Ενέργεια

Ολοκληρώνουν με…«brain storming»

Όλοι να γνωρίζουν ότι οι τουρκικές εγγυήσεις είναι εκ των ουκ άνευ, δηλώνει ο Γιλντιρίμ
Στους διαπραγματευτές για επεξεργασία παραπέμπονται οι συγκλήσεις στα θέματα εσωτερικής ασφάλειας. Ανταλλαγή γενικών απόψεων για εδαφικό και εγγυήσεις στη συνάντηση της Παρασκευής

Για επίτευξη συγκλίσεων στη χθεσινή συνάντηση με τον κατοχικό ηγέτη έκανε λόγο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ο οποίος, ωστόσο, απέφυγε να προσδιορίσει επακριβώς τους τομείς στους οποίους έχει σημειωθεί πρόοδος, παραπέμποντας στις εργασίες οι οποίες θα ακολουθήσουν σήμερα απ' τους διαπραγματευτές των δυο πλευρών.


Υπάρχει συνεχής, παρατηρούμενη πρόοδος σε μια σειρά από θέματα στις συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού, είπε, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι δεν μπορεί να δώσει μια αισιόδοξη νότα αν πρώτα δεν ξεπεραστούν κάποια προβλήματα.


Υπενθυμίζεται ότι η χθεσινή συνάντηση επικεντρώθηκε στα θέματα εσωτερικής ασφάλειας και αρμοδιοτήτων, ενώ θα ακολουθήσει ακόμη μια την Παρασκευή -η τελευταία στο πλαίσιο των εντατικών επαφών του Ιουλίου- με αντικείμενο τα κεφάλαια της Ασφάλειας, των Εγγυήσεων και του Εδαφικού.


Την ίδια ώρα ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ έστειλε μήνυμα ότι «οι εγγυήσεις της Τουρκίας θεωρούνται εκ των ουκ άνευ, κι αυτό να το γνωρίζουν όλοι».
Οδηγίες σε διαπραγματευτές
Επιστρέφοντας στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Αναστασιάδης χαρακτήρισε τη συνάντηση αρκετά δημιουργική, σημειώνοντας, παράλληλα, πως μέσα απ' τον διάλογο γίνονται ακόμα πιο αντιληπτές οι ανησυχίες της καθεμιάς εκ των δύο κοινοτήτων.


Χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέριες για το περιεχόμενο των συγκλίσεων, εξήγησε πως έχουν δοθεί οδηγίες στους διαπραγματευτές να επεξεργαστούν περαιτέρω κάποια κείμενα συγκλίσεων έτσι ώστε να διαμορφωθούν και να αποφευχθούν οι όποιες ασάφειες.


Σύμφωνα με τον ίδιο, αν και το ζήτημα της σύναψης διεθνών συνθηκών δεν έχει ακόμη συζητηθεί, εντούτοις, κατά την εκτίμησή του, δεν υπάρχουν εκείνες οι διαφορές που ενδεχομένως να δημιουργήσουν πρόβλημα.
Γενική ανταλλαγή απόψεων
Όσον αφορά την κρίσιμη συνάντηση της Κυριακής, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε πως αναμένεται να γίνει ένα «brain storming» και μια ανταλλαγή γενικών απόψεων, προκειμένου να διαφανεί πού στοχεύει η κάθε πλευρά και «πόσο μπορεί να επιτευχθεί μια συναντίληψη και για τα μείζονος σημασίας θέματα, όπως είναι οι εδαφικές αναπροσαρμογές, η ασφάλεια και οι εγγυήσεις που είναι απόλυτα συνδεδεμένες, βεβαίως, και με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στο περιουσιακό».


Σε ερώτηση αν θα δοθούν χάρτες, απάντησε: «Όχι, δεν νομίζω η πρώτη συνάντηση να ασχοληθεί με χάρτες, δεν αποκλείεται, αλλά δεν θα ήθελα να προκαταλάβω κάτι ανάλογο».
Ικανοποίηση για έκθεση ΟΗΕ
Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Έσπεν Μπαρθ Έιντε, ο οποίος άφησε να νοηθεί ότι οι συνομιλίες της Παρασκευής ενδέχεται να είναι και οι τελευταίες υπό την υφιστάμενή τους μορφή, ο Πρόεδρος είπε ότι «δεν γνωρίζω τι εννοεί ο κ. Έιντε. Εκείνο που γνωρίζω είναι ότι η όλη διαπραγμάτευση εναπόκειται στους δύο ηγέτες».


Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εμφανίστηκε, μάλιστα, ικανοποιημένος για την ανανέωση της θητεία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και τόνισε πως «η ουσία είναι τι γίνεται στις διαπραγματεύσεις και όχι στο τι εκφράζεται μέσα από τα ψηφίσματα». Τέλος, επανέλαβε για ακόμη μια φορά ότι στόχος και ευχή είναι το 2016 να επιτύχουμε τη λύση, κάτι που -όπως είπε- εξαρτάται από τις θέσεις που θα κατατεθούν στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων.
Συναντίληψη με προβλήματα
Από την πλευρά του, ο κατοχικός ηγέτης μίλησε επίσης για συναντίληψη και προβλήματα που εξακολουθούν να υφίστανται, ενώ για τη συνάντηση της Παρασκευής τόνισε πως προϋπόθεση είναι να μην υπάρξουν χάρτες, ποσοστώσεις, ονόματα χωριών και τοποθεσιών.


