«Ευκαιρία να ξεκαθαρίσουμε το πώς εκπροσωπείται η Κύπρος στ

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΔΗΣ: «ΠΡΟΣ ΘΕΟΥ! ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΔΕΝ ΕΦΥΓΑΝ ΑΠ’ ΤΟ ΠΑΡΑΡΑΝΟΜΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΤΗΣ ΤΥΜΠΟΥ
Έχει ξεκινήσει μια διερεύνηση όλων των πτυχών σχετικά με την αποστολή των μαθητών στην Παγκόσμια Γυμνασιάδα και όλων των επιλογών που έγιναν σε σχέση με το ταξίδι, τονίζει σε συνέντευξή του στη «Σ» ο Υπουργός Παιδείας
Σίγουρα θέλουμε να ενισχύουμε την εθνική μας υπόσταση και την παρουσία της Κύπρου μέσα στην Τουρκία
Σεβόμαστε και λαμβάνουμε υπ' όψιν τις συστάσεις του Γενικού Ελεγκτή, αλλά θεωρούμε ότι θα πρέπει ο κάθε θεσμός να λειτουργεί μέσα σε σωστά πλαίσια δεοντολογίας
Συνέχιση των εκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων υπόσχεται ο Κώστας Καδής

Ο Κώστας Καδής ήταν το ένα από τα δύο πολιτικά πρόσωπα που απασχόλησαν την επικαιρότητα την περασμένη εβδομάδα. Συναντηθήκαμε στο γραφείο του στο ΥΠΠ την Τετάρτη, λίγες ώρες προτού ξεκινήσει τις συναντήσεις του με τις οργανώσεις των δασκάλων και των καθηγητών. Μου μίλησε για όλα, χωρίς φόβο και πάθος, και μου ανανέωσε το ραντεβού γι' ακόμα μία εφ’ όλης της ύλης συζήτηση, που θα αφορά στα θέματα του πολιτισμού και της διοργάνωσης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, Πάφος 2017.
- Την περασμένη Τρίτη ήρθε στο φως της δημοσιότητας το θέμα της μετάβασης της μαθητικής αθλητικής ομάδας, που συμμετείχε στην παγκόσμια Γυμνασιάδα της Τραπεζούντας, η οποία ταξίδεψε από το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης με πτήση της «Pegasus», μιας τουρκικής αεροπορικής εταιρείας, που πραγματοποιεί δρομολόγια από και προς το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου. Το γεγονός αυτό προκάλεσε έντονες αντιδράσεις. Ποια μέτρα έχετε λάβει ως Υπουργείο Παιδείας, ώστε να μην επαναληφθεί κάτι παρόμοιο;


Έχει ξεκινήσει μια διερεύνηση όλων των πτυχών σχετικά με την αποστολή των μαθητών στην παγκόσμια Γυμνασιάδα και όλων των επιλογών που έγιναν σε σχέση με το ταξίδι. Μια πτυχή που θα εξεταστεί είναι και ο τρόπος επιλογής του συγκεκριμένου δρομολογίου των συγκεκριμένων αερογραμμών.


Ξεκαθαρίζουμε ότι τα παιδιά δεν έφυγαν απ’ το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου. Προς Θεού! Θεωρώ ότι απλά, μέσα απ’ αυτή την έκταση που έχει πάρει το όλο ζήτημα, είναι μια ευκαιρία να ξεκαθαρίσουμε το πώς εκπροσωπούνται η Κυπριακή Δημοκρατία, οι θεσμοί της Κύπρου και οι κυπριακές αποστολές σε εκδηλώσεις που γίνονται στην Τουρκία.


Διότι, σίγουρα θέλουμε να ενισχύουμε την εθνική μας υπόσταση και την παρουσία της Κύπρου μέσα στην Τουρκία. Άρα, θα πρέπει να εξετάσουμε τους τρόπους με τους οποίους θα ταξιδεύουμε, γιατί, πέρα από τα μεγάλα διεθνή αεροδρόμια της Άγκυρας και της Κωνσταντινούπολης, όπου μπορεί κανείς να μεταβαίνει και με διεθνείς αερογραμμές, οι εσωτερικές πτήσεις πραγματοποιούνται είτε από τις «Τουρκικές Αερογραμμές» είτε από την «Pegasus» είτε από αερογραμμές που πολύ πιθανόν να πετούν και μέσα απ’ το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου.


