Ειδήσεις

Σινεμά στην παραλία

Διοργανώνεται και φέτος το δημοφιλές πρόγραμμα του «Πάφος 2017»
Πολλές και αγαπημένες ταινίες από την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

Η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης συνεχίζει το καλοκαιρινό πρόγραμμα εκδηλώσεών της με μεσαιωνικό συμπόσιο γεύσεων, οίνων, αφηγήσεων, θεατρικών παρεμβάσεων και μουσικών για τους φίλους του κρασιού και όχι μόνο. Σύμφωνα με ανακοίνωση του οργανισμού στο πλαίσιο του Ανοικτού Εργοστασίου Πολιτισμού, το «Πάφος 2017» διοργανώνει για τρίτη συνεχή χρονιά το θεσμικό πρόγραμμα «Σινεμά στην Παραλία».
Για άλλη μια χρονιά, αναφέρεται στην ανακοίνωση, αποχαιρετούμε το καλοκαίρι με μια αναδρομή στην κυπριακή παράδοση, στο πλαίσιο του 2ου Λαογραφικού Διημέρου Κτήματος - Πάφος 2017. Ένα πλούσιο διήμερο που αναδεικνύει τη λαϊκή κουλτούρα μας με τέχνες, ήχους, εικόνες και γεύσεις που συνδέουν το παρελθόν και το μέλλον, με στοιχεία της παράδοσης που έχουν διατηρηθεί ζωντανά μέχρι τη σημερινή εποχή.
Γεύσεις, κρασί και μουσική
Την Κυριακή στο Οινοποιείο Καμαντέρενα, η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης - Πάφος 2017 μεταμορφώνει το Οινοποιείο σε μια σκηνή και προσκαλεί το κοινό σε ένα μεσαιωνικό συμπόσιο γεύσεων, οίνων, αφηγήσεων, θεατρικών παρεμβάσεων και μουσικών. Η ομώνυμη περιοχή, γνωστή και ως Κάμπος της Ρήγαινας, έχει συνδέσει τους αμπελώνες της με τους ευγενείς και βασιλιάδες από τους Βυζαντινούς χρόνους μέχρι τη Φραγκοκρατία.
Οι ταινίες
Το πρόγραμμα «Σινεμά στην Παραλία» επιστρέφει με ταινίες που αναδεικνύουν ιστορίες ανθρώπων, τις ζωές και τους τόπους που τους καθορίζουν. Το «Σινεμά στην Παραλία» ξεκινά στις 5 Αυγούστου στη δημοτική παραλία του ΣΟΔΑΠ στις 20:30. Οι προβολές θα διαρκέσουν μέχρι τις 24 Αυγούστου.


Την Παρασκευή θα προβληθεί η ταινία «Ο Τζάκι έχει ρέντα» (Alles auf Zucker) του 2004, η οποία αφηγείται με ανελέητο χιούμορ, σπιρτάδα και ειρωνεία την ιστορία μιας εβραϊκής οικογένειας που χωρίστηκε από την ανέγερση του Βερολινέζικου Τείχους, παρέμεινε χωρισμένη και τσακωμένη και ξανασυναντιέται στο Βερολίνο του Σήμερα για την κηδεία της μάνας. Την Τετάρτη, 10 Αυγούστου, θα προβληθεί η ταινία «Στη Ρώμη με Αγάπη» (2012). Η υπόθεσή της ξετυλίγει τέσσερεις ιστορίες στην αιώνια πόλη.
Ο Woody Allen, η Penelope Cruz, ο Jesse Eisenberg, ο Alec Baldwin και ο Roberto Benigni, ξένοι στην ίδια πόλη, ζουν και ερωτεύονται με τον γνώριμο τρόπο του σκηνοθέτη και μας ξεναγούν στα μνημεία και στις γειτονιές της Ρώμης, με την απαραίτητη συνοδία ιταλικής μουσικής και τραγουδιών.
Μια χαριτωμένη ταινία, δείγμα της αγάπης του Woody Allen για την Ιταλία και τη Ρώμη, στην Αγγλική με ελληνικούς υπότιτλους.
Η ελληνική γειτονιά
Μια άλλη εικόνα της ελληνικής γειτονιάς αποτελεί η ταινία «Ακαδημία Πλάτωνος» (2009), που θα προβληθεί στις 12 Αυγούστου.
Ο Σταύρος και οι φίλοι του, κλασικοί Ελληναράδες, τεμπελιάζουν όλη μέρα μπροστά στο ψιλικατζίδικο του πρώτου. Όλα αλλάζουν όμως, όταν ένα πρωί η μητέρα του Σταύρου αναγνωρίζει στο πρόσωπο ενός Αλβανού τον χαμένο της γιο.
Η επόμενη ταινία προβάλλεται στις 19 Αυγούστου, με τίτλο «Γύρνα Πίσω» (Volver) (2006).


Με φόντο τη Μαδρίτη, τρεις γενιές γυναικών συνυπάρχουν με την τρέλα, τα ψέματα και την πρόληψη για τον θάνατο. Η ταινία είναι του Pedro Almodοvar.
Στις 24 Αυγούστου 2016 θα προβληθεί η ταινία «Παρίσι, σ' αγαπώ» (2006) ενώ την Παρασκευή 26 και το Σάββατο 27 Αυγούστου, στην Έδρα του Οργανισμού Πάφος 2017, στις 20:00 το βράδυ θα πραγματοποιηθεί το Λαογραφικό Διήμερο Πάφος 2017.