Είκοσι χρόνια μετά…
Σάββατο 30 Ιούλ 2016
ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ Η ΠΟΡΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΜΝΗΜΗΣ ΙΣΑΑΚ-ΣΟΛΩΜΟΥ
Η πορεία των μοτοσικλετιστών, που ξεκίνησε από το Βερολίνο, καταλήγει απόψε στο Παραλίμνι, σε μιαν αντικατοχική εκδήλωση όπου δηλώνουμε «παρών», με το βλέμμα στραμμένο στο πρόσφατο παρελθόν
«Διαφωτίζαμε και για την εισβολή και την κατοχή, και για τη δολοφονία Ισαάκ-Σολωμού. Εύρισκαν την ιστορία και τις φωτογραφίες που τους δείχναμε πολύ συγκινητικές και μας έδειχναν στήριξη»
Είκοσι χρόνια έχουν περάσει από το καλοκαίρι εκείνο. Είκοσι χρόνια, και το συρματόπλεγμα που πέρασε ο Τάσος υπάρχει ακόμα, το σύμβολο της ντροπής, που σκαρφάλωσε ο Σολωμός να κατεβάσει, βρίσκεται ακόμη στον ιστό. Μπροστά στο υποτιθέμενο δίλημμα «να χαθεί μια για πάντα η ευκαιρία για λύση», μπροστά στα μικρά και ασήμαντα που μας απασχολούν σήμερα και μπροστά στον «κίνδυνο να χαλάσουμε το ‘καλό κλίμα’ των συνομιλιών», αφήσαμε τα μεγάλα και τα σημαντικά.
Ακούσαμε πως το άγαλμα του Σολωμού, το οποίο έχει δημιουργηθεί εδώ και 18 χρόνια, «μπορεί να αποτελέσει πρόκληση». Έτσι εδώ και 18 χρόνια, το άγαλμα αυτό βρίσκεται καταχωνιασμένο σε κάποια αυλή, σε κάποια αποθήκη, για να μην ενοχληθούν αυτοί που τον σκότωσαν. Να μη φανεί, για να μη χαλάσει το «καλό κλίμα», να μη νομίζουν οι δολοφόνοι του Τάσου και του Σολωμού πως έχουμε αποθρασυνθεί εντελώς, πως τιμούμε τους ήρωές μας. Να ξεχάσουμε...
Αυτοί που δεν ξεχνούν
Πάντα θα υπάρχουν κάποιοι, όμως, που αποτελούν εξαίρεση του κανόνα. Αυτοί που θα πηγαίνουν κόντρα στο ρεύμα, αυτοί που δεν έχουν ξεχάσει, που δεν τους άφησε η συνείδησή τους να ξεχάσουν. Αυτοί λοιπόν είναι οι μοτοσικλετιστές. Αυτοί που ξεκίνησαν τον Αύγουστο του 1996 από το Βερολίνο για να στείλουν το μήνυμα της λευτεριάς, να διασχίσουν την Ευρώπη, και να φτάσουν μέχρι τη σκλαβωμένη μας Κερύνεια. Είκοσι χρόνια μετά, οι μοτοσικλετιστές αποφάσισαν να επαναλάβουν την ίδια διαδρομή. Μαζί τους αυτή τη φορά αρκετοί νέοι άνθρωποι, νέοι που ίσως τότε ήταν μικρά παιδιά, και η εικόνα της βάναυσης δολοφονίας του Ισαάκ και της πτώσης του Σολωμού από τον ιστό τούς είχε στιγματίσει.
Υπάρχουν και οι νέοι που ήταν αγέννητοι τότε, μα η εθνική τους συνείδηση δεν τους αφήνει να ξεχάσουν και τους οδηγεί κάθε Αύγουστο στο Παραλίμνι, τον τόπο του Τάσου και του Σολωμού, για να τιμήσουν τη μνήμη των ηρωομαρτύρων μας. Ένα από τα παιδιά αυτά είναι και η Αναστασία Ισαάκ. Η κόρη του ηρωομάρτυρά μας, η οποία γεννήθηκε λίγο μετά την άνανδρη δολοφονία του πατέρα της. Δεν θα μπορούσε να λείπει από την Πορεία Ελευθερίας, ζητώντας από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας τη σύλληψη και καταδίκη των δολοφόνων του πατέρα της. Ζήτησε κάτι που έπρεπε να είχε γίνει εδώ και 20 χρόνια, ζήτησε το αυτονόητο, αυτό που ζητούν τα μέλη της Πρωτοβουλίας Μνήμης Ισαάκ-Σολωμού, που μας καλούν να πορευθούμε μαζί τους στη μεγάλη σημερινή αντικατοχική πορεία.