Θα πρέπει, λοιπόν, να ξεκαθαρίσουμε τι γίνεται σ’ αυτές τις περιπτώσεις. Δεν θα πηγαίνουμε καθόλου στην Τουρκία; Θα πηγαίνουμε ώς την Κωνσταντινούπολη και μετά θα συνεχίζουμε το ταξίδι μας οδικώς για ατέλειωτες ώρες; Στην προκειμένη, μάλιστα, περίπτωση μιλάμε για αθλητική αποστολή, που έπρεπε να φτάσει ξεκούραστα στον προορισμό της. Γι’ αυτό κι έχουμε αποστείλει ερωτήματα τόσο στο Υπουργείο Εξωτερικών όσο και στο Γενικό Λογιστήριο, για να γνωρίζουμε πώς θα πρέπει να διαχειριζόμαστε ανάλογες περιπτώσεις στο μέλλον.
- Πίσω στην καυτή εκπαιδευτική επικαιρότητα, ΠΟΕΔ και ΟΕΛΜΕΚ κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με τα προβλήματα που υπάρχουν στη στελέχωση των σχολικών μονάδων. Πώς αντιμετωπίζετε το συγκεκριμένο ζήτημα;


Αυτό που είπαμε στις εκπαιδευτικές οργανώσεις, κι αυτό που έχει προκύψει μέσα από μια πάρα πολύ συστηματική δουλειά όλη αυτή την περίοδο, είναι ότι είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε τη νέα σχολική χρονιά με τα σχολεία μας πλήρως στελεχωμένα. Με την εικόνα που έχουμε σήμερα ενώπιόν μας, για όλα τα θέματα που αφορούν στην έναρξη της σχολικής χρονιάς, μπορούμε να λέμε με αυτοπεποίθηση ότι τον Σεπτέμβριο τα σχολεία μας θα ξεκινήσουν ομαλά τη λειτουργία τους. Αυτό έχει ελεγχθεί επαρχία προς επαρχία, σχολείο προς σχολείο και δεν θα πρέπει να υπάρχει καμία ανησυχία.
- Την προηγούμενη εβδομάδα είχατε μια συνάντηση και με τον Υπουργό Οικονομικών για το θέμα. Θα μπορούσατε να μας δώσετε μια εικόνα για το τι συζητήσατε και πού καταλήξατε;


Ενόψει και των τελευταίων ρυθμίσεων που γίνονται για τη στελέχωση των σχολείων μας, συζητήσαμε πολιτικές που έχουν και οικονομική πτυχή. Το Υπουργείο Οικονομικών έδειξε κατανόηση και μας παρείχε την απαραίτητη στήριξη εκεί που υπήρχε ανάγκη, καθώς, εφέτος, είναι πολλοί οι παράγοντες που αυξάνουν τις ανάγκες σε εκπαιδευτικό προσωπικό. Για παράδειγμα, θα έχουμε περισσότερους μαθητές στην προδημοτική, τη δημοτική και την τεχνική εκπαίδευση, ενώ και κάποιες νέες πολιτικές που εφαρμόζονται απαιτούν ενίσχυση και στήριξη με ανθρώπινο δυναμικό.
- Υπάρχουν κι άλλα ανοιχτά μέτωπα με τις οργανώσεις. Έχουμε την εκπεφρασμένη αντίθεσή τους στις προτάσεις σας σχετικά με το Πρόγραμμα Αλφαβητισμού, αλλά και τη συνολική απόρριψη της εναλλακτικής διαδικασίας εισαγωγής στα δημόσια πανεπιστήμια. Ποιες είναι οι δικές σας θέσεις γι’ αυτά τα θέματα;


Όσον αφορά στο Πρόγραμμα Αλφαβητισμού, συγκροτήθηκε μια επιστημονική επιτροπή, η οποία εξέτασε την υφιστάμενη κατάσταση σε όλο το φάσμα του εκπαιδευτικού μας συστήματος. Αυτή η επιτροπή διέγνωσε ότι θα πρέπει να διαμορφωθεί μια ολοκληρωμένη πολιτική, που να αντιμετωπίζει τα θέματα του αλφαβητισμού από τις πρώτες τάξεις του δημοτικού μέχρι και το λύκειο. Φάνηκε ότι υπάρχει ανάγκη για υιοθέτηση νέων μέτρων και βελτίωση των υφιστάμενων. Έτσι, πρότεινε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης, το οποίο θα αρχίσουμε να υλοποιούμε από τη νέα σχολική χρονιά.


