Ενέργεια

Καταγγέλλουν κλίμα συσκότισης

Προβληματισμός και επικρίσεις για το αποτέλεσμα των επαφών Αναστασιάδη στο Ισραήλ
Άμεση σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου ζητούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, προκειμένου να ενημερωθούν για τρέχουσες εξελίξεις στο Κυπριακό, τα ενεργειακά και την Τουρκία

Συνεχίστηκαν χθες οι επικρίσεις μερίδας κομμάτων της αντιπολίτευσης αναφορικά με τους χειρισμούς της Κυβέρνησης στο Κυπριακό, αλλά και για το αποτέλεσμα των πρόσφατων επαφών του Προέδρου Αναστασιάδη στο Ισραήλ. ΔΗΚΟ, Συμμαχία Πολιτών, Αλληλεγγύη, ΕΔΕΚ και Οικολόγοι εξέφρασαν παράλληλα τους προβληματισμούς τους για το πογκρόμ συλλήψεων της κυβέρνησης Ερντογάν στα κατεχόμενα και κάλεσαν για ακόμη μια φορά την Κυβέρνηση να συγκαλέσει άμεσα συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, με σκοπό να συζητηθούν οι τρέχουσες εξελίξεις. Εντύπωση πάντως προκαλεί η σιγή ιχθύος που τηρεί τις τελευταίες μέρες το ΑΚΕΛ, το οποίο δεν σχολίασε ούτε το αποτέλεσμα της επίσκεψης του Προέδρου Αναστασιάδη στην Ιερουσαλήμ.
Μυστική διπλωματία
Συγκεκριμένα, το ΔΗΚΟ με αφορμή τις δηλώσεις του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, που έγιναν μετά την ενημέρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας, έκανε λόγο για άσκηση μυστικής διπλωματίας ερήμην του λαού. «Απαιτούμε να μάθει ο λαός τι εννοεί ο κ. Έιντε, όταν δηλώνει ότι με δεδομένες τις νέες συγκλίσεις και τις νέες συμφωνίες, σχετικά γρήγορα, ίσως "ξυπνήσουμε" και δούμε τη διευθέτηση ενώπιόν μας», αναφέρει ανακοίνωση του κόμματος, καλώντας εκ νέου τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να συγκαλέσει το Εθνικό Συμβούλιο, να παραχωρήσει τα έγγραφα των διαπραγματεύσεων και να ενημερώσει τον λαό.
Συμφωνίες ερήμην του λαού
Αναφορικά με την επίσκεψη του κ. Αναστασιάδη στο Ισραήλ, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλληλεγγύη Γιάννης Σελινόπουλος τόνισε πως όσο και να προσπαθεί η Κυβέρνηση να πείσει ότι οι επαφές ήταν επιτυχημένες, η κοινή ανακοίνωση Αναστασιάδη-Νετανιάχου αποδεικνύει ότι η ισραηλινή πλευρά επιμένει στην κατασκευή αγωγού προς την Τουρκία για τα δικά της κοιτάσματα.


