Ειδήσεις

Άρχισαν τα όργανα για την Παιδεία

ΣΕ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΜΕΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ
Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, ανοίγει η δημόσια συζήτηση για την εκπαίδευση. Υπουργείο Παιδείας, εκπαιδευτικές οργανώσεις, Οργανωμένοι Γονείς, όλοι έχουν κάτι να πουν για τα σχολεία, που ετοιμάζονται να υποδεχθούν στις τάξεις τους χιλιάδες Κυπριόπουλα
«Για οτιδήποτε προκύψει σε σχέση με το άνοιγμα των σχολείων, ακεραία την ευθύνη θα έχει, χωρίς αμφιβολία, το Υπουργείο Παιδείας κι όχι η ΠΟΕΔ» - Φίλιος Φυλακτού
«Oι τελευταίοι που θέλουν κινητοποιήσεις στην εκπαίδευση είναι οι εκπαιδευτικοί. Διότι, κουβαλούν στις πλάτες τους το μεγαλύτερο βάρος των προβλημάτων» - Δημήτρης Ταλιαδώρος
«Έχουμε θέσει ως όρο στον Υπουργό Παιδείας ότι αν δεν λειτουργήσουν σωστά τα σχολεία, αν δεν είναι επανδρωμένα κανονικά, θα είμαστε κι εμείς στη δυσάρεστη θέση να μην επιτρέψουμε ν’ ανοίξουν στις 9 του Σεπτέμβρη» - Πέτρος Κουλέρμος

Εφέτος, το σκηνικό μύριζε μπαρούτι από νωρίς. Την αρχή έκανε ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας, που από τον Μάρτιο άνοιξε ένα δημόσιο διάλογο με τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού, στη βάση των εισηγήσεών του για εξορθολογισμό των απαλλαγών από τις διδακτικές ώρες και του μισθολογίου των εκπαιδευτικών.


Μετά, ήρθαν οι προτάσεις του ΥΠΠ για διαχωρισμό των παγκύπριων εξετάσεων σε απολυτήριες και εισαγωγικές, για υιοθέτηση των εξετάσεων τετραμήνων, για το εναλλακτικό σύστημα εισαγωγής στα δημόσια πανεπιστήμια. Τελευταίο πλήγμα που δέχθηκε το «παλιό» εκπαιδευτικό σύστημα ήταν η υιοθέτηση ενός νέου τύπου προγράμματος Αλφαβητισμού, που θα προσφέρει στους «αδύναμους» μαθητές δωρεάν φροντιστηριακά μαθήματα τα απογεύματα, εκτός των διδακτικών ωρών.


Το κερασάκι στην τούρτα έβαλε η ΠΟΕΔ η οποία, στις αρχές του μήνα, έκρουσε εκκωφαντικά τον κώδωνα του κινδύνου προς το Υπουργείο Παιδείας, σχετικά με τις ελλείψεις που παρατηρούνται στη στελέχωση των σχολείων δημοτικής και προδημοτικής εκπαίδευσης, ζητώντας από την πολιτεία να αναλάβει εγκαίρως τις ευθύνες της, ώστε να αποφευχθεί μια γενικευμένη σύρραξη λίγες ημέρες πριν από την έναρξη του νέου σχολικού έτους.


Στο πλευρό της στάθηκε και η ΟΕΛΜΕΚ η οποία, μετά τις (ξεχωριστές) συναντήσεις που είχαν οι δύο οργανώσεις με τον Κώστα Καδή στις 10 του μήνα, εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά της για τη «θυματοποίηση» 1.500 μαθητών με την ουσιαστική «κατάργηση» του προγράμματος του Αλφαβητισμού στον γυμνασιακό κύκλο, καθώς θεωρεί ότι η μεταφορά του σε απογευματινό χρόνο βάζει ταφόπλακα σ’ ένα σύστημα που, ούτως ή άλλως, δεν θεωρήθηκε και ποτέ ιδιαιτέρως επιτυχημένο.