Στη μέση εκπαίδευση δεν μας ήρθε ξαφνικά να καταργήσουμε ένα πρόγραμμα το οποίο δούλευε και ήταν αποτελεσματικό. Αυτό που έγινε ήταν η επαναξιολόγηση ενός προγράμματος που λειτουργούσε επί 27 χρόνια και μέχρι και πριν από λίγα χρόνια δεν μπήκε κανείς στη διαδικασία να εξετάσει τι αποτελέσματα έχει. Έγινε, λοιπόν, αξιολόγηση του προγράμματος από το Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας και Αξιολόγησης του Υπουργείου, το 2009 και το 2011, η οποία κατέδειξε ότι το πρόγραμμα, στο οποίο απασχολούνταν πέραν των 60 εκπαιδευτικών, ουσιαστικά δεν είχε καμία θετική επίπτωση στα μαθησιακά αποτελέσματα των μαθητών.


Δυστυχώς, η έρευνα αυτή μπήκε στα συρτάρια. Επίσης, διεθνείς οργανισμοί όπως ο ΟΟΣΑ, συστήνουν στις κυβερνήσεις τον τερματισμό ανάλογων προγραμμάτων και τη στήριξη των παιδιών αυτών σε απογευματινό χρόνο.


Με αυτά τα δεδομένα αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στην αναθεώρηση αυτού του προγράμματος, πάνω στα πρότυπα των συστημάτων άλλων ανεπτυγμένων χωρών, που παρέχουν προγράμματα στήριξης των μαθητών με ρίσκο αναλφαβητισμού, εκτός των σχολικών ωρών, με την παράδοση δωρεάν φροντιστηριακών μαθημάτων κατά τις απογευματινές ώρες.


Με βάση το δεδομένο ότι είχαμε μια αναποτελεσματική διαδικασία η οποία δεν θα θέλαμε να συνεχιστεί σε καμία περίπτωση, δοκιμάζουμε να δούμε εάν αυτό που υιοθετείται σε ολόκληρο τον κόσμο θα μπορούσε να λειτουργήσει και στην Κύπρο. Δεν θα το εφαρμόσουμε και θα το αφήσουμε έτσι για άλλα 27 χρόνια. Η πρόθεσή μας είναι να αξιολογηθεί αυτός ο εναλλακτικός τρόπος στήριξης των παιδιών από την πρώτη κιόλας χρονιά και εάν αποδειχθεί αποτελεσματικός, να συνεχιστεί.
- Ένα άλλο θέμα που απορρίπτει σύσσωμη η εκπαιδευτική κοινότητα, αλλά και οι Οργανωμένοι Γονείς και οι μαθητές, είναι η εναλλακτική διαδικασία εισαγωγής στα δημόσια πανεπιστήμια. Θα εμμείνετε στη θέση σας για την υιοθέτηση δύο παράλληλων συστημάτων;


Πρέπει να σας πω ότι υπήρξαν τοποθετήσεις και εναντίον, αλλά και υπέρ αυτής της πρότασης. Εν πάση περιπτώσει, νομίζω ότι και οι μαθητές των ιδιωτικών σχολείων δικαιούνται να έχουν μια απρόσκοπτη πρόσβαση στα πανεπιστήμια της χώρας τους. Μέσα από τη διαδικασία που προτείναμε θεωρούμε ότι θα μπορούσαν οι μαθητές αυτοί να διευκολυνθούν, χωρίς αυτό να λειτουργήσει εις βάρος των μαθητών των δημόσιων σχολείων.


