Αναλύσεις

Ψαροντούφεκο μόνο με άδεια

Ακόμη και αυτό το χόμπι έχει όρους και κανόνες

Στη «Σημερινή» μίλησε η Διευθύντρια του Τμήματος Αλιείας για τους όρους της άδειας για χρήση και ιδιοκτησία ψαροντούφεκου, καθώς και για τους κανόνες ψαρέματος προς αποφυγήν ατυχημάτων
Το ψαροντούφεκο είναι για πολλούς Κύπριους αγαπημένη θαλάσσια ενασχόληση. Συνέπεια διαχρονικής και αδιάρρηκτης σχέσης του λαού μας με το υγρό στοιχείο που περιβάλλει από παντού τη χώρα. Είναι ένα χόμπι που καλύπτει όλες τις εποχές του χρόνου, έχοντας απαραιτήτως τον κατάλληλο εξοπλισμό. Δυστυχώς, όμως, ούτε αυτή η δραστηριότητα δεν ξεφεύγει από την κακή συνήθεια που έχουμε οι περισσότεροι, του γνωρίζω τα πάντα αλλά τίποτα δεν ξέρω.
Πόσοι άραγε γνωρίζουν κι εφαρμόζουν αυτό το ρητό που ήξεραν κι εφάρμοζαν αιώνες οι παλιοί δύτες κι όλοι οι θαλασσινοί; Σεβασμός για τον καλό δύτη σημαίνει να γνωρίζει τις δυνατότητές του και τα όριά του, σωματικά και ψυχολογικά. Η πραγματική γνώση των ορίων έχει θεμελιώδη διαφορά με την υπερεκτίμηση δυνατοτήτων, που φέρνει άσχημα αποτελέσματα. Αυτός που σέβεται τη θάλασσα, σέβεται πρώτα τον εαυτό του και δεν βουτάει μετά από γεύμα ή μετά από χρήση αλκοόλ ή άλλων ουσιών που μειώνουν την καθαρότητα αντίληψης και κρίσης σε απρόοπτα περιστατικά.
Δικαιούχοι άνω των 17 ετών
Η «Σημερινή» επικοινώνησε με το Τμήμα Αλιείας και το Τμήμα που εκδίδει τις άδειες για ψαροντούφεκο για να μάθει τα κριτήρια και τη διαδικασία για τις άδειες και μας δήλωσαν ότι «το μοναδικό κριτήριο που υπάρχει για να βγάλει κάποιος άδεια είναι ότι πρέπει να είναι άνω των 17 ετών. Επιπλέον η άδεια είναι χρονιαία. Εμείς ως κράτος δεν έχουμε άλλα κριτήρια για να βγάλει κάποιος άδεια όμως υπάρχουν διάφοροι όροι έκδοσης άδειας για ψαροντούφεκο, οι οποίοι υπάρχουν στην ιστοσελίδα του Τμήματος Αλιείας και πρέπει όλοι οι ψαράδες να είναι ενήμεροι». Επιπλέον η υπάλληλος του Τμήματος Αλιείας ανέφερε στην εφημερίδα ότι η Λιμενική έχει εντατικοποιήσει την προσπάθεια να ελέγχει όλους τους ψαράδες εάν έχουν άδεια ψαροντούφεκου και να εκδίδει πρόστιμα σε αυτούς που παρανομούν.
Στη «Σημερινή» μίλησε και η Διευθύντρια του Τμήματος Αλιείας Μαρίνα Αργυρού, η οποία ανέφερε ότι το ψάρεμα με το ψαροντούφεκο είναι ένα άθλημα επικίνδυνο και είναι καλύτερα όλοι να ξέρουν καλά τους όρους και τις Νομοθεσίες που υπάρχουν για αυτό, καθώς και τις απαγορευμένες περιοχές, αλλά και τα μεγέθη ψαριών που δικαιούνται να ψαρέψουν. Πολλά είναι τα «μη» και τα «δεν» που θα μπορούσαμε να εντάξουμε σ’ έναν μακρύ κατάλογο κι ίσως τα περισσότερα από αυτά ανήκουν στη σφαίρα της κοινής λογικής και τον σεβασμό στο υγρό περιβάλλον όπου κινούμαστε.
Οι κανόνες
Σύμφωνα με το Τμήμα Αλιείας, αυτοί είναι κάποιοι κανονισμοί που πρέπει να έχουν οι ψαράδες υπόψη τους πριν πάνε για ψάρεμα.
