Ενέργεια

Νέος χώρος και νέα εποχή για την ΕΚΟ

ΕΤΟΙΜΟ ΤΟ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΤΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΣΤΟ ΒΑΣΙΛΙΚΟ
Παρουσία του Υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, του Δημαρχεύοντος Λάρνακας και άλλων επισήμων, ο Ομιλος Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε. παρουσίασε χθες το πολυαναμενόμενο χρονοδιάγραμμα μεταφοράς των εγκαταστάσεων της ΕΚΟ από τη Λάρνακα στο Βασιλικό.


Μιλώντας στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΕΚΟ ΑΕ Γρηγόρης Στεργιούλης ανέφερε πως πάγια πρακτική του Ομίλου είναι ο σεβασμός των αποφάσεων των τοπικών κοινωνιών. «Ειδικά στην Κύπρο, τηρούμε τις δεσμεύσεις, κι η ενεργός συμμετοχή μας στα ενεργειακά δρώμενά της είναι απόφαση που έχει μετουσιωθεί και σε master plan», είπε, και σημείωσε πως «τα Ελληνικά Πετρέλαια μπορούν και θα είναι από τους πρωταγωνιστές στην ανάπτυξη της περιοχής και της Κύπρου».


Επιπλέον, ο κ. Στεργιούδης χαρακτήρισε τη συνεργασία με την Κύπρο ως μια win-win συμφωνία, αφού και τα δυο μέρη θα αποκομίσουν πολλαπλά οφέλη.
Πολύπλευρη ανάπτυξη
Ακολούθως, ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Ελληνικά Πετρέλαια Κύπρου Λτδ Γιώργος Γρηγοράς παρουσίασε συνοπτικά το χρονοδιάγραμμα μεταφοράς των εγκαταστάσεων της ΕΚΟ από τη Λάρνακα στο Βασιλικό. «Τα Ελληνικά Πετρέλαια βρίσκονται στην Κύπρο, επενδύοντας όχι μόνο στην ενέργεια, αλλά και στην εμπιστοσύνη, στην αλληλοκατανόηση και στην πολύπλευρη ανάπτυξη», είπε, προσθέτοντας πως «ό,τι είναι καλό για την Κύπρο είναι καλό και για εμάς, ακόμα και αν μας υποχρεώνει σε ακόμη μεγαλύτερες επενδύσεις».


Ευχαριστώντας στη συνέχεια τη Λάρνακα για τη 10ετή φιλοξενία και συνεργασία, υπογράμμισε πως ξεκίνησε ήδη μια μεθοδική διαδικασία για «μια συντεταγμένη μετεγκατάσταση και αναπροσαρμογή των λειτουργιών της Εταιρείας μας για να γίνει αυτό δυνατό με τον ταχύτερο και πιο ασφαλή τρόπο».


Σύμφωνα με τον κ. Γρηγορά, οι οικοδομές στη Λάρνακα αξίας δεκάδων εκατομμυρίων κατεδαφίζονται βάσει του σχετικού Διατάγματος του Δήμου και «η μετακίνηση αυτή αλλάζει το όλο σκηνικό της εισαγωγής, αποθήκευσης και διανομής πετρελαιοειδών στην Κύπρο και δημιουργεί την ανάγκη νέων σοβαρών επενδύσεων δεκάδων εκατομμυρίων».
Όραμα που υλοποιείται
Τον λόγο έλαβε στη συνέχεια ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, τονίζοντας πως έπειτα από 15 χρόνια ένα όραμα που εκκρεμούσε, επιτέλους, βαδίζει προς υλοποίηση. Εμείς ως Κυβέρνηση, συνέχισε, «συμμεριζόμαστε το όραμα ενός κόλπου της Λάρνακας που θα είναι εντελώς τουριστικός.


Τέλος, ο Δημαρχεύων Λάρνακας Πέτρος Χριστοδούλου ευχήθηκε να είναι «καλοτάξιδη η εσωτερική μετακίνηση της εταιρείας στο Βασιλικό» και πρόσθεσε πως η οποιαδήποτε μετακίνηση όλων των εταιρειών θα πρέπει να γίνει στο λιγότερο χρονικό διάστημα. Αξίζει να σημειωθεί πως η εταιρεία ΕΚΟ προχώρησε στη συνέχεια σε ξενάγηση των παρευρισκομένων στις εγκαταστάσεις στη Λάρνακα καθώς και των γεωτρήσεων στο Βασιλικό.