Αυτό ήταν κι ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της πρότασης που είχαμε καταθέσει ενώπιον της Βουλής, καθώς είχαμε προτείνει όλοι οι μαθητές, είτε προέρχονται από τα δημόσια είτε από τα ιδιωτικά σχολεία, να μπορούν να επιλέγουν έναν από τους δύο τρόπους εισαγωγής στα δημόσια πανεπιστήμια. Κι οι δυο τρόποι θα λειτουργούν κάτω από την εποπτεία του Υπουργείου Παιδείας και της Υπηρεσίας Εξετάσεων, θα είναι αδιάβλητοι και αξιοκρατικοί.


Με την προτεινόμενη διαδικασία αίρονται και άλλες επιφυλάξεις που είχαν διατυπωθεί στο παρελθόν, όπως για παράδειγμα η ανησυχία ότι θα μπορούσαν να μπαίνουν στα δημόσια πανεπιστήμια φοιτητές που δεν θα γνωρίζουν την ελληνική γλώσσα, αφού η εξέταση στο μάθημα των Νέων Ελληνικών θα είναι κοινή και στα δύο συστήματα. Τώρα, αν θα υπάρξουν άλλες πιο συναινετικές προτάσεις, θα το διαπιστώσουμε μέσα στην επόμενη περίοδο, που θα υπάρξει κάποια επιπρόσθετη διαβούλευση. Εμείς θέλουμε αυτό το θέμα να κλείσει το συντομότερο.
- Ενόψει της ψήφισης από τη Βουλή των νέων Κανονισμών Λειτουργίας των Δημοσίων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης, που προνοούν την καθιέρωση των εξετάσεων τετραμήνων και το διαχωρισμό των παγκύπριων εξετάσεων σε απόλυσης και εισδοχής στα δημόσια πανεπιστήμια, θα λάβετε υπ' όψιν σας τις εισηγήσεις των εκπαιδευτικών οργανώσεων και των Οργανωμένων Γονέων;


Οι κανονισμοί διαμορφώθηκαν από μια επιτροπή στην οποία συμμετείχαν οι εκπαιδευτικοί φορείς, οι Οργανωμένοι Γονείς, οι Οργανωμένοι Μαθητές, οι εκπρόσωποι των διευθυντών των σχολείων μας και οι τεχνοκράτες του Υπουργείου Παιδείας. Παρά το γεγονός ότι είχε γίνει ένας πολύ εκτεταμένος διάλογος και στις πλείστες πρόνοιες των κανονισμών έχουμε καταλήξει σε ομόφωνες αποφάσεις, θέλοντας τελικώς να λειτουργήσουμε όσο πιο συναινετικά γίνεται, δώσαμε μια παράταση ώστε, αντί να περάσουν το καλοκαίρι οι κανονισμοί από τη Βουλή, να υπάρξει μια τελευταία σειρά διαβουλεύσεων με όλους τους φορείς που έχουν εκφράσει κάποιες επιφυλάξεις.


Στη βάση αυτού του διαλόγου θα κάνουμε συγκεκριμένες τροποποιήσεις που δεν θα διαφοροποιούν τη φιλοσοφία των κανονισμών, αλλά θα λαμβάνουν υπ' όψιν συγκεκριμένους προβληματισμούς και ανησυχίες που έχουν εκφραστεί μέχρι σήμερα.Μεγάλη συναίνεση για το θέμα του διαχωρισμού των παγκύπριων εξετάσεων σε απολυτήριες και κατατακτήριες, αλλά και για το μεγαλύτερο μέρος των κανονισμών λειτουργίας των σχολείων, έχουν επιδείξει και τα πολιτικά κόμματα.
- Μεγάλη έκταση έλαβε και η διαμάχη με τον Γενικό Ελεγκτή, που σας κάλεσε σε συμμόρφωση και εφαρμογή των συστάσεων της Ελεγκτικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας, ειδικά σε ό,τι αφορά στις απαλλαγές των εκπαιδευτικών απ’ τον διδακτικό χρόνο και στο ισχύον μισθολόγιο. Τελικά, ποια ήταν η κατάληξη αυτής της αντιπαράθεσης;


Αυτό που είχα επισημάνει δεν έχει να κάνει με την ουσία των επισημάνσεων του Γενικού Ελεγκτή, αλλά με ζητήματα δεοντολογίας, που αφορούν στις προσεγγίσεις που υιοθετεί. Σεβόμαστε και λαμβάνουμε υπ' όψιν τις συστάσεις του Γενικού Ελεγκτή, αλλά θεωρούμε ότι θα πρέπει ο κάθε θεσμός να λειτουργεί μέσα σε σωστά πλαίσια δεοντολογίας. Δεν θα ήθελα να επεκταθώ σ’ αυτό το θέμα, διότι δεν θέλω να γίνεται μια συζήτηση μέσω των ΜΜΕ για ζητήματα τα οποία θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε κάλλιστα σε υπηρεσιακό επίπεδο.


