Ενέργεια

Χωρίς σχέδιο «πτήσης»

Νέο κώδικα μεταφοράς των κυπριακών αποστολών στην Τουρκία ζητά ο Κασουλίδης
Προφορικά έγιναν οι συνεννοήσεις μεταξύ Υπουργείου Παιδείας και Υπουργείου Εξωτερικών για τη μετακίνηση της Μαθητικής Ολυμπιάδας με την τουρκική ιδιωτική εταιρεία «Πήγασος»

Την παντελή απουσία ενός συντεταγμένου σχεδίου της Κυπριακής Δημοκρατίας για μετακίνηση των κυπριακών αποστολών που ταξιδεύουν στην Τουρκία για διάφορες εκδηλώσεις, έφερε στην επιφάνεια το ζήτημα που προέκυψε με τη μεταφορά της ομάδας της Μαθητικής Ολυμπιάδας από την τουρκική ιδιωτική αεροπορική εταιρεία «Πήγασος», από την Κωνσταντινούπολη στην Τραπεζούντα.


Η εντολή του Υπουργείου Παιδείας για διεξαγωγή διοικητικής έρευνας αποσκοπεί, όπως όλα δείχνουν, στον κατευνασμό των έντονων αντιδράσεων, χωρίς να αναμένεται κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα, αφού όπως αφήνεται να εννοηθεί, δεν υπήρχαν άλλες εναλλακτικές επιλογές. Ο Υπουργός Παιδείας διέψευσε την παραπληροφόρηση που ήθελε τους μαθητές να ταξιδεύουν μέσω του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου και έκανε λόγο για ευκαιρία να ξεκαθαρίσει το όλο ζήτημα και για μελλοντικές αποστολές.


Την ίδια ώρα, καλά ενημερωμένες πηγές του Υπουργείου Παιδείας δήλωσαν στην εφημερίδα μας ότι η μεταφορά Κυπρίων μέσω της «Πήγασος» ή άλλων τουρκικών εταιρειών για εσωτερικές πτήσεις μέσα στην Τουρκία δεν είναι κάτι πρωτοφανές, αφού ακόμη και διάφοροι πολιτικοί, τους οποίους ωστόσο δεν θέλησε να κατονομάσει, ακολουθούν παρόμοιες τακτικές σε αποστολές τους εκεί.
Υποδείξεις Κασουλίδη
Το Υπουργείο Εξωτερικών, πάντως, ζήτησε διευκρινίσεις από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, με τον Ιωάννη Κασουλίδη να επισημαίνει πως αποτελεί καθήκον του Υπουργείου να υποδείξει προς άλλα υπουργεία «ορισμένα ευαίσθητα θέματα» που αφορούν τις αρμοδιότητές του. «Αυτό που ζητήθηκε είναι ένας νέος κώδικας για τον τρόπο που θα διεξάγονται ταξίδια αποστολών και πώς θα γίνονται οι επιλογές αεροπορικών εταιρειών», δήλωσε ο κ. Κασουλίδης μιλώντας στο «Πρωινό Δρομολόγιο».
Έλλειψη πλαισίου συντονισμού
Από την πλευρά της, η γενική διευθύντρια του Υπουργείου Παιδείας, Αίγλη Παντελάκη, μιλώντας στο ΡΙΚ, ισχυρίστηκε πως από μια πρώτη διερεύνηση του θέματος «δεν φαίνεται να υπήρχε άλλη εναλλακτική επιλογή, αφού οι άλλες δύο προσφορές προέρχονταν από τις Τουρκικές Αερογραμμές, οι οποίες επίσης εκτελούν πτήσεις μέσω κατεχομένων». Αξίζει να σημειωθεί πως, εκτός από την «Πήγασος», οι άλλες τουρκικές εταιρείες που εκτελούν πτήσεις από και προς την Τουρκία μέσω κατεχομένων είναι οι Turkish Airlines, η Atlas Jet, η Anadolu Jet , η Doruk Air, οι Corendon Airlines και η Borajet.
Επιπλέον, η κ. Παντελάκη διερωτήθηκε γιατί υπήρξαν εκ των υστέρων αντιδράσεις αφού εκ των προτέρων, όπως είπε, δεν είχε γίνει κάποια σύσταση για αποφυγή του ταξιδιού, για το οποίο ήταν ενήμεροι και οι υπηρεσιακοί λειτουργοί του Υπουργείου Εξωτερικών. Η συνεννόηση των δυο Υπουργείων, Παιδείας και Εξωτερικών, έγινε, σύμφωνα με την κ. Παντελάκη, προφορικά, γεγονός που καταδεικνύει ουσιαστικά την προχειρότητα με την οποία η Κυβέρνηση χειρίστηκε το όλο ζήτημα. Προς την κατεύθυνση αυτή υπογράμμισε την ανάγκη καθορισμού συγκεκριμένου πλαισίου, αφού, όπως επεσήμανε, δεν υπάρχει κάποια εγκύκλιος προς τους δημοσίους υπάλληλους που να περιέχει σαφείς οδηγίες για τέτοια θέματα.
Ευκαιρία για ξεκαθάρισμα
Αναφορικά με τη διοικητική έρευνα που διατάχθηκε, μιλώντας στη «Σημερινή» ο Υπουργός Παιδείας, Κώστας Καδής, δήλωσε πως πρόκειται για διερεύνηση που θα εξετάσει όλες τις πτυχές και όλες τις επιλογές που έγιναν στο εν λόγω ταξίδι. «Μια πτυχή που θα εξεταστεί είναι και η επιλογή του συγκεκριμένου δρομολογίου και των συγκεκριμένων πτήσεων. Ξεκαθαρίζουμε ότι τα παιδιά δεν έφυγαν από το παράνομο αεροδρόμιο (της Τύμπου). Προς θεού!)», είπε, προσθέτοντας:


