Ενέργεια

Πιέζει για λύση ο κεμαλικός Ακιντζί

Συμβουλές Hague για το Κυπριακό προς τον νέο Υπουργό Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας
Επιπλοκές αν δεν καταλήξουν σε συμφωνία το 2016 βλέπει ο κατοχικός ηγέτης, ο οποίος δηλώνει ικανοποιημένος από την αποτυχία του πραξικοπήματος και τάσσεται υπέρ του κοσμικού κράτους του Κεμάλ

Τυχόν αποτυχία για επίτευξη λύσης εντός του 2016 και επέκτασή της μέσα στο 2017 ενδέχεται να φέρει νέες επιπλοκές στην όλη διαδικασία, δήλωσε χθες ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί. «Οι Ελληνοκύπριοι ηγέτες έχουν επανειλημμένως εκφράσει την άποψη ότι οι προετοιμασίες για τις επόμενες προεδρικές εκλογές θα ξεκινήσουν τον Μάρτιο του επόμενου έτους.


Αυτό περιλαμβάνει την αλλαγή της κυβέρνησης των ΗΠΑ, τον νέο Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και ιδιαίτερα τις αναμενόμενες εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας», είπε χαρακτηριστικά σε συνέντευξη που έδωσε στο BRT με αφορμή τους εορτασμούς του παράνομου καθεστώτος για την ημέρα της εισβολής. Ερωτηθείς για το τι θα συμβεί σε περίπτωση που δεν γίνει κατορθωτή η ομοσπονδιακή λύση μέχρι το τέλος του 2016, ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι δεν υπάρχει τελεία στη διπλωματία και αυτό που θα υπάρξει είναι μια προσωρινή διακοπή.


Υπενθυμίζεται ότι τα «πανηγύρια» στα κατεχόμενα θα διεξαχθούν χωρίς την παρουσία των τουρκικών F-16, αλλά ούτε και των αρμάτων μάχης. Η απόφαση που πάρθηκε από τον κ. Ακιντζί δεν πρέπει να θεωρηθεί ως μια κίνηση καλής θέλησης προς την ε/κ πλευρά, αλλά θα πρέπει να ερμηνευτεί μέσα στο ευρύτερο ρευστό κλίμα που κυριαρχεί εντός των ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας, μετά το πραξικόπημα της περασμένης Παρασκευής.
Υπέρμαχος του Κεμάλ
Όσον αφορά τις πρόσφατες εξελίξεις στην Τουρκία, ο κατοχικός ηγέτης είπε πως οι Τ/κ ανακουφίστηκαν από την αποτυχία του πραξικοπήματος αφού, όπως είπε, όλα τα προηγούμενα (πραξικοπήματα) δεν είχαν κάνει την Τουρκία μια καλύτερη χώρα.


Στο ίδιο πλαίσιο, ο Ακιντζί επεσήμανε ότι η πορεία προς την ευημερία θα περάσει μέσα από τη δημοκρατία, σημειώνοντας ότι ήταν σημαντικό για τους Τουρκοκύπριους η Τουρκία να θεσμοποιήσει και να αναπτύξει περαιτέρω ένα σύγχρονο, δημοκρατικό, κοσμικό, κοινωνικό κράτος δικαίου βασισμένο στις «σύγχρονες και δημοκρατικές αρχές του Ατατούρκ».


