Ενέργεια

«Μήνυμα ελήφθη»

Το πραξικόπημα στην Τουρκία καθιστά απαραίτητη την κατάργηση των εγγυήσεων, διαμηνύει η Κυβέρνηση
Να ξελασπώσει την Τουρκία από τη δυσμενή διεθνή της εικόνα επιδιώκει ο Ακιντζί, που πιέζει για λύση στο Κυπριακό. Επιβολή χρονοδιαγράμματος ζητά ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός της Άγκυρας

Οι εξελίξεις στην Τουρκία, όπως διαμορφώνονται, ενισχύουν την επιχειρηματολογία της ε/κ πλευράς ότι δεν μπορεί να παραμείνει ο τουρκικός στρατός κατοχής στο πλαίσιο μιας συνολικής λύσης στην Κύπρο, κάτι που προβληματίζει και τους Τ/κ, διαμηνύει η Κυβέρνηση.


Συγκεκριμένα, σχολιάζοντας τις εξελίξεις στην Τουρκία μετά το πραξικόπημα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε στην εκπομπή «Πρωινό Δρομολόγιο» πως το βράδυ της Παρασκευής υπήρξε έντονος προβληματισμός και ανησυχία, αφού στο νησί εξακολουθούν να υπάρχουν 43 χιλιάδες τουρκικός στρατός κατοχής, που κανείς δεν γνώριζε πώς αυτές θα κινούνταν ανάλογα με τις εξελίξεις.


«Γι’ αυτό και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδωσε οδηγίες από τη Μογγολία, όπου βρισκόταν, για να πραγματοποιηθεί αμέσως σύσκεψη, έτσι ώστε να υπάρχει ένας σχεδιασμός για το πώς πρέπει να κινηθεί η Κυπριακή Δημοκρατία», δήλωσε ο κ. Χριστοδουλίδης, υπογραμμίζοντας πως κάθε εξέλιξη στην Τουρκία αφορά άμεσα και την Κύπρο.
Θα κριθούν στο τραπέζι
Ερωτηθείς αν πρόκειται για ψευδαίσθηση, να θεωρείται ότι εξαιτίας των γεγονότων στη Τουρκία ότι οι Τουρκοκύπριοι θα απεμπολήσουν κάθε θέση για τον οποιοδήποτε ρόλο της Τουρκίας στην Κύπρο, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε: «Τόσο καιρό όλοι λένε ότι η Τουρκία επιθυμεί τη λύση του Κυπριακού και δημόσια γίνονται δηλώσεις. Ποια είναι η δική μας προσέγγιση; Εμείς θέλουμε να το δούμε αυτό όταν συζητούμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.


Εκεί θα κριθεί η διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη. Εκεί επικεντρώνεται η δική μας προσπάθεια». Οι εξελίξεις στην Τουρκία, συνέχισε, «αποτελούν μήνυμα προς εμάς». «Είναι γι’ αυτόν τον λόγο που θέλουμε να λύσουμε το Κυπριακό. Πέρα από τον τερματισμό της κατοχής και την επανένωση της πατρίδας, ένας από τους λόγους που επιθυμούμε την επίλυση του Κυπριακού είναι για να μην βρίσκεται η Τουρκία στην Κύπρο», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Δεν υπάρχει τελευταία ευκαιρία
Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις Ακιντζί περί «τελευταίας ευκαιρίας για ομοσπονδιακή λύση εντός του 2016», ο κ. Χριστοδουλίδης εξήγησε πως η Κυβέρνηση δεν είναι θιασώτης της άποψης περί τελευταίων ευκαιριών.


«Δεν έχει αξία να καταλήξουμε σε ένα σχέδιο λύσης, το οποίο δεν θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του κυπριακού λαού και κατ’ επέκταση δεν θα γίνει αποδεκτό από τον κυπριακό λαό», είπε προσθέτοντας πως εκείνο που έχει σημασία είναι να εργαστούμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, έτσι ώστε να φτάσουμε σε λύση το συντομότερο δυνατό. Υπενθυμίζεται ότι η επόμενη συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί θα πραγματοποιηθεί αύριο, ενώ θα ακολουθήσουν άλλες δύο για τον μήνα Ιούλιο στις 26 και 29.
Οι Ευρωπαίοι κατανοούν
Σχετικά με τη συνεδρίαση του Γεωστρατηγικού Συμβουλίου, επεσήμανε πως οι ειδικοί που μετέχουν σε αυτό θα προχωρήσουν άμεσα στην ετοιμασία πιο συγκεκριμένων και γραπτών σημειωμάτων σε σχέση με τις εξελίξεις, ενώ παράλληλα υπογράμμισε πως οι Ευρωπαίοι εταίροι παρακολουθούν και προβληματίζονται από τις εξελίξεις.