Τα γεγονότα του ́96
Ήταν καλοκαίρι του 1996, όταν η Κυπριακή Ομοσπονδία Μοτοσικλετιστών ανακοίνωσε τη διοργάνωση αντικατοχικής πορείας με αφετηρία το Βερολίνο και τελικό προορισμό την κατεχόμενη Κερύνεια. Στο πλευρό τους βρέθηκαν και Ευρωπαίοι μοτοσικλετιστές, θέλοντας να στείλουν το μήνυμα της ελευθερίας από άκρη σε άκρη της Ευρώπης. Εν μέσω απειλών από τις κατοχικές δυνάμεις, οι μοτοσικλετιστές θα ξεκινούσαν στις 11 Αυγούστου την πορεία τους προς την Κερύνεια.
Η άφιξη Γκρίζων Λύκων από την Τουρκία, και οι φόβοι για θερμό επεισόδιο, ανάγκασαν τον τότε Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και τον πρόεδρο τον μοτοσικλετιστών να ακυρώσουν την αντικατοχική πορεία. Μεγάλη μάζα των μοτοσικλετιστών, όμως, διαφώνησαν με την απόφαση αυτή, και έτσι πολλοί ξεκίνησαν να κινούνται σε διάφορες κατευθύνσεις, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένταση στην «πράσινη γραμμή», στην περιοχή της Δερύνειας.
Εν μέσω της έντασης και του πετροπόλεμου, ένας Ελληνοκύπριος πέρασε τα συρματοπλέγματα. Οι Γκρίζοι Λύκοι του επιτέθηκαν. Ο 24χρονος Τάσος Ισαάκ έσπευσε να βοηθήσει τον συμπατριώτη του. Οι Γκρίζοι Λύκοι όρμηξαν στο παλληκάρι, τον περικύκλωσαν και άρχισαν να τον χτυπούν μετά μανίας με ρόπαλα και πέτρες. Ανάμεσά τους και μέλη της «αστυνομίας» του ψευδοκράτους.
Ο Τάσος Ισαάκ άφησε την τελευταία του πνοή εκεί, στα σκλαβωμένα χώματά μας. Τρεις μέρες αργότερα, μετά την κηδεία του Ισαάκ, ομάδες διαδηλωτών κατευθύνθηκαν στον τόπο της θυσίας του. Ανάμεσά τους ο Σολωμός Σολωμού. Ο ηρωομάρτυρας έτρεξε προς τα συρματοπλέγματα, σκαρφάλωσε στον ιστό, αποπειράθηκε να κατεβάσει τη σημαία του κατακτητή. Οι Τούρκοι όμως ξεκίνησαν να πυροβολούν τον Σολωμό και τους διαδηλωτές. Ο Σολωμός πέφτει από τις σφαίρες του κατακτητή και περνά στο πάνθεον των ηρώων του Ελληνισμού.
Η Πρωτοβουλία Μνήμης
Το 2008, δώδεκα χρόνια μετά τη θυσία των δύο παλληκαριών, ιδρύεται η Πρωτοβουλία Μνήμης Ισαάκ-Σολωμού, από μία ομάδα ανεξάρτητων νέων. Σκοπός τους, η μεταλαμπάδευση των μηνυμάτων της θυσίας των δύο ηρωομαρτύρων, η ανάδειξη της συνεχιζόμενης κατοχής, και η συνέχιση του θεσμού της πορείας των μοτοσικλετιστών, ως συμβολικού μέσου διεκδίκησης των δικαιωμάτων και ελευθεριών που στερούνται οι Ελληνοκύπριοι, λόγω της συνεχιζόμενης τουρκικής κατοχής. Η Πρωτοβουλία Μνήμης διοργάνωσε φέτος μια πορεία αντάξια εκείνης του 1996, αφού οι μοτοσικλετιστές ξεκίνησαν από το Βερολίνο, διασχίζοντας Πράγα, Βουδαπέστη, Βελιγράδι, Σόφια και τη Στερεά Ελλάδα, με τελικό προορισμό την Κύπρο, για μια μεγάλη αντικατοχική πορεία, η οποία θα καταλήξει απόψε στο Στάδιο Παραλιμνίου.
Στήριξη και συγκίνηση
Μιλώντας στη «Σημερινή» ο Νικόλας, μέλος της Πρωτοβουλίας Μνήμης, εκ μέρους της κατεχόμενης Ακανθούς, εξήγησε πως η πορεία είχε δύο σκέλη, ένα στο εξωτερικό και ένα στην Ελλάδα. Στο εξωτερικό γινόταν ουσιαστική διαφώτιση.
«Οι πλείστοι ήξεραν για την κατάσταση στην Κύπρο και το Κυπριακό, αλλά δεν ήξεραν λεπτομέρειες. Διαφωτίζαμε και για την εισβολή και την κατοχή και για τη δολοφονία Ισαάκ-Σολωμού. Εύρισκαν την ιστορία και τις φωτογραφίες που τους δείχναμε πολύ συγκινητικές και μας έδειχναν στήριξη», ανέφερε. Στην Ελλάδα, ωστόσο, το κλίμα ήταν διαφορετικό και πάνω απ' όλα συγκινησιακό. «Γνώριζαν για τον Ισαάκ και τον Σολωμού και για την κατοχή, αλλά το πολύ ενθαρρυντικό είναι πως ήταν ενήμεροι για την πορεία που κάναμε», είπε.
