Ενέργεια

«Ξεκαθάρισαν» τις προθέσεις τους

Έντονο ενδιαφέρον Ισραήλ για λύση του Κυπριακού με σκοπό τη μεταφορά αερίου στην Τουρκία
Πιθανή η κατασκευή ενός πολυκλαδικού αγωγού, λόγω μεγάλων ποσοτήτων υδρογονανθράκων. Τον Σεπτέμβριο του 2016 η ολοκλήρωση της συμφωνίας συνεκμετάλλευσης

Από την έκβαση του Κυπριακού αλλά και τις εξελίξεις στην Τουρκία φαίνεται πως εξαρτάται το μέλλον της ενεργειακής συνεργασίας μεταξύ Τελ Αβίβ και Άγκυρας. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη συνάντηση Αναστασιάδη-Νετανιάχου την Κυριακή, η ισραηλινή πλευρά έδειχνε ιδιαίτερα προβληματισμένη για την τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα στην Τουρκία, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα.


Πάντως, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην κοινή δήλωση μετά τη συνάντηση, «στο πλαίσιο της εξερεύνησης και της ανάπτυξης ενεργειακών πηγών στην Ανατολική Μεσόγειο, οι δύο ηγέτες κατέληξαν ότι δεν υπάρχει αμφιβολία πως η επίλυση των εκκρεμούντων θεμάτων μεταξύ της Κύπρου και της Τουρκίας θα διευκόλυνε τα μέγιστα τον ρυθμό της ανάπτυξης μελλοντικών έργων που θα προχωρήσουν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, όπως επίσης θα ενίσχυε κατά πολύ τη σταθερότητα στην περιοχή.


Συνεπώς, το Ισραήλ έχει έντονο ενδιαφέρον για την επίλυση του θέματος αυτού». Όσον αφορά το θέμα της συνεκμετάλλευσης του κοιτάσματος Αφροδίτη στην κυπριακή ΑΟΖ και Yishai στην ισραηλινή, οι δυο πλευρές κατέληξαν στο ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2016 οι δύο Υπουργοί Ενέργειας θα επιδιώξουν να ολοκληρώσουν αυτές τις συζητήσεις.
Τριμερείς συνεργασίες
Μεταξύ άλλων, οι Αναστασιάδης και Νετανιάχου επανέλαβαν τη σημασία του τριμερούς πλαισίου συνεργασίας ανάμεσα στο Ισραήλ, την Κύπρο και την Ελλάδα, και εξέφρασαν την πρόθεσή τους για μια νέα συνάντηση που θα επαναληφθεί μέχρι το τέλος του έτους, χωρίς ωστόσο να προσδιορίζεται η ακριβής ημερομηνία. Στη κοινή δήλωση υπογραμμίζεται επίσης η βούληση των πλευρών για συνέχιση της αντιμετώπισης των πηγών εξτρεμισμού και της τρομοκρατίας.
Ικανοποιημένη η Λευκωσία
Η Λευκωσία πάντως δηλώνει απόλυτα ικανοποιημένη από τα αποτελέσματα των επαφών στην Ιερουσαλήμ. Μιλώντας στην «Πρώτη Εκπομπή» του «Ράδιο Πρώτο», ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε πως το Ισραήλ εκτιμά ότι το μέγεθος των αποθεμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο γενικότερα είναι τέτοιο, που επιτρέπουν ν’ αξιοποιηθούν όλες οι ενδεχόμενες επιλογές, οι οποίες, ωστόσο, δεν μπορούν να ξεφεύγουν από το πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας.


Στο ίδιο πλαίσιο τόνισε πως η επίλυση του Κυπριακού είναι εκείνη, που θα επιτρέψει σε μια τέτοια προοπτική, είτε να διερευνηθεί περισσότερο, είτε να πραγματοποιηθεί. Σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλίδη, όλα τα σενάρια εξαρτώνται αποκλειστικά από τα διαθέσιμα αποθέματα, τα οποία είναι αυτά που θα κρίνουν ποιες επιλογές μπορούν να πραγματοποιηθούν και ποιες όχι.
Πολυκλαδικός αγωγός
Οι δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου έρχονται ουσιαστικά να επιβεβαιώσουν παλαιότερα σενάρια, που εξέφρασαν κατά καιρούς αμερικανο-εβραίοι κυρίως αξιωματούχοι, σύμφωνα με τους οποίους, δεδομένων των τεράστιων ποσοτήτων υδρογονανθράκων στην περιοχή, θα ήταν εφικτή η κατασκευή ενός πολυκλαδικού συστήματος αγωγών, που θα επέτρεπε τη μεταφορά φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο τόσο προς την Ευρώπη όσο και προς την Αίγυπτο, αλλά και την Τουρκία.
Λοξοκοιτάζει το Ισραήλ
Στο ίδιο πλαίσιο, ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, ο οποίος συνόδευσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στο Ισραήλ, τόνισε πως η γειτονική χώρα αναζητά περισσότερες από μια επιλογές για την εξαγωγή του φυσικού του αερίου. «Όπως έχει συζητήσεις με την Αίγυπτο ή με την Ελλάδα για τον EastMed, θέλει να μπορεί να κάνει συζητήσεις και με την Τουρκία για έναν αγωγό», ανέφερε χαρακτηριστικά στο ΡΙΚ, προσθέτοντας πως η Κύπρος ξεκαθάρισε το θέμα και στις τρεις του διαστάσεις, νομική πτυχή, εμπορική και πολιτική.


«Το διεθνές δίκαιο και ειδικότερα το δίκαιο για τη σύμβαση του δικαίου της θάλασσας και το εθιμικό δίκαιο επιβάλλουν όπως η κυπριακή πλευρά δώσει τη συγκατάθεσή της για την όδευση του αγωγού, αν αυτός περνά μέσα από την ΑΟΖ της», ξεκαθάρισε, προσθέτοντας ότι η σχέση μας με το Ισραήλ παραμένει εγκάρδια και ειλικρινής. Σύμφωνα με τον κ. Λακκοτρύπη, το Ισραήλ δεν έχει κάποιο πλάνο στον ορίζοντα, απλώς θέλει να έχει και αυτές τις επιλογές για να δώσει μεγαλύτερη ασφάλεια στους επενδυτές του.
«Η περιοχή μας αρχίζει να προσελκύει το ενδιαφέρον πολλών εταιρειών, παρά τις δυσκολίες που επικρατούν στον τομέα των υδρογονανθράκων διεθνώς και η ασφάλεια στην περιοχή είναι προς το συμφέρον όλων μας», πρόσθεσε.
Αξιολόγηση προσφορών
Επιπλέον, ο Υπουργός Ενέργειας ενημέρωσε πως έδωσε ήδη εντολή προς τον γενικό διευθυντή του Υπουργείου Εμπορίου για σύγκληση της Συμβουλευτικής Επιτροπής, ούτως ώστε να αρχίσει η αξιολόγηση του τρίτου γύρου αδειοδοτήσεων.
Όπως τόνισε, οι προσφορές θα κριθούν από το μέγεθος, την οικονομική εμβέλεια, την εμπειρία και φυσικά την οικονομική προσφορά, που έχει και βαρύτητα 65% στην τελική απόφαση.


Ο Υπουργός Ενέργειας επισήμανε πως η πλειοψηφία των προσφορών αφορά Κοινοπραξίες για τα τεμάχια 6, 8 και 10. Υπενθυμίζεται ότι το αποτέλεσμα της αξιολόγησης των προσφορών θα ανακοινωθεί αύριο το πρωί, μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου.