Επιστρέφει Κύπρο η Πορεία Ελευθερίας

ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ Η ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΑΝΤΙΚΑΤΟΧΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ
Ολοκληρώθηκε χθες η πορεία των μοτοσυκλετιστών της Πρωτοβουλίας Μνήμης Ισαάκ-Σολωμού στην Ελλάδα. Οι μοτοσυκλετιστές, οι οποίοι ξεκίνησαν την Πορεία Ελευθερίας στις 16 Ιουλίου, από την Πύλη του Βρανδεμβούργου στο Βερολίνο, ετοιμάζονται για την ολοκλήρωσή της το ερχόμενο Σάββατο. Στην πορεία θα συμμετάσχουν μοτοσυκλετιστές από όλες τις πόλεις της ελεύθερης Κύπρου. Η πορεία θα καταλήξει στο κοιμητήριο Παραλιμνίου για την επιμνημόσυνη δέηση, και στη συνέχεια στο Στάδιο Παραλιμνίου, όπου θα ακολουθήσει αντικατοχική εκδήλωση.
Τα μέλη της Πρωτοβουλίας Μνήμης διέσχισαν το Βερολίνο, την Πράγα, τη Βουδαπέστη, το Βελιγράδι, τη Σόφια, και ακολούθως τη Στερεά Ελλάδα, σε διάστημα δέκα ημερών. Κατά τη διάρκεια της πορείας, οι συμμετέχοντες διαμοίρασαν ενημερωτικό υλικό στους πολίτες και τους περαστικούς των πλατειών που επισκέφθηκαν.


Σύμφωνα με τα μέλη της Πρωτοβουλίας, οι πολίτες και οι περαστικοί έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για την πορεία, και ζήτησαν να μάθουν περισσότερα για τη θυσία των δύο ηρωομαρτύρων, όπως και για την εισβολή και κατοχή του νησιού μας.


Τα μέλη της πορείας ενημέρωναν συνεχώς τους πάντες για την κατάσταση που επικρατεί στην Κύπρο από την ημέρα της εισβολής, για τη θυσία των Ισαάκ και Σολωμού, αλλά και για το γεγονός ότι οι δολοφόνοι των δύο παλληκαριών κυκλοφορούν ακόμα ελεύθεροι με την κάλυψη του τουρκικού κράτους.
Ο σκοπός
Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της Πρωτοβουλίας Μνήμης, σκοπός της, είκοσι χρόνια μετά τις δολοφονίες των Ισαάκ και Σολωμού, είναι η συνέχιση του αγώνα ενάντια στην κατοχή, η διατήρηση της μνήμης των δύο ηρωομαρτύρων και η μεταλαμπάδευση των μηνυμάτων της θυσίας τους. Ανάμεσα στους μοτοσυκλετιστές και η Αναστασία Ισαάκ, η κόρη του ηρωομάρτυρα που δολοφόνησαν τόσο βάναυσα οι Γκρίζοι Λύκοι το καλοκαίρι του 1996. Επισημαίνεται ότι η πορεία των μοτοσυκλετιστών έτυχε θερμής υποδοχής στο Βελιγράδι. Οι δεσμοί άλλωστε του σέρβικου και του ελληνικού λαού είναι αρκετά ισχυροί εδώ και δεκαετίες, λόγω θρησκείας και κοινών αγώνων.
Οδοιπορικό
Η υποδοχή που επιφύλασσαν οι Ελλαδίτες μοτοσυκλετιστές και κάτοικοι Σιδηρόκαστρου ήταν ακόμα θερμότερη. Οι Ελλαδίτες μοτοσυκλετιστές συνόδευσαν τα μέλη της Πρωτοβουλίας Μνήμης μέχρι το Σιδηρόκαστρο, όπου τελέστηκε επιμνημόσυνος δέηση στη μνήμη του Γεώργιου Κατσάνη, διοικητή της 33ης Μοίρας Καταδρομών που έπεσε στην Κύπρο κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής.


Από εκεί, οι μοτοσυκλετιστές διέσχισαν τις Σέρρες για να καταλήξουν στη Θεσσαλονίκη, όπου τίμησαν τη μνήμη του Μακεδονομάχου Παύλου Μελά, καταθέτοντας στεφάνι στο άγαλμα του ήρωα, μπροστά στον Λευκό Πύργο. Η πορεία συνεχίστηκε στον Βόλο, όπου τα μέλη προσκύνησαν στο μνήμα του Άγιου Παϊσίου, και ακολούθως βρέθηκαν στις Θερμοπύλες, όπου κατέθεσαν στεφάνι στο μνημείο του Λεωνίδα. Την 9η μέρα της πορείας, τα μέλη της Πρωτοβουλίας είχαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.


Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η Αναστασία Ισαάκ ζήτησε από τον Πρόεδρο τη σύλληψη και την καταδίκη των δολοφόνων του πατέρα της και του Σολωμού Σολωμού. Την επομένη κατατέθηκε στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, στο Σύνταγμα. Έπειτα οι μοτοσυκλετιστές επισκέφθηκαν το μουσείο της Ακρόπολης και τον Παρθενώνα, ολοκληρώνοντας έτσι την επίσκεψή τους στη Στερεά Ελλάδα.