«Εκτός αν για τον Πρόεδρο Αναστασιάδη η κατασκευή αγωγού στην περιοχή προς την Τουρκία είναι όντως επιτυχία, συμφωνηθείσα ήδη ερήμην του λαού», καταλήγει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση. Σχολιάζοντας επιπλέον τις δηλώσεις του Προέδρου Αναστασιάδη, περί «brain strorming» στην κρίσιμη συνάντηση της Παρασκευής, η Αλληλεγγύη σημειώνει πως οι πολίτες «δεν ξέρουν αν πρόκειται για κακόγουστο αστείο ή αν πρέπει να κλάψουν».
Απέτυχε η επίσκεψη στο Ισραήλ
Στο ίδιο πλαίσιο, Οικολόγοι και Συνεργασία Πολιτών αναφέρουν πως η έντονη προσπάθεια του Ισραήλ να διατηρήσει την επιλογή για εξαγωγή του φυσικού αερίου ανεξαρτήτως λύσης του Κυπριακού πρέπει να προβληματίσει την Κυβέρνηση. Υπογραμμίζοντας ότι η επίσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη στο Ισραήλ απέτυχε, το Κίνημα ισχυρίζεται ότι τα περιθώρια αντίδρασης στενεύουν και είναι ήδη αργοπορημένα.
«Ως Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών επαναλαμβάνουμε ότι θα έπρεπε να προβλεφθεί το θέμα του αγωγού όσο οι σχέσεις Ισραήλ-Τουρκίας ήταν "παγωμένες"», αναφέρει ανακοίνωση, προσθέτοντας πως ένας τέτοιος αγωγός μπορεί να υλοποιηθεί μόνο εφόσον υπάρχει λύση στο Κυπριακό, και μόνο εφόσον διαπιστωθεί εμπεριστατωμένα ότι συμφέρει οικονομικά και πολιτικά στην Κύπρο.
Παραχωρήσεις χωρίς ανταλλάγματα
Με τη σειρά της η ΕΔΕΚ, αναφερόμενη στις εντατικές συνομιλίες που διεξάγονται αυτές τις μέρες με επίκεντρο τα θέματα των εγγυήσεων και της ασφάλειας, αναφέρει πως τα συγκεκριμένα κεφάλαια, όπως επίσης η αποχώρηση των εποίκων και του κατοχικού στρατού, θα έπρεπε από την αρχή να είχαν συζητηθεί στο πλαίσιο μιας διασταυρούμενης συζήτησης και όχι εκ των υστέρων.


«Εάν ο Πρόεδρος υλοποιούσε τις δεσμεύσεις του για διαδικασία πάρε-δώσε, δεν θα φτάναμε σήμερα σε αυτό το σημείο, με τη δική μας πλευρά να έχει παραχωρήσει οφέλη στην τουρκική πλευρά χωρίς τα ανάλογα ανταλλάγματα», αναφέρει ανακοίνωση. Επιπλέον η ΕΔΕΚ, σε δεύτερη ανακοίνωσή της για τα πογκρόμ συλλήψεων στα κατεχόμενα, υπογραμμίζει πως αυτές επιβεβαιώνουν τον βαθμό εξάρτησης και ελέγχου του ψευδοκράτους από την κατοχική δύναμη και πολλαπλασιάζουν τις ανησυχίες για τη μορφή και περιεχόμενο της λύσης του Κυπριακού.
Απαράδεκτη απαγόρευση εκκλησιασμών
Συγκινητική, αξιέπαινη και ευπρόσδεκτη είναι η πρωτοβουλία του αδελφοποιημένου με τον Δήμο Κυθρέας Δήμου του Αιγάλεω Ελλάδος, να καταγγείλει την απαράδεκτη στάση των κατοχικών Αρχών να μην επιτρέψουν τέλεση λειτουργίας στην Αγία Μαρίνα Κυθρέας στις 17 Ιουλίου 2016, που γιόρταζε η εκκλησία, και να ζητήσει από διάφορους φορείς να ενεργήσουν ώστε να αρθεί αυτή η απαράδεκτη απαγόρευση άσκησης θρησκευτικών δικαιωμάτων, αναφέρει σε ανακοίνωση ο Δήμος Κυθρέας.


Οι επιστολές του Δημάρχου Αιγάλεω Δημήτρη Μπίρμπα απευθύνθηκαν προς τον Υπουργό Εξωτερικών Νικόλαο Κοτζιά, από τον οποίο ζητείται να συμπεριλάβει στην ατζέντα των διεθνών ενεργειών του και την άρση αυτής της απαράδεκτης απαγόρευσης. Με παρόμοιες επιστολές για συντονισμένες ενέργειες απευθύνθηκαν προς τον Πρόεδρο της Εθνικής Ελληνικής Αντιπροσωπίας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Περιφερειών Δημήτριο Καλογερόπουλο, καθώς και προς τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ (Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος) Γιώργο Πατούλη.