Υπενθυμίζεται ότι Μουσταφά Κεμάλ (Ατατούρκ) είναι εκείνος που οικοδόμησε το σύγχρονο κράτος της Τουρκίας πάνω σε ενάμιση εκατομμύριο γενοκτονημένους Αρμένιους και 353 χιλιάδες Ποντίους.
Επιμένει για ενεργειακή συνεργασία
Ο κ. Ακιντζί, εκφράζοντας την άποψη ότι με τη λύση του Κυπριακού θα υπάρξουν ευκαιρίες συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας, είπε ότι η μεταφορά των ενεργειακών πόρων στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας θα γίνει πλέον πραγματικότητα. «Μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να κάνουμε αυτό που οφείλουμε, προκειμένου να επιτευχθεί μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδιακή διευθέτηση, εφαρμόζοντας παράλληλα διάφορα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης», πρόσθεσε.
Πάντως, αν και η διεθνής κοινότητα δείχνει έντονα προβληματισμένη για τα τελευταία τεκταινόμενα στην Τουρκία και την αυταρχική συμπεριφορά του Ερντογάν, εντούτοις διεθνείς αναλυτές εκτιμούν πως η γεωγραφική θέση της χώρας, ως διαμετακομιστικός σταθμός ενέργειας, αποτελεί τον βασικό λόγο που εξακολουθούν ακόμη να τον στηρίζουν. Ωστόσο, η εσωτερική της αστάθεια αποδεικνύει ξεκάθαρα πως η Τουρκία δεν αποτελεί πλέον ασφαλή προορισμό για μεταφορά του φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου, αφού η ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης θα είναι πλέον εκτεθειμένη.
Έκαψαν βιβλία του Γκιουλέν
Πυρκαγιά ξέσπασε χθες στα κατεχόμενα στην οποία κάηκαν δύο σκληροί δίσκοι ηλεκτρονικού υπολογιστή και βιβλία που έγραψε ο Τούρκος αντιφρονούντας Φεντουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο δακτυλοδείχνει ως υπαίτιο του πραξικοπήματος ο Ερντογάν. Σύμφωνα με τα τ/κ ΜΜΕ, η κατοχική «αστυνομία» αναφέρει ότι δημοτικοί εργάτες κατέσβησαν τη φωτιά και βρήκαν τα καμένα βιβλία και δίσκους, ενημερώνοντας και τους αρμοδίους. Οι έρευνες για διαλεύκανση της υπόθεσης συνεχίζονται, αναφέρει ο τ/κ Τύπος.
Τον ενοχλεί η παιδεία μας
Ο κατοχικός ηγέτης κατηγόρησε, μεταξύ άλλων, και την ε/κ πλευρά για τη μη αποδοχή βοήθειας από την Τουρκία για κατάσβεση των πυρκαγιών στο Τρόοδος, ισχυριζόμενος ότι τέτοιες ενέργειες αυξάνουν την καχυποψία μεταξύ των δυο πλευρών. Επιπλέον ανέφερε ότι η μη τιμωρία αυτών που επιτέθηκαν σε Τ/κ και στα οχήματά τους σε πρόσφατο περιστατικό στις ελεύθερες περιοχές καταστρέφει το συναίσθημα της εμπιστοσύνης. Ανέφερε ακόμα ότι η Τεχνική Επιτροπή για την Εκπαίδευση έχει μια σημαντική ευθύνη να εκπαιδεύσει τις νεότερες γενιές με στόχο την ειρήνη.
Οι συμβουλές του Hague
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου William Hague, σε γράμμα του με συμβουλές προς τον νέο αρμόδιο Υπουργό της χώρας Μπόρις Τζόνσον, δήλωσε πως η Βρετανία έχει τεράστιο ενδιαφέρον για μια σταθερή και ευνομούμενη Τουρκία, χωρίς την οποία, όπως ισχυρίστηκε, θα τεθεί σε κίνδυνο η ασφάλεια ολόκληρης της Ευρώπης και οι μεταναστευτικές ροές θα βρεθούν εκτός ελέγχου.


«Έχουμε μεγαλύτερη επιρροή εκεί από τις περισσότερες χώρες: αξίζει να δοκιμάσετε να τη χρησιμοποιήσετε», είπε, καλώντας επίσης τον κ. Τζόνσον να αποδείξει ότι η Ευρώπη δεν είναι το ίδιο με την Ε.Ε., πιέζοντας για πρωτοβουλίες στο νοτιοανατολικό τμήμα της Ηπείρου. «Μια διευθέτηση στο Κυπριακό θα είναι μια τεράστια ώθηση για τη σταθερότητα στην περιοχή της Μεσογείου και έχουμε έναν σημαντικό ρόλο ως εγγυήτρια δύναμη», δήλωσε ο Hague.
Συλλήψεις και στα κατεχόμενα
Και στα κατεχόμενα επεκτάθηκαν χθες οι συλλήψεις για την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία που έγινε το βράδυ της περασμένης Παρασκευής. Οι συλλήψεις, όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, αφορούν «κρατικούς αξιωματούχους» και άνδρες του στρατού κατοχής. «Το κουμπί πατήθηκε για την εκκαθαριστική επιχείρηση» στις λεγόμενες ειρηνευτικές δυνάμεις στρατού και ασφαλείας των Τ/κ, αναφέρεται σε δημοσίευμα.