Ενέργεια

Τελεσίγραφο Ερντογάν σε Τσίπρα

Η Τουρκία είχε έτοιμο τον κατάλογο των μαζικών συλλήψεων, ισχυρίζεται ο Γιοχάνες Χαν
Τριήμερη αναβολή ζήτησαν και πήραν από το Πλημμελειοδικείο Αλεξανδρούπολης οι οκτώ Τούρκοι πραξικοπηματίες, τους οποίους η Άγκυρα ζήτησε από την Αθήνα να παραδώσει σε 15-20 μέρες. Σε εκκρεμότητα η διαδικασία παροχής ασύλου

Σε πολιτικο-διπλωματικό θρίλερ εξελίσσεται η υπόθεση των οκτώ Τούρκων στασιαστών που αυτομόλησαν στην Ελλάδα μετά το πραξικόπημα της Παρασκευής στην Τουρκία. Χθες οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί, που προήχθησαν το μεσημέρι στο μονομελές Πλημμελειοδικείο Αλεξανδρούπολης, ζήτησαν και πήραν τριήμερη αναβολή της αυτόφωρης διαδικασίας.


Οι πραξικοπηματίες επρόκειτο να οδηγηθούν στην υπηρεσία ασύλου χθες, εντούτοις η παραπομπή τους στο δικαστήριο έχει καταστήσει αβέβαιο το εν λόγω ραντεβού τους.


Οι οκτώ Τούρκοι, για τους οποίους ο εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Αλεξανδρούπολης απέδωσε την Κυριακή τις κατηγορίες της παράνομης εισόδου στη χώρα, της ηθικής αυτουργίας στην παράνομη πτήση για τους επτά κατηγορουμένους και της εκτέλεσης παράνομης πτήσης στον ελληνικό χώρο που βαρύνει τον πιλότο του ελικοπτέρου, θα παραμείνουν κρατούμενοι στο Κέντρο Κράτησης Φερών.


Πάντως, μια ενδεχόμενη απέλασή τους ή μία έκδοση απόφασης για χορήγηση ασύλου θα μπορούσε να διαρκέσει μερικές εβδομάδες, έως και ενάμιση μήνα.
«Δεν έχουν να κρυφτούν»
Υπενθυμίζεται πως ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε την Κυριακή από την Ελλάδα να εκδώσει στην Τουρκία τους πραξικοπηματίες μέσα σε 15 με 20 μέρες. «Δεν έχουν πού να κρυφτούν. Θέλησαν να δραπετεύσουν στην Ελλάδα με ελικόπτερο. Αμέσως είχαμε μία συνομιλία με τον κ. Τσίπρα. Ο ίδιος μού είπε "σας δίνουμε αμέσως το ελικόπτερο" και μας το έδωσαν.


Για τα οκτώ άτομα μου είπε: "Θα σας τους παραδώσουμε σε 10-15 μέρες"» ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος. Επιπλέον, σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού πρωθυπουργικού γραφείου, ο Έλληνας Πρωθυπουργός σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του Μπιναλί Γιλντιρίμ συνεχάρη την τουρκική κυβέρνηση για την αντίδρασή της στην απόπειρα κατάλυσης της συνταγματικής τάξης και τόνισε τη σημασία του καθεστώτος συνταγματικής δημοκρατίας στην Τουρκία και τη διατήρηση της σταθερότητας σε όλη την περιοχή.


Από την πλευρά του ο Τούρκος Πρωθυπουργός τον ευχαρίστησε για τη στήριξη, τονίζοντας ωστόσο πως η απόπειρα μιας ομάδας εντός των ενόπλων δυνάμεων εναντίον της δημοκρατίας και της βούλησης του λαού απέτυχε. Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ακόμη ότι επιθυμεί να διατηρηθούν οι στενές σχέσεις των δύο χωρών και πρόσθεσε ότι είναι έτοιμοι για συνεργασία στα διμερή θέματα και το Κυπριακό, καθώς και στα περιφερειακά.
«Προετοίμασαν τις συλλήψεις»
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, εντύπωση προκαλεί η χθεσινή δήλωση του Ευρωπαίου Επίτροπου για την Πολιτική Γειτονίας και τη Διεύρυνση Γιοχάνες Χαν, ο οποίος ισχυρίστηκε πως η ταχύτητα με την οποία συνελήφθησαν δικαστές και άλλοι μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία δείχνει ότι η τουρκική κυβέρνηση είχε έτοιμο εκ των προτέρων έναν κατάλογο συλλήψεων.