Ως προς την ουσία των επισημάνσεων του Γενικού Ελεγκτή, πρέπει να σας πω ότι τα θέματα που έχει θέσει απασχολούν την πολιτεία για πάνω από 15 χρόνια. Το γεγονός ότι προχωρούμε με τον τρόπο που προχωρούμε, δείχνει ότι κινούμαστε με αποφασιστικότητα και μεθοδικότητα προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισής τους. Απευθυνθήκαμε, μάλιστα, ως Υπουργείο, στον Γενικό Εισαγγελέα για να μας προσδιορίσει τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να γίνει η θεσμοθέτηση των απαλλαγών των εκπαιδευτικών από διδακτικό έργο, για την ανάληψη εξωδιδακτικών δραστηριοτήτων. Πήραμε μια απάντηση, με βάση την οποία προχωρούμε σε τροποποίηση της νομοθεσίας.


Ακόμα, σε συνεργασία με ανεξάρτητο εμπειρογνώμονα, θα προχωρήσουμε στην αξιολόγηση όλων των περιπτώσεων μείωσης του διδακτικού χρόνου των εκπαιδευτικών, προκειμένου να αναλάβουν εξωδιδακτικά καθήκοντα, για να δούμε πόσο αποτελεσματική είναι αυτή η διαδικασία, αν χρειάζεται εξορθολογισμό κι αν μπορούμε να εξοικονομήσουμε κάποιους πόρους τους οποίους να διοχετεύσουμε κάπου αλλού, όπου υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη.
- Άλλος ένας θεσμός ο οποίος φαίνεται να χαίρει της αποδοχής και της στήριξης γονέων και εκπαιδευτικών είναι τα Θερινά Δημόσια Σχολεία (ΘΔΣ), που λειτούργησαν φέτος για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Ως Υπουργείο, πώς αξιολογείτε τη λειτουργία τους;


Από τη μέχρι στιγμής λειτουργία των ΘΔΣ έχουμε πάρει μια πάρα πολύ θετική ανατροφοδότηση. Ήταν μια καινοτομία, μια νέα κοινωνική παροχή προς τις οικογένειες, ιδιαίτερα των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, που δεν είχαν πώς να απασχολήσουν τα παιδιά τους κατά τη θερινή περίοδο. Αυτή τη στιγμή υπάρχει διέξοδος, ώστε τα παιδιά να μπορούν ν’ απασχοληθούν ευχάριστα και δημιουργικά. Ουσιαστικά, κάνουν διακοπές με δημιουργικό τρόπο μέσα στα θερινά σχολεία. Για εφέτος έχουν δοθεί οδηγίες ώστε, με την ολοκλήρωση της λειτουργίας των θερινών σχολείων, να γίνουν οι ανάλογες αξιολογήσεις από τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς και τα παιδιά, με σκοπό την περαιτέρω βελτίωση του θεσμού.


Άλλο ένα πρόγραμμα, που στοχεύει στην ενίσχυση των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού σε επιλεγμένα σχολεία, αποτελούν οι Δράσεις Σχολικής και Κοινωνικής Ένταξης (ΔΡΑ.Σ.Ε.). Μέσω αυτού του προγράμματος, που χρηματοδοτείται κατά 85% από κονδύλια της ΕΕ, προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα της πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου, του αναλφαβητισμού και της παραβατικότητας, με παράλληλη βελτίωση των μαθησιακών αποτελεσμάτων και μείωση της σχολικής αποτυχίας. Πέρυσι, οι δράσεις αυτές υλοποιήθηκαν σε 42 σχολικές μονάδες, καλύπτοντας περίπου το 10% του συνόλου των μαθητών. Για εφέτος προγραμματίζουμε την επέκταση του προγράμματος σε περίπου 80 σχολικές μονάδες όλων των βαθμίδων, καλύπτοντας περίπου το 12% του μαθητικού πληθυσμού.
- Μετά από μια πιθανή λύση του Κυπριακού, πώς θα διαμορφωθεί το εκπαιδευτικό σύστημα στην Κύπρο;