Πάντως, σε συνέντευξή του στις εφημερίδες του ομίλου «Funke», ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Ψηφιακή Οικονομία και Κοινωνία δήλωσε πως η Ένωση πρέπει να διατηρήσει τις υπάρχουσες γραμμές επικοινωνίας με την Τουρκία. «Αυτές αφορούν αφενός στο θέμα της Κύπρου, στο οποίο βρισκόμαστε πολύ κοντά στη λύση, και αφετέρου στο προσφυγικό», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Επαφές σε Αθήνα - Τελ Αβίβ
Τέλος, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος αναφέρθηκε και στη μετάβαση του Υπουργού Εξωτερικών στην Αθήνα και τη συνάντηση με τον ομόλογό του για ανταλλαγή απόψεων και συζήτηση επί των τελευταίων εξελίξεων στο Κυπριακό. Παράλληλα, με ανάρτησή του στο twitter, ανακοίνωσε ότι στις 24 Ιουλίου o Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης αναμένεται να πραγματοποιήσει επίσκεψη στο Ισραήλ, όπου θα έχει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της χώρας, Βενιαμίν Νετανιάχου.
Συνάντηση ΠτΔ - Βαρεμένου
Εν τω μεταξύ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πραγματοποίησε χθες συνάντηση με τον Β' Αντιπρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργο Βαρεμένο. Αναφερόμενος στο Κυπριακό ο κ. Βαρεμένος δήλωσε πως η ελληνική κυβέρνηση είναι σταθερά υπέρ της συνέχισης των συνομιλιών και στέκεται πλάι της κυπριακής Κυβέρνησης, «για μια λύση που θα αντανακλά τις αρχές και τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, χωρίς κατοχικά στρατεύματα και μακριά από τον αναχρονισμό του θεσμού των εγγυήσεων».


Είμαστε, συνέχισε, «σταθερά προσηλωμένοι σε αυτό τον δρόμο, ο οποίος είναι και κοινά αποδεκτός από όλους», προσθέτοντας πως «άλλος δρόμος δεν φαίνεται να υπάρχει, μια άλλη εναλλακτική».
Συνεχίζει τις πιέσεις ο Ακιντζί
Την ίδια ώρα, μιλώντας από τα κατεχόμενα στο πλαίσιο εκδήλωσης για την τουρκική εισβολή, ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί χαρακτήρισε κρίσιμης σημασίας τους επόμενους δύο μήνες, επαναλαμβάνοντας πως το 2016 είναι η τελευταία ευκαιρία για επίτευξη ομοσπονδιακής λύσης. Επιπλέον, σημείωσε πως αν υπάρξει θετική κατάληξη στις διαπραγματεύσεις, τότε οι πολίτες θα πάνε στις κάλπες γνωρίζοντας όλες τις λεπτομέρειες του τι θα ψηφίσουν.


«Οπωσδήποτε δεν επιθυμούμε να αποτύχουν αυτές οι προσπάθειες. Γνωρίζουμε ότι μια λύση θα δημιουργήσει θετικά αποτελέσματα και νέες ευκαιρίες συνεργασίας, όχι μόνο για τις δύο κοινότητες, αλλά για το νησί μας και την περιοχή μας επίσης», είπε ο κατοχικός ηγέτης, ισχυριζόμενος πως μια λύση θα συμβάλει θετικά στις σχέσεις της Τουρκίας και στην περιοχή και στον κόσμο. Όσον αφορά το πραξικόπημα στην Τουρκία, ο κ. Ακιντζί περιορίστηκε στο να δηλώσει πως «ο δρόμος για την πρόοδο και την ανάπτυξη περνά μέσω της δημοκρατίας».
Ακυρώθηκαν οι εορτασμοί στη Μερσίνα
Αξίζει να σημειωθεί πως οι εορτασμοί για την «επέτειο» της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, που είχαν προγραμματιστεί όπως κάθε χρόνο στη Μερσίνα, ακυρώθηκαν λόγω των εξελίξεων στην Τουρκία. Λόγω των καταιγιστικών γεγονότων ούτε ο Ερντογάν αλλά ούτε και ο Πρωθυπουργός Γιλντιρίμ δεν απέστειλαν οποιαδήποτε επιστολή.


Ο μόνος που απέστειλε μήνυμα ήταν ο πρόεδρος της τουρκικής εθνοσυνέλευσης Ισμαήλ Τανσού, ο οποίος ανέφερε ότι χάρη στην «επιχείρηση (τουρκική εισβολή) υπήρξε άρση προβλημάτων, όπως γενοκτονία, δολοφονίες, βιασμοί». Την εκδήλωση χαιρέτισε και ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός της Τουρκίας Τουγρούλ Τουρκές, ο οποίος μάλιστα τόνισε πως «αν το Κυπριακό εισέλθει σε ένα φαύλο κύκλο χωρίς χρονοδιαγράμματα, αυτό δεν θα ωφελήσει κανένα».
Βολές κατά Κασουλίδη
Παράλληλα, ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών των κατεχομένων χαρακτήρισε απαραίτητες τις τουρκικές εγγυήσεις, υποστηρίζοντας ότι η παρουσία του τουρκικού στρατού στο νησί συνεχίζει να αποτελεί τη μόνη πηγή ασφάλειας για τους Τουρκοκύπριους.


Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, ο κ. Ερτουγρούλογλου είπε πως «η μη υγιής νοοτροπία της ελληνοκυπριακής πλευράς δεν θα αλλάξει ποτέ» και ότι «η ελληνοκυπριακή πλευρά προσπαθεί να νοθεύσει τις διαπραγματεύσεις, προβάλλοντας τις εξελίξεις στην Τουρκία ως ανησυχητικές» για την ίδια. Ισχυρίστηκε μάλιστα πως ο κ. Κασουλίδης προσπαθεί να χρησιμοποιήσει τις εξελίξεις στην Τουρκία ως πολιτικό εργαλείο και ως ευκαιρία «για να διαστρεβλώσει τις παραμέτρους και τις συναντιλήψεις στις διαπραγματεύσεις».