποίους αυτή μπορεί βασιστεί. Σε αυτούς περιλαμβάνεται η αξιοποίηση του Δικαίου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ισχυροποίηση της αυτοάμυνας και η σύναψη συμμαχιών με άλλες χώρες.


Συγκεκριμένα, τόνισε πως η Κύπρος θα έπρεπε να έχει ως σύμμαχους τις ΗΠΑ, τη Γερμανία σε ευρωπαϊκό επίπεδο και το Ισραήλ σε περιφερειακό. Σε αυτό το πλαίσιο επεσήμανε την ανάγκη ένταξης της Κύπρου στο ΝΑΤΟ, σημειώνοντας πως τα συμφέροντα Ρωσίας-Τουρκίας είναι πολύ μεγαλύτερα από αυτά ΗΠΑ-Τουρκίας. Όσον αφορά τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, δήλωσε πως, όπως φάνηκε, αυτές είναι χάλια, «αλλά είναι πιο χάλια είναι η δική μας πολιτική κουλτούρα, την οποία οφείλουμε να αλλάξουμε».
Το διαχρονικό πλαίσιο
Από την πλευρά του, ο Δρ Αιμιλιανίδης αναφέρθηκε αναλυτικά στο διαχρονικό πλαίσιο των συνομιλιών στο Κυπριακό, υποδεικνύοντας πως αυτές είναι καταδικασμένες να καταλήγουν σε αποτυχία. Επιπλέον, είπε πως σε οποιοδήποτε σχέδιο λύσης κατατεθεί για ψήφιση, δεν πρόκειται να υπάρχει καταγραφή πως διασφαλίζεται η συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας.


«Η όλη συζήτηση είναι για εσωτερική κατανάλωση», δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως η πλευρά μας έχει δεχθεί την ύπαρξη πλειοψηφίας πληθυσμού και γης για κάθε πλευρά. Αναφορικά με τον ρόλο των μεγάλων κομμάτων, υπογράμμισε πως οι πολιτικές ελίτ δεν ενδιαφέρονται ουσιαστικά για τις δημοκρατικές συνθήκες μιας λύσης, αλλά στην πραγματικότητα αυτό που τους ενδιαφέρει είναι η διατήρηση στην εξουσία μέσω της συμμαχίας με τ/κ κόμματα παρόμοιας ιδεολογικοπολιτικής ταυτότητας. Στο τέλος της εκδήλωσης ακολούθησε συζήτηση και ερωτήσεις.