«Θεωρώ απλώς πως μέσα από την έκταση που έχει πάρει το συγκεκριμένο ζήτημα, είναι ευκαιρία να ξεκαθαρίσουμε πώς εκπροσωπούνται οι θεσμοί της Κύπρου και οι κυπριακές αποστολές σε εκδηλώσεις που γίνονται στην Τουρκία. Θέλουμε μέσα στην Τουρκία να δείξουμε την εθνική μας υπόσταση και την παρουσία της Κύπρου, άρα θα πρέπει να δούμε πώς πηγαίνουμε εκεί».
Οι «εναλλακτικές»
Σύμφωνα με τον κ. Καδή, «πέρα από τις πτήσεις στα μεγάλα αεροδρόμια, σε Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη, όπου μπορεί να πηγαίνει κανείς με διεθνείς αερογραμμές, οι εσωτερικές πτήσεις γίνονται συνήθως με τις Τουρκικές Αερογραμμές ή την "Πήγασος" είτε με αερογραμμές που πολύ πιθανόν να πετάνε και μέσα από το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου». Άρα, συνέχισε, «πρέπει ξεκαθαρίσουμε τι κάνουμε σε αυτές τις περιπτώσεις.


Δεν πάμε; Πάμε απλώς στην Κωνσταντινούπολη και επιλέγουμε να έχουμε ατέλειωτες ώρες ταξιδιού με το αυτοκίνητο; Στην περίπτωσή μας μιλούμε για μιαν αθλητική αποστολή, η οποία έπρεπε να φτάσει ξεκούραστα. Άρα θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε όλες αυτές τις πτυχές και έχουμε αποστείλει ερωτήματα τόσο προς το Υπουργείο Εξωτερικών όσο και στο Γενικό Λογιστήριο για να γνωρίζουμε πώς να συμπεριφερόμαστε στο μέλλον».
Επιζήμια η ασυνεννοησία
Σε ανακοίνωσή του το ΕΛΑΜ κάνει λόγο για επιζήμια ασυνεννοησία στους κόλπους της Κυβέρνησης, την οποία καλεί να καταλογίσει ευθύνες σε όσους αποδέχτηκαν τη συμμετοχή στη Γυμνασιάδα στην Τουρκία. «Το καλύτερο μήνυμα θα ήταν η Κύπρος να αρνείτο τη συμμετοχή και παράλληλα να απέστελλε μια ενημερωτική επιστολή προς όλες τις χώρες που συμμετείχαν, σχετικά με το τι έπραξε η Τουρκία από το 1974 και τι συνεχίζει να πράττει στο νησί μας», καταλήγει ανακοίνωση.