Ενέργεια

«Δεν έχει ρόλο στο νησί η Τουρκία»

Εδαφικό και περιουσιακό αποτελούν το κλειδί της όλης διαδικασίας, τονίζει η Κυβέρνηση
Για ταφόπλακα του θεσμού του Εθνικού Συμβουλίου κάνει λόγο η ΕΔΕΚ, που αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο αποχώρησης από τον θεσμό. Επιτάχυνση των συνομιλιών βλέπει ο Αβέρωφ

Ενώ οι συνομιλίες έχουν προσωρινά διακοπεί λόγω καλοκαιρινών διακοπών, τα πολιτικά κόμματα, μετά και την παραλαβή του 27σέλιδου εγγράφου που δέχθηκαν από τον Πρόεδρο το Σάββατο στο πλαίσιο της ενημέρωσης του Εθνικού Συμβουλίου, προετοιμάζουν πυρετωδώς τις γραπτές τους εισηγήσεις.


Το «παζάρι» στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων για τα ακανθώδη ζητήματα της ασφάλειας και του περιουσιακού, που άρχισε την περασμένη Παρασκευή, αναμένεται να συνεχιστεί το δεύτερο δεκαήμερο του Αυγούστου μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, όταν και θα υπάρξουν επτά συναντήσεις πριν από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.


Η Κυβέρνηση πάντως για ακόμη μια φορά χθες ξεκαθάρισε πως στη μετά λύση εποχή, η Τουρκία δεν μπορεί να διαθέτει επεμβατικά δικαιώματα νησί.
«Ξεκάθαρη η θέση μας»
«Η δική μας ξεκάθαρη θέση αλλά και όλων όσοι από τη διεθνή κοινότητα παρακολουθούν τις εξελίξεις στο Κυπριακό, ειδικότερα μετά τα όσα συμβαίνουν στην Τουρκία, είναι ότι δεν μπορεί να υπάρξει ρόλος για την Άγκυρα στη μετά τη λύση Κυπριακή Δημοκρατία», δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης μιλώντας στο «Ράδιο Πρώτο», προσθέτοντας ότι:
«Ένας από τους λόγους που θέλουμε να επανενώσουμε την πατρίδα μας είναι για να φύγει η Τουρκία από την Κύπρο».
Όσον αφορά τις επόμενες διαδικασίες στο εδαφικό, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε πως θα πρέπει πρώτα να συμφωνηθούν τα κριτήρια που θα διέπουν τη λύση του ζητήματος, και ακολούθως, αφού αυτά συμφωνηθούν, θα αποτυπωθούν σε συγκεκριμένους χάρτες. Το περιουσιακό, κατέστησε σαφές ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, δεν θα μπορεί να κλείσει, αν δεν υπάρχει πρώτα συμφωνία στο εδαφικό.
Μελέτες ΔΝΤ και Παγκόσμιας Τράπεζας
Ερωτηθείς κατά πόσον οι μελέτες-εισηγήσεις του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, οι οποίες είναι προγραμματισμένες για να κατατεθούν τον Οκτώβριο, θα παρατείνουν την όλη προσπάθεια λύσης μέχρι το τέλος του χρόνου, ο κ. Χριστοδουλίδης απάντησε:
«Μια ενδεχόμενη συμφωνία μεταξύ μας στα συγκεκριμένα θέματα (περιουσιακό-ασφάλεια) θα βοηθήσει και τις μελέτες των δύο αυτών οργανισμών. Πρέπει όμως να ξεκαθαρίσουμε ότι οι μελέτες αυτές δεν αφορούν θέματα που άπτονται αποκλειστικά του περιουσιακού, αλλά γενικότερα της νέας κατάστασης πραγμάτων, που θα δημιουργηθεί μέσα από μια ενδεχόμενη λύση», είπε.
Λειτουργία Εθνικού Συμβουλίου
Αναφορικά με την εμπιστευτικότητα στο πλαίσιο του Εθνικού Συμβουλίου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δήλωσε ότι δεν υπάρχει τρόπος να διασφαλιστεί, γι’ αυτό και ο καθένας οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες του. «Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επιθυμεί περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο να λειτουργήσει το Σώμα και γι’ αυτό αποδέχθηκε πολλές από τις εισηγήσεις των κομμάτων», είπε ο κ. Χριστοδουλίδης.