«Έξω από την Ακρόπολη, την τελευταία ημέρα, περπατούσε κόσμος όπως μοιράζαμε φυλλάδια και μας ρωτούσαν αν ήμασταν τα παιδιά που είχαμε ξεκινήσει από το Βερολίνο. Σε όλα τα σημεία της Ελλάδας η υποδοχή ήταν πολύ συγκινητική», τόνισε. Ο κόσμος τους δέχθηκε με μεγάλη κατανόηση, εξέφρασαν τη στήριξη και τη συμπαράστασή τους, και ήταν πολύ θετικά τα μηνύματα. Χαρακτήρισε, επίσης, πολύ σημαντική στιγμή στην Ελλάδα την κατάθεση στεφανιού στο μνημείο του αγνώστου στρατιώτη.
Ο διττός στόχος και οι συμβολισμοί
Η πορεία ελευθερίας είχε, αφενός, ως στόχο να διατηρηθεί ζωντανή η μνήμη των δύο ηρώων και, αφετέρου, να ενημερώσει για το Κυπριακό, δεδομένου ότι σκοτώθηκαν σε αντικατοχικές διαμαρτυρίες και, ως εκ τούτου, τα δύο θεωρούνται αλληλένδετα. «Από την ανταπόκριση που είχαμε στο εξωτερικό, αλλά κυρίως στην Ελλάδα, καθώς και από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην Κύπρο φαίνεται ότι ο σκοπός μας επετεύχθη σε μεγάλο βαθμό, και θα φανεί και σήμερα στη μεγάλη πορεία», πρόσθεσε ο Νικόλας.
Από πλευράς του ο Ανδρέας, εκπρόσωπος της Μηλιάς Αμμοχώστου, αναφέρθηκε σε δύο πολύ συμβολικές στιγμές της πορείας, που αναδεικνύουν, ακριβώς, αυτόν τον διττό χαρακτήρα.
«Ακόμη και μέσα στο αεροπλάνο, τραγουδήθηκε από το μεγάφωνο το ‘χελιδονάκι’, κατά τη διάρκεια της πτήσης. Επίσης, όταν βγαίναμε έξω από το αεροδρόμιο, τραγουδούσαμε το ‘χώμα που περπάτησα’», είπε. «Εμείς δεν ασκούμε πολιτική ως Πρωτοβουλία Μνήμης. Η επίσκεψη στον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας ήταν κάτι το οποίο έδωσε άλλο εκτόπισμα στην προσπάθειά μας, όπως και η επίσκεψη στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Πήγαμε με τρύπια παντελόνια, συμβολίζοντας ότι όπως τρύπια είναι η δικαιοσύνη, έτσι τρύπια είναι και τα παντελόνια μας, γιατί 20 χρόνια δεν αποδόθηκε δικαιοσύνη στο θέμα της εκτέλεσης των ενταλμάτων της Ιντερπόλ για την καταδίκη των δολοφόνων των Ισαάκ-Σολωμού», υπογράμμισε.
Η εκδήλωση
Σε ό,τι αφορά τη σημερινή εκδήλωση, ο Ανδρέας ανέφερε πως αυτή θα έχει αντικατοχικό χαρακτήρα και θα αποτυπώνει το οδοιπορικό που έκανε η Πρωτοβουλία Μνήμης. Θα κάνουμε μια ιστορική αναδρομή στα γεγονότα του 1996, πρόσθεσε. Θα υπάρξει, επίσης, χαιρετισμός από τον Δήμαρχο Παραλιμνίου και από τις οικογένειες των δύο ηρώων θα ειπωθούν λίγα λόγια στη μνήμη τους. Θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα, ανάλογο με το ύφος της εκδήλωσης. Καλούνται όσοι συμπατριώτες μας τιμούν τη μνήμη των δύο ηρωομαρτύρων μας, να πορευθούν με την Πρωτοβουλία Μνήμης στην Παγκύπρια Αντικατοχική Διαμαρτυρία, που θα ξεκινήσει σήμερα από όλες τις πόλεις της ελεύθερης Κύπρου και θα καταλήξει στο Στάδιο Παραλιμνίου.
Χώροι Συγκέντρωσης:
Λευκωσία: Γήπεδο ΓΣΠ 17:30
Λεμεσός: Χώρος Στάθμευσης Βιομ. Αγ. Αθανάσιου 17:30
Λάρνακα: Κυκλικός Κόμβος Ριζοελιάς 18:00
Αμμόχωστος: Κυκλικός Κόμβος Αγίας Νάπας 18:30
Πάφος: Παφιακό Στάδιο 16:30