Από το 1959, με τις Συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου, τα θέματα Παιδείας πέρασαν στις αρμοδιότητες των δύο κοινοτήτων. Ανάλογες ρυθμίσεις προβλέπονται και σε όλες τις προτάσεις επίλυσης του κυπριακού προβλήματος. Ωστόσο, θεωρούμε ότι θα πρέπει να υπάρχει επικοινωνία και συνεργασία ανάμεσα στα δύο εκπαιδευτικά συστήματα, κυρίως για την καλλιέργεια μιας κουλτούρας ειρήνης, συμφιλίωσης και ανεκτικότητας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα πρέπει να περιοριστεί η ανάδειξη και καλλιέργεια της ιστορικής και πολιτιστικής ταυτότητας των μαθητών μας.


Αυτή είναι η δική μας φιλοσοφία. Τα θέματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης εκτιμούμε ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστούν σε επίπεδο ομοσπονδιακού κράτους. Διότι, η ποιότητα των πανεπιστημίων και η προσπάθεια να καταστεί η Κύπρος διεθνές κέντρο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, δεν μπορεί να είναι ξεχωριστή στη μια και στην άλλη πλευρά.
- Πρόσφατα εξαγγείλατε την ίδρυση Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών. Σε ποια φάση βρίσκεται η δημιουργία της, ποιοι θα είναι οι στόχοι της και πότε αναμένεται να λειτουργήσει;


Η ίδρυση της Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών αποτελεί μια πάρα πολύ σημαντική πρωτοβουλία. Θεωρούμε ότι η απουσία μιας Ακαδημίας αποτελούσε σημαντικό κενό στον τομέα της Παιδείας και του Πολιτισμού. Η Κύπρος είναι μια από τις ελάχιστες χώρες της Ευρώπης που δεν διαθέτει Ακαδημία. Εμείς θεωρούμε ότι έχουμε παγκόσμιας εμβέλειας επιστήμονες, που θα μπορούσαν να αποτελέσουν μέλη μιας Ακαδημίας, ώστε να δίνουμε και μ’ αυτόν τον τρόπο το παρών μας στο διεθνές επιστημονικό στερέωμα.


Θεωρούμε ότι η Ακαδημία Επιστημών Γραμμάτων και Τεχνών μπορεί να συμβάλει γενικότερα στην αναβάθμιση του εκπαιδευτικού και πολιτιστικού γίγνεσθαι του τόπου μας. Μια ομάδα από τέσσερεις, παγκοσμίου εμβέλειας, διακεκριμένους Κύπριους επιστήμονες επεξεργάζεται αυτή τη στιγμή την πρόταση για τη δημιουργία της Ακαδημίας.


Την ομάδα αποτελούν ο καθηγητής Λουκάς Χριστοφόρου, ο νομπελίστας οικονομολόγος Χριστόφορος Πισσαρίδης, ο καθηγητής Κυριάκος Νικολάου και ο αρχαιολόγος Βάσος Καραγιώργης. Εντός του Αυγούστου θα έχω μια πρώτη συνάντηση με κάποια από τα μέλη της επιτροπής και τον Νοέμβριο θα έχουμε μια σύσκεψη ολόκληρης της ομάδας, για να δούμε τις εισηγήσεις της και να ετοιμάσουμε την πρόταση για την ίδρυση και την επίσημη έναρξη της λειτουργίας της, που θα καταθέσουμε προς έγκριση στο Υπουργικό Συμβούλιο.
- Φιλόδοξο στόχο σας αποτελεί και η πάταξη της παραπαιδείας. Ήδη, τον Μάρτιο καταλήξατε σε μια διαδικασία ελέγχου και συντονισμού με τον Αρχηγό της Αστυνομίας, η οποία φαίνεται να αποδίδει καρπούς. Ποιο είναι το πλαίσιο που διαμορφώνεται και πώς μπορεί να λειτουργήσει αποδοτικά στην πάταξη τέτοιων φαινομένων;


