Σημερινά

Η «ΣΗΜΕΡΙΝΗ» ΠΡΙΝ ΑΠΟ 39 ΧΡΟΝΙΑ

Δεν έρχεται ο Κλίφφορντ
«ΔΕΝ ΕΡΧΕΤΑΙ Ο ΚΛΙΦΦΟΡΝΤ - Κινδύνους για την ειρήνη στο Αιγαίο επισημαίνει πηγή του Αμερικανικού Κογκρέσσου - ΚΑΜΙΑ ΕΞΕΛΙΞΗ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ», είναι ο τίτλος του κυρίου θέματος της «Σημερινής», ημερομηνίας 5 Ιουλίου 1977, κάτω από τον οποίο γράφει:
Σύμφωνα με την αθηναϊκή εφημερίδα «Τα Νέα», ενημερωμένη πηγή του Αμερικανικού Κογκρέσσου «επισήμανε κινδύνους για την ειρήνη στο Αιγαίο, έπειτα από την καταψήφιση της κυβερνήσεως του Μπουλέντ Ετζεβίτ στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση».


Ο ανταποκριτής της αθηναϊκής εφημερίδας στην αμερικανική πρωτεύουσα μεταδίδει, επίσης, ότι η ίδια πηγή δεν απέκλεισε «δυναμικές» λύσεις στην Τουρκία, με διεθνώς επικίνδυνες προεκτάσεις, αν, όπως υπάρχει φόβος, συνεχισθεί για μεγάλο διάστημα η «ακυβερνησία στην Τουρκία».
Υπόμνημα για ΑΤΑ
Υπόμνημα στον Πρόεδρο Μακάριο υπέβαλαν δέκα συνδικαλιστικές οργανώσεις, ο Σύνδεσμος Ανωτέρων Αξιωματικών της Αστυνομίας και ο Σύνδεσμος Αστυνομίας Κύπρου, σχετικά με το πρόβλημα του πληθωρισμού και του τιμαριθμικού δείκτη. Στο υπόμνημα τονίζεται ότι είναι επιτακτική ανάγκη η λήψη μέτρων για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της καταστάσεως και αναφέρεται ότι το πλέον επιτακτικό αίτημα είναι η χορήγηση τιμαριθμικής αυξήσεως στους εργατοϋπαλλήλους από την 1.7.1977.
Πλημμύρες
Καταρρακτώδεις βροχές, που συνοδεύονταν από χαλάζι, ηλεκτρικές εκκενώσεις και κεραυνούς, έπεσαν στις επαρχίες Λάρνακος και Αμμοχώστου από τις 9 το πρωί μέχρι τις 12 το μεσημέρι της Κυριακής.
Τάσσος Παπαδόπουλος
«Οι τουρκικές αρχές παραβιάζουν κατάφωρα κάθε έννοια δικαιοσύνης και περιφρονούν τα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα». Αυτά δήλωσε χθες, μεταξύ άλλων, ο Ελληνοκύπριος συνομιλητής κ. Παπαδόπουλος, όταν ρωτήθηκε για την υπόθεση των τεσσάρων ναυτικών, ενός Ελληνοκυπρίου και τριών Ελλήνων, οι οποίοι κρατούνται από τους Τούρκους από τις 26 Ιουνίου.
Περιγραφές για το πραξικόπημα
Περιγραφές της διαφυγής του Προέδρου Μακαρίου από το Προεδρικό Μέγαρο κατά τη διάρκεια του πραξικοπήματος, των μαχών στην Αρχιεπισκοπή, στο Προεδρικό και στο Αρχηγείο Αστυνομίας, και αναφορά στο σχέδιο «Απόλλων», που μιλούσε για πραξικόπημα το 1973, έγιναν χθες στο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας, κατά τη διάρκεια της δίκης του Λευτέρη Παπαδόπουλου.


Οι χθεσινοί μάρτυρες αναφέρθηκαν, επίσης, σε ανακρίσεις μελών του Εφεδρικού και της Αστυνομίας από Ελλαδίτες αξιωματικούς, οι οποίοι πήραν μέρος στο πραξικόπημα. Περιγραφή της διαφυγής του Μακαρίου έδωσε ο υπεύθυνος της Προεδρικής Φρουράς, αστυνόμος κ. Νίκος Θρασυβούλου, ο οποίος, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι επέστρεψε με τον Μακάριο από το Τρόοδος το πρωί της 15ης Ιουλίου 1974.


Έθεσε σε επιφυλακή την Προεδρική Φρουρά και αμέσως μετά άκουσε πυροβολισμούς και είδε δύο τεθωρακισμένα στον περίβολο του Προεδρικού. Στο σαλόνι του Προεδρικού υπήρχαν παιδιά από την Αίγυπτο, που πήγαν να δουν τον Μακάριο.