Ερωτηθείς, τέλος, τι θα γίνει στην περίπτωση που τα συλλογικά όργανα του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ αποφασίσουν να μη συμμετέχουν πλέον στο Εθνικό Συμβούλιο, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δήλωσε ότι το Σώμα θα συνεχίσει τη λειτουργία του με όσα κόμματα επιθυμούν να συμμετέχουν, χαρακτήρισε, ωστόσο, λανθασμένη μια τέτοια εξέλιξη και εξέφρασε την ελπίδα να μην οδηγηθούν σ’ αυτή την απόφαση.
Σημαντικοί οι επόμενοι μήνες
Οι επόμενοι μήνες για το Κυπριακό θα είναι σημαντικοί, ανέφερε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, εκφράζοντας επίσης την εκτίμηση ότι θα υπάρξει και δυναμική επιτάχυνσης. Αναφερόμενος στις πρόσφατες εξελίξεις στην Τουρκία, ο κ. Νεοφύτου είπε πως πρέπει να τύχουν ενός σοβαρότατου προβληματισμού, προσθέτοντας πως η όλη πολιτική συμπεριφορά της Άγκυρας θα πρέπει να έχει πείσει τους πάντες πως, στην πορεία επίλυσης του Κυπριακού, δεν μπορούν να χωρέσουν σε μια λύση επεμβατικά δικαιώματα, εγγυήσεις και ξένα στρατεύματα στην ενωμένη ευρωπαϊκή Κύπρο.


Όσον αφορά τη λειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου ανέφερε ότι από την ίδρυσή του λειτουργούσε ως ένα συμβουλευτικό σώμα στον εκάστοτε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σημειώνοντας ότι είναι αυτονόητο ότι ο εκάστοτε πρόεδρος έχει και τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο στη σύνθεση αλλά και στον τρόπο λειτουργίας αυτού του οργάνου.
Αβέβαιη η παραμονή της ΕΔΕΚ
Ταφόπλακα στο θέμα αναβάθμισης του Εθνικού Συμβουλίου αποτέλεσε, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ, η τελευταία συνάντηση των Αρχηγών και Εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών κομμάτων με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.


Σύμφωνα με τον κ. Σιζόπουλο, «ο εκάστοτε ΠτΔ θα μπορεί να διαχειρίζεται το Κυπριακό στη βάση των προεκλογικών εξαγγελιών και υποσχέσεών του, ενώ τις εισηγήσεις των κομμάτων αν θέλει θα τις λαμβάνει υπόψη και, φυσικά, το ίδιο θα γίνεται και με τις εισηγήσεις που θα υποβάλλονται από τις θεματικές επιτροπές που κατά καιρούς θα συστήνονται και στις οποίες θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των κομμάτων».


Ερωτηθείς κατά πόσο παραμένει ανοικτό το ζήτημα αποχώρησης της ΕΔΕΚ από το Εθνικό Συμβούλιο, ο κ. Σιζόπουλος επανέλαβε ότι τα συλλογικά κόμματα του κόμματος, αφού πρώτα τύχουν της δέουσας ενημέρωσης, θα αποφασίσουν το τι μέλλει γενέσθαι.
Άνοιγμα θύλακα Κοκκίνων
Από την πλευρά του, το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασίας Πολιτών με ανακοίνωση τάχθηκε υπέρ της διάλυσης του στρατιωτικού θύλακα Κοκκίνων, χαρακτηρίζοντας δίκαιο το αίτημα των τοπικών Αρχών και των κατοίκων της Πόλεως Χρυσοχούς και της Τηλλυρίας.
«Με το άνοιγμα του δρόμου θα εξυπηρετηθούν χιλιάδες συμπατριώτες μας, Ε/κ και Τ/κ, και θα βοηθήσει και οικονομικά τις τοπικές κοινωνίες», αναφέρει ανακοίνωση.
Ο Ακιντζί διαψεύδει τις προσδοκίες
«Ο εντολοδόχος της Τουρκίας κύριος Ακιντζί διέψευσε και πάλι τις μεγάλες προσδοκίες των διαπραγματευτών μας αναφορικά με την τουρκική στάση που παραμένει άτεγκτη και σκίρρα, όσον αφορά τα ζητήματα ασφάλειας και εγγυήσεων», επεσήμανε η πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη Ελένη Θεοχάρους, προσθέτοντας πως «όσον αφορά το εδαφικό-περιουσιακό, τονίζουμε και πάλι ότι συνιστά τεράστιο κίνδυνο ο εκφυλισμός του Κυπριακού σε ζητήματα μικρών εδαφικών αναπροσαρμογών και αποζημιώσεων των κλαπεισών περιουσιών των Ελλήνων της Κύπρου, προσφύγων και μη».