Αυτό που συμφωνήσαμε με τον Αρχηγό της Αστυνομίας ήταν η ιεράρχηση υψηλά στις προτεραιότητες της Αστυνομίας και αυτού του ζητήματος. Δεν θα ήθελα ν’ αποκαλύψω περισσότερα στοιχεία σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης αυτών των περιπτώσεων. Ανοίξαμε ένα κανάλι επικοινωνίας με την Αστυνομία, μέσω του οποίου θα τυγχάνουν διερεύνησης κι οι καταγγελίες που φθάνουν στο Υπουργείο. Εμείς θα τις αναφέρουμε στην Αστυνομία με συγκεκριμένο τρόπο κι η Αστυνομία θα τις διερευνά επίσης με συγκεκριμένο τρόπο.


Επιπλέον, για όποιες απ’ αυτές τις περιπτώσεις παραπέμπονται στη δικαιοσύνη, η Αστυνομία θα μας ενημερώνει για το αποτέλεσμα. Στο παρελθόν, υπήρχε το φαινόμενο εκπαιδευτικοί να καταδικάζονται και το Υπουργείο Παιδείας να μην έχει ιδέα, οπότε δεν επιβάλλονταν και οι προβλεπόμενες πειθαρχικές ποινές, που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως αντικίνητρο για τους εκπαιδευτικούς οι οποίοι σχετίζονται με τέτοιου είδους δραστηριότητες.
- Άλλο ένα καυτό θέμα που καλείστε να αντιμετωπίσετε είναι αυτό της ενδοσχολικής βίας, που ήρθε και πάλι στο φως με το περιστατικό εις βάρος μαθητή στη Λεμεσό. Τι μέτρα λαμβάνετε για την εξάλειψη τέτοιων φαινομένων από τα σχολεία;


Αυτό το θέμα αντικατοπτρίζει και το τι συμβαίνει ευρύτερα στην κοινωνία. Εφέτος, το Υπουργείο αναλαμβάνει εντονότερη δράση για την πρόληψη της παραβατικότητας και της βίας στο σχολείο. Έχει τριπλασιαστεί ο προϋπολογισμός και το προσωπικό της Ομάδας Άμεσης Παρέμβασης κι έχει ενισχυθεί, στη βάση των δικών της εισηγήσεων, προκειμένου να μπορέσουμε να διαχειριστούμε αποτελεσματικά όλα αυτά τα φαινόμενα.


Πέρυσι, κατά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, είχε τεθεί κι ένας συναφής με το θέμα στόχος, που έδωσε την ευκαιρία στις σχολικές μονάδες να αναπτύξουν μια πληθώρα δράσεων ενάντια στην παραβατικότητα και την ενδοσχολική βία. Αυτός ο στόχος θα τεθεί και κατά τη νέα σχολική χρονιά, διότι βλέπουμε ότι υπάρχει ανάγκη να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με όσο το δυνατόν περισσότερα μέσα.
- Ποιους άλλους στόχους πρόκειται να θέσει το Υπουργείο Παιδείας προς επίτευξη για τη νέα σχολική χρονιά;


Για εφέτος παραμένει και ο στόχος για τη βελτίωση των μαθησιακών αποτελεσμάτων. Θέλουμε να συνεχίσουμε και να εμβαθύνουμε σ’ αυτό που είχαμε ξεκινήσει την προηγούμενη χρονιά. Επιπλέον, προσθέτουμε κι ένα στόχο που έχει να κάνει με την ανάπτυξη πολιτιστικών δραστηριοτήτων και την εμπλοκή των μαθητών μας σε πολιτιστικές δράσεις, ενόψει και της ανακήρυξης της πόλης της Πάφου ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2017.


Θέλουμε να παντρέψουμε την Παιδεία με τον Πολιτισμό και μέσα στα σχολεία. Τέλος, ως διαχρονικός στόχος παραμένει η ανάδειξη του μηνύματος «Δεν Ξεχνώ», μέσα από δράσεις που διατηρούν ζωντανή τη μνήμη των κατεχομένων και ενδυναμώνουν την ιστορική ταυτότητα των μαθητών μας.