«Φαίνεται τουλάχιστον ότι κάτι είχε προετοιμαστεί. Οι κατάλογοι υπάρχουν, το οποίο δείχνει ότι ήταν έτοιμο και προς χρήση σε κάποιο στάδιο», σημείωσε ο Χαν. «Ανησυχώ πολύ. Είναι ακριβώς αυτό που φοβόμασταν». Μέχρι χθες οι συλλήψεις έφτασαν 7.453, ανάμεσά τους και 6.038 στρατιώτες.
Ανήσυχος ο Μοσκοβισί
Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας στη συνάντηση που είχε με τον Ευρωπαίο επίτροπο, αρμόδιο για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Πιέρ Μοσκοβισί, στο Μέγαρο Μαξίμου, πέρα από το θέμα της δεύτερης αξιολόγησης και των απαιτήσεων του ΔΝΤ, συζήτησε και το θέμα των εξελίξεων στην Τουρκία.


Ο Έλληνας Πρωθυπουργός εξέφρασε την ελπίδα οι «γείτονες» να επιστρέψουν γρήγορα στη σταθερότητα. Από την πλευρά του, ο κ. Μοσκοβισί είπε ότι αυτό που συμβαίνει στην Τουρκία είναι επίσης πολύ σημαντικό για την Ευρώπη και πως η Ευρώπη ενδιαφέρθηκε πάρα πολύ για τη δημοκρατική νομιμότητα στην Τουρκία.
Συνάντηση Συλλούρη - Ντόχερτι
Την ίδια ώρα ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Δημήτρης Συλλούρης, συναντήθηκε χθες με την Πρέσβη των ΗΠΑ στην Κύπρο, Καθλίν Αν Ντόχερτι, προκειμένου να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις στην Τουρκία αλλά και να ανταλλάξουν απόψεις για διάφορα περιφερειακά ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.


Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, κατά τη συνάντηση επαναβεβαιώθηκε εκατέρωθεν η επιθυμία για περαιτέρω ενίσχυση των κοινοβουλευτικών σχέσεων Κύπρου - ΗΠΑ. Συζητήθηκαν, επίσης, οι δυνατότητες ενδυνάμωσης των διμερών σχέσεων των δύο χωρών, ιδιαίτερα στους τομείς της οικονομίας και των επενδύσεων.
Έκκληση για εγρήγορση
Τους προβληματισμούς αλλά και την ανησυχία τους για τα τεκταινόμενα στην Τουρκία εξέφρασαν χθες μερίδα των πολιτικών κομμάτων. «Η δήλωση του Επιτρόπου Αρμόδιου για θέματα Διεύρυνσης της ΕΕ, Γιοχάνες Χαν, ότι δηλαδή ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν γνωρίζει περισσότερα από ό,τι φαίνεται, και ότι είχε έτοιμες τις λίστες για την αποπομπή εκατοντάδων δικαστικών, προτού εκδηλωθεί το πραξικόπημα, αφήνει εκτεθειμένο και τον ίδιο τον Επίτροπο και γενικά την ΕΕ, που υποστήριζαν μετά μανίας το άνοιγμα των κεφαλαίων 23 και 24 για τα Θεμελιώδη Δικαιώματα και τη Δικαιοσύνη», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης και Ευρωβουλευτής του ECR Ελένη Θεοχάρους.
Με τη σειρά του, το Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασίας Πολιτών κάλεσε σε εγρήγορση, δεδομένης της ρευστής κατάστασης στην Τουρκία. «Η Κύπρος είναι ένα εύκολο θύμα για να εξάγει το καθεστώς την εσωτερική κρίση και να εξάψει αισθήματα πατριωτικής ενότητας. Το προηγούμενο του μικρού κράτους του Κουβέιτ, το οποίο έγινε το θύμα ενός άλλου "χαρισματικού και λαοπρόβλητου" ηγέτη, πρέπει να μας προβληματίσει και να λάβουμε έγκαιρα τα μέτρα μας», σημειώνει ανακοίνωση του κόμματος.
Έκκληση για μετατροπή των εξελίξεων στην Τουρκία σε ευκαιρίες για την Κύπρο απηύθυνε το ΕΛΑΜ. «Αν εκμεταλλευτούμε σωστά τις συγκυρίες και αδράξουμε τις ευκαιρίες που μας δίνονται ίσως έχουμε να κερδίσουμε πάρα πολλά, δεδομένης της αστάθειας που επικρατεί αυτήν τη στιγμή στην Τουρκία και των κινήσεων στις οποίες πιθανότατα θα προβεί η Άγκυρα προς καταστολή του πραξικοπήματος, αναδεικνύοντας το στυγνό πραγματικό πρόσωπο της Τουρκίας», αναφέρει χαρακτηριστικά.