«Θα γίνει μια ευρεία ανταλλαγή απόψεων - θα προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε ο ένας τον άλλο σε αυτήν την πρώτη συνάντηση», είπε, επαναλαμβάνοντας ότι ιδιαίτερα τα θέματα εγγυήσεων και ασφάλειας θα συζητηθούν στο τέλος της διαδικασίας και στο πλαίσιο μιας διάσκεψης, ειδικά το θέμα των εγγυήσεων.
Επανεγκατάσταση Μαρωνιτών
Ο Μουσταφά Ακιντζί δεν απέκλεισε, μάλιστα, το ενδεχόμενο η κατεχόμενη Αγία Μαρίνα να επιστραφεί στους Μαρωνίτες, κάνοντας λόγο για «καλοπροαίρετες σκέψεις». Ο (κατοχικός) στρατός και η «πολιτική διοίκηση» έχουν θετική προσέγγιση σε αυτό το θέμα, δήλωσε, προσθέτοντας, ωστόσο, πως ακόμη δεν έχει ληφθεί μια τέτοια απόφαση ή μια τελική κατάσταση για την ημέρα που θα επανεγκατασταθούν. Αναφορικά με το άνοιγμα των οδοφραγμάτων Δερύνειας και Απλικίου, ο κ. Ακιντζί εξέφρασε λύπη για τις καθυστερήσεις, ρίχνοντας το φταίξιμο στην ε/κ πλευρά, η οποία -όπως είπε- καθυστέρησε να στείλει σχετική επιστολή.
Ούτε βήμα πίσω για εγγυήσεις
Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Τούρκου Πρωθυπουργού περί τελευταίας ευκαιρίας στο Κυπριακό, ο Μουσταφά Ακιντζί επανέλαβε τη δική του δήλωση -πως αυτή είναι η τελευταία προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού από τη δική του γενιά- κάτι που, όπως είπε, γνωρίζει και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.


Στο ίδιο πλαίσιο ο Τούρκος Πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, που συναντήθηκε χθες με τον «πρωθυπουργό» Χουσεΐν Οζγκιουργκιούν, τόνισε πως η αναζήτηση λύσης υπό την αιγίδα του ΟΗΕ θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος του έτους. «Στηρίζουμε μια λύση στην οποία δεν θα υπάρχει ανησυχία για την ασφάλεια», είπε ο Γιλντιρίμ, προσθέτοντας ότι «οι διαπραγματεύσεις είναι η τελευταία ευκαιρία για την ε/κ πλευρά και προτείνω να αξιολογήσουν σωστά αυτήν την κατάσταση. Κάτω από όποιους όρους και να επιτευχθεί η λύση, οι εγγυήσεις της Τουρκίας είναι εκ των ουκ άνευ, αυτό να το γνωρίζουν όλοι», ανέφερε.


Ο Τούρκος Πρωθυπουργός τόνισε, μεταξύ άλλων, πως «ό,τι υπάρχει στην Τουρκία θα γίνει και στην Κύπρο, όσο αναπτύσσεται και μεγαλώνει η Τουρκία θα μεγαλώσει και η Κύπρος». Αξίζει να σημειωθεί πως ο Οζγκιουργκιούν είχε, επίσης, συνάντηση και με τον Ταγίπ Ερντογάν, ενώ, σύμφωνα με τα τ/κ ΜΜΕ, τον συνόδευσαν ο «υπουργός» εξωτερικών Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, ο «υπουργός» οικονομίας και ενέργειας Σουνάτ Ατούν, ο «υπουργός» γεωργίας και φυσικών πόρων Ναζίμ Τσαβούσογλου, καθώς και ο «υπουργός» τουρισμού και περιβάλλοντος Φικρί Ατάογλου.
«Στήριξη» από ΟΗΕ
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας εξέφρασαν, σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, την ισχυρή υποστήριξή τους στις διαπραγματεύσεις για επίλυση του Κυπριακού. Κατά την ενημέρωση της οποίας έτυχαν από τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα Έσπεν Μπαρθ Έιντε, ο Νορβηγός διπλωμάτης εστίασε στον προγραμματισμό για την εφαρμογή της λύσης και στις πρόσφατες εξελίξεις στην Τουρκία.
Ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών εξέφρασε εκ νέου την εκτίμηση ότι είναι εφικτή η λύση του Κυπριακού εντός του 2016, σημειώνοντας χαρκατηριστικά. «Με δεδομένο ότι τώρα έχουμε νέες συγκλίσεις και νέες συμφωνίες σχετικά γρήγορα, ίσως 'ξυπνήσουμε' και δούμε ότι η διευθέτηση είναι κατ’ ακρίβειαν εκεί».


Όσον αφορά τις οικονομικές πτυχές της λύσης και την εμπλοκή του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, καθώς και τις δικές του επαφές με διάφορους παράγοντες, υπογράμμισε, σύμφωνα με πηγές του ΚΥΠΕ, την ανάγκη οι προσδοκίες για διεθνή συμβολή να βασίζονται στις πραγματικές ανάγκες και να λαμβάνουν υπόψη τα διεθνή δεδομένα.