- Έδυσε ο ήλιος; Απαγορεύεται να ψαρέψεις με ψαροντούφεκο μέχρι να ανατείλει ξανά. Απαγορεύεται η χρήση ψαροντούφεκου σε συνδυασμό με φωτεινές πηγές, δηλαδή με υποβρύχιο φανάρι.
- Απαγορεύεται η χρήση ψαροντούφεκου κατά τον μήνα Μάιο.
- Όταν βγεις για ψάρεμα να έχεις πάντα μαζί σου την Άδεια Αλιείας, το Δελτίο Ταυτότητας και να τα παρουσιάζεις για έλεγχο σε εξουσιοδοτημένο πρόσωπο εφόσον σου ζητηθεί.
- Η πώληση και εμπορία ψαριών που αλιεύονται απαγορεύεται.
- Απαγορεύεται η αλιεία ιχθύων πέραν των πέντε (5) κιλών ανά εικοσιτετράωρο.
- Μην ψαρεύεις σε περιοχές λουομένων ή σε περιοχές όπου συνήθως κολυμπούν οι λουόμενοι.
- Απαγορεύεται η χρήση ψαροντούφεκου πλησίον αλιευτικών εργαλείων.
- Μην ψαρεύεις σε περιοχές όπου υπάρχουν:
· Λιμενικά έργα ή ναυτιλιακές σημάνσεις ή σκάφη ή άλλα πλωτά μέσα αλιείας, καθώς και δίχτυα με εμφανή σήμανση.
· Αγκυροβολημένα πλοία.
· Θαλάσσιες ζώνες διέλευσης σκαφών, δίαυλοι διέλευσης σκαφών σε αγκυροβόλια, καθώς και σε εισόδους - εξόδους λιμανιών ή αγκυροβολίων.
- Μην χρησιμοποιείς καμάκι, που η εκτοξευτική δύναμή του προέρχεται από την εκπυρσοκρότηση εκρηκτικής ύλης ή άλλου χημικού μείγματος.
- Μην χρησιμοποιείς δίχτυα.
- Περιοχές όπου απαγορεύεται η χρήση ψαροντούφεκου:
· Μέσα στη θαλάσσια περιοχή της Λάρας, μεταξύ της 1ης Ιουνίου και της 30ής Σεπτεμβρίου κάθε έτους.
· Στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Λουτρών της Αφροδίτης και του Ακρωτηρίου Αρναούτη, σε οποιοδήποτε βάθος.
· Πάνω στο ναυάγιο του πλοίου «Ζηνοβία», που βρίσκεται βυθισμένο στον κόλπο Λάρνακας, όπως και σε ακτίνα 200 μέτρων γύρω από το ναυάγιο.
· Σε ακτίνα 500 μέτρων από τους βράχους των Μουλιών στην επαρχία Πάφου.
· Σε ακτίνα μικρότερη των 100 μέτρων γύρω από τις εγκαταστάσεις εκτροφής ψαριών σε οποιαδήποτε θαλάσσια περιοχή της Κύπρου.
· Σε περιοχές που καθορίζονται από τον Διευθυντή του Τμήματος Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών με απόφασή του, που δημοσιεύεται στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας.
- Όταν είσαι σε κατάδυση να φέρεις έναν επιπλέοντα σημαντήρα (πλαστικό), χρώματος κίτρινου ή πορτοκαλί, ο οποίος να φέρει μια σημαία κίτρινη με διαγώνια κόκκινη γραμμή, στην οποία να αναγράφονται τα ψηφία Υ.Δ. (Υποβρύχια Δραστηριότητα) και ο οποίος πρέπει να είναι ορατός υπό κανονικές συνθήκες από απόσταση τριακοσίων (300) τουλάχιστον μέτρων.
- Μήπως πήγες στην περιοχή που θέλεις να ψαρέψεις με το φουσκωτό σου ή το σκάφος σου, και βούτηξες απ’ αυτό; Αν ναι, τότε η παραπάνω σημαία πρέπει να είναι στερεωμένη σε εμφανές σημείο πάνω στο σκάφος σου. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις τη σημαία Alpha του Διεθνούς Κώδικα Σημάτων. Έχε κατά νουν ότι πρέπει να κινείσαι σε ακτίνα πενήντα (50) μέτρων από τον προαναφερόμενο σημαντήρα ή πλωτό μέσο.
- Ειδοποίησε την πλησιέστερη Λιμενική Αρχή της περιοχής, στην οποία πρόκειται να καταδυθείς.