Ενέργεια

Απειλή για τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Άγκυρας

ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ ΔΕΝ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΒΕΤΟ ΓΙΑ ΑΓΩΓΟΥΣ ΜΕΣΩ ΑΟΖ, ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΙ
Αξιωματούχοι στην Ιερουσαλήμ «εξεπλάγησαν από την αλλαγή θέσης της Κύπρου αναφορικά με τον τουρκο-ισραηλινό αγωγό», σύμφωνα με δημοσίευμα της αγγλόφωνης ισραηλινής ιστοσελίδας «ynetnewς».


Αξιωματούχοι του Ισραήλ, αναφέρει το δημοσίευμα, πιστεύουν ότι η κυπριακή κυβέρνηση δέχεται πιέσεις από την τοπική κοινή γνώμη με αφορμή και το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία και επιδιώκει να βεβαιωθεί ότι τα κυπριακά ενεργειακά συμφέροντα θα ληφθούν υπόψη.


«Ο Νετανιάχου κατάφερε να καθησυχάσει τους φόβους του Αναστασιάδη μεταφέροντάς του το μήνυμα ότι το Ισραήλ δεν έχει καμία απολύτως πρόθεση να βλάψει τα κοινά ισραηλινο-κυπριακά συμφέροντα και θα κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να συντονίσει την πολιτική του με την Κύπρο», συνεχίζει. Πάντως, το άρθρο αναφέρει επίσης ότι η ισραηλινή πλευρά ξεκαθάρισε πως, βάσει του «Διεθνούς Δικαίου, δεν υπάρχει οποιοσδήποτε μηχανισμός επιβολής βέτο για την κατασκευή ενός αγωγού φυσικού αερίου μέσω των ΑΟΖ , κι ότι υπάρχουν μόνο μηχανισμοί συντονισμού, κάτι που υφίσταται ήδη μεταξύ των δυο χωρών.
Ωστόσο, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Natural gas Europe, μετά την αποτυχημένη προσπάθεια πραξικοπήματος στην Τουρκία, οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Άγκυρας για μεταφορά του φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο βρίσκονται -πλέον- σε κίνδυνο.


«Ενώ οι Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν επιβεβαιώσει ότι η συμφωνία που έχει υπογραφεί μεταξύ της Τουρκίας και του Ισραήλ θα επιτρέψει τη μεταφορά φυσικού αερίου προς και μέσω της Τουρκίας, οποιοσδήποτε αγωγός εξαρτάται από μια συμφωνία επανένωσης της Κύπρου, το ένα τρίτο της οποίας έχει καταληφθεί από τα τουρκικά στρατεύματα απ' το 1974», αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα.


Επιπλέον, σημειώνεται πως αν και στο παρελθόν διάφοροι υπάλληλοι των ενεργειακών εταιρειών που τάσσονταν υπέρ ενός τουρκο-ισραηλινού αγωγού ήταν ιδιαίτερα αισιόδοξοι για μια λύση του Κυπριακού, εντούτοις τώρα πολλοί είναι οι αναλυτές που τάσσονται εναντίων ενός τέτοιου ενδεχομένου εξαιτίας της τρέχουσας δυσχερούς πολιτικής κατάστασης στην Τουρκία και του αισθήματος ανασφάλειας που επικρατεί στη χώρα.


Παράλληλα, πολλοί οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι η σημερινή αστάθεια θα συνεχίσει να έχει σοβαρό αντίκτυπο στην τουρκική οικονομία για κάποιο χρονικό διάστημα και είναι εξίσου ασαφές κατά πόσο η Τουρκία θα έχει την απαραίτητη ζήτηση φυσικού αερίου προκειμένου να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα τυχόν νέων αγωγών.