Σημερινά

Η «ΣΗΜΕΡΙΝΗ» ΠΡΙΝ ΑΠΟ 38 ΧΡΟΝΙΑ

Οργανώσεις εναντίον του ΡΙΚ
«Για το θέμα της συνδέσεως των τελών με την κατανάλωση ρεύματος - Οργανώσεις εναντίον του Ρ.Ι.Κ. - Θα ενθαρρυνθεί η απόκτηση περισσοτέρων συσκευών τηλεοράσεως - Η Βουλή καλείται να καταψηφίσει». Με αυτόν τον πρωτοσέλιδο τίτλο κυκλοφόρησε η «Σημερινή» στις 4 Ιουλίου 1978.
Αδικαιολόγητη και απαράδεκτη θεωρούν τη σύνδεση των τελών του ΡΙΚ με την κατανάλωση του ηλεκτρικού ρεύματος οι οργανώσεις ΣΕΚ, ΠΕΟ, ΠΟΒΕΚ κι ο Σύνδεσμος Προστασίας των Καταναλωτών. Με χθεσινή κοινή ανακοίνωσή τους οι οργανώσεις αυτές καλούν τη Βουλή να μην ψηφίσει το σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, θα συζητηθεί κατά την επόμενη συνεδρία του Σώματος την Πέμπτη.


Ως γνωστόν, το ΡΙΚ θέλει να συνδέσει το ποσόν που θα καταβάλλεται για τις άδειες του ραδιοφώνου και της τηλεοράσεως με το ποσόν που ο κάθε καταναλωτής θα πληρώνει για την κατανάλωση ρεύματος, υποστηρίζοντας ότι το σύστημα αυτό είναι απ' τη μια δικαιότερο, κι απ' την άλλη θα εξασφαλίζει χωρίς προβλήματα την είσπραξη των τελών.


Σύμφωνα με το σύστημα αυτό, θα πληρώνουν τέλη για την τηλεόραση και το ραδιόφωνο όλοι οι καταναλωτές ρεύματος, είτε έχουν είτε δεν έχουν τέτοιες συσκευές.
Επίσημη έρευνα
Στη κοινή ανακοίνωσή τους οι οργανώσεις ΣΕΚ, ΠΕΟ, ΠΟΒΕΚ κι ο Σύνδεσμος Καταναλωτών υπογραμμίζουν ότι, όπως απέδειξε η επίσημη έρευνα, δεν υπάρχει μεγάλη συσχέτιση μεταξύ ύψους εισοδήματος και επιπέδου κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος.


Αυτό σημαίνει ότι ο ηλεκτρισμός είναι είδος πρώτης ανάγκης και δεν αποτελεί καλό δείκτη του βιοτικού επιπέδου. Γι' αυτό και η σύνδεση της εισφοράς ΡΙΚ με την κατανάλωση ηλεκτρισμού θα βαρύνει αναλογικά πολύ περισσότερο τους χαμηλά αμειβόμενους, ιδιαίτερα στις αγροτικές περιοχές.
Εναντίον του ΡΙΚ
Ως εκ τούτου, η νέα αυτή μορφή φορολογίας είναι αντιπροοδευτική και αντιστρατεύεται τη διακηρυχθείσα πολιτική της Κυβέρνησης για πιο δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών. Τυχόν έγκριση του υπό συζήτηση νομοσχεδίου, αναφέρουν οι οργανώσεις, αφού αποσυνδέει το ύψος του τέλους από τον αριθμό των κατεχομένων συσκευών τηλεοράσεως και ραδιοφώνων, θα ενθαρρύνει την απόκτηση περισσότερων από τα εύπορα στρώματα και συνεπώς των εισαγωγών περισσότερων συσκευών (δεύτερη τηλεόραση στο υπνοδωμάτιο, στο εξοχικό κ.λπ.) με δυσμενείς επιπτώσεις στο ισοζύγιον πληρωμών.
Κλείνει σ' ένα χρόνο το Μεταλλείο Λίμνης
Σε υπόμνημά της προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, η Παγκύπρια Συντεχνία Μεταλλωρύχων ΠΕΟ φέρει σε γνώση του ότι η ιδιοκτήτρια του Μεταλλείου Λίμνης, Κυπριακή Εταιρεία Θείου και Χαλκού Λτδ., έχει γνωστοποιήσει επίσημα την απόφασή της να αναστείλει τις εργασίες της από την 1η Απριλίου 1979.
Στο υπόμνημά της η Συντεχνία παραθέτει τις επιπτώσεις από το κλείσιμο αυτό των εργασιών στο Μεταλλείο Λίμνης. Ανάμεσα στ' άλλα, αναφέρει ότι:
Γύρω στους 450 τακτικώς και περιοδικώς απασχολούμενους εργάτες της Εταιρείας είναι βέβαιο ότι θα βρεθούν χωρίς εργασία τον Απρίλη του 1979. Γύρω στις £500.000 λίρες τον χρόνο υπολογίζονται τα ημερομίσθια και οι μισθοί των εργατοϋπαλλήλων της Εταιρείας. Με το εισόδημα αυτό ζουν 450 οικογένειες ή 1.500 περίπου άτομα.