Η μόνη που φαίνεται να βγαίνει αλώβητη μέσ’ από την κονίστρα της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης είναι η τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση, η οποία τα τελευταία χρόνια βλέπει τα ποσοστά της ν’ ανεβαίνουν σταθερά στις προτιμήσεις των μαθητών. Δεδομένου ότι οι ανάγκες της αγοράς εργασίας σε τεχνικά καταρτισμένο προσωπικό μεγαλώνουν, όλο και περισσότεροι νέοι επιλέγουν τις Τεχνικές Σχολές και τα Μεταλυκειακά Ινστιτούτα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΜΙΕΕΚ), για ν’ αποκτήσουν δεξιότητες που θα τους εξασφαλίσουν μια γρήγορη επαγγελματική αποκατάσταση.


Η τάση αυτή οδήγησε το ΥΠΠ να θέσει στις προτεραιότητές του την αναβάθμιση τόσο των Τεχνικών Σχολών, όσο και των ΜΙΕΕΚ, τα οποία πολύ σύντομα θα αναγνωριστούν ως ανώτερες σχολές διετούς φοίτησης, στα πρότυπα του πάλαι ποτέ Ανώτερου Τεχνολογικού Ινστιτούτου.
Εν αρχή ην η στελέχωση


Τα σημεία τριβής μεταξύ ΥΠΠ, ΠΟΕΔ και ΟΕΛΤΕΚ συνοψίστηκαν στις οργισμένες ανακοινώσεις των αξιωματούχων των δύο εκπαιδευτικών οργανώσεων, που εξέδωσαν μετά τη συνάντησή τους με τον Υπουργό Παιδείας. Η ρητορική και τα αιτήματά τους μπορεί να διαφέρουν, μα ο παρονομαστής τους είναι κοινός: «δώστε λεφτά για τη μεταρρύθμιση της Παιδείας και τη στελέχωση των σχολείων».


«Από τον περασμένο Φεβρουάριο αρχίσαμε να συζητάμε με το Υπουργείο Παιδείας για τα θέματα στελέχωσης που αφορούσαν στη νέα σχολική χρονιά. Θέλαμε να αποφευχθούν συγκεκριμένα λάθη που γίνονται για πολλά χρόνια. Λάθη που επηρεάζουν αρνητικά, σε τελευταία ανάλυση, τη σωστή λειτουργία των σχολικών μονάδων και τα ίδια τα παιδιά», δηλώνει στη «Σημερινή» ο πρόεδρος της ΠΟΕΔ Φίλιος Φυλακτού και συνεχίζει:


«Στην τελευταία συνάντηση που είχαμε με τον Υπουργό αναμέναμε ότι, σε όλα τα ζητήματα για τα οποία συναντηθήκαμε, θα παίρναμε ξεκάθαρες και συγκεκριμένες απαντήσεις. Ήδη, η ΠΟΕΔ είχε προειδοποιήσει το Υπουργείο Παιδείας μερικές εβδομάδες νωρίτερα ότι, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2016 και τον αριθμό των εκπαιδευτικών, μόνιμων και έκτακτων, που περιλαμβάνονται σ’ αυτόν, σημαντικές ανάγκες των σχολείων Δημοτικής, Προδημοτικής και Ειδικής Εκπαίδευσης δεν θα μπορούσαν να καλυφθούν. Έκκλησή μας προς το Υπουργείο ήταν να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, για να αντιμετωπίσουν χωρίς καθυστέρηση το συγκεκριμένο πρόβλημα. Έτσι, εκτός από την επίλυση των προβλημάτων της καθημερινότητας, που εδώ και μήνες θέσαμε ενώπιον του Υπουργού, ώστε ν’ αρχίσουν ν’ αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά από την ερχόμενη σχολική χρονιά (αναλφαβητισμός, παραβατικότητα, διοικητικός χρόνος κλπ), επί τάπητος τέθηκε κατά προτεραιότητα το μείζον ζήτημα της στελέχωσης που προέκυψε».
Θύματα του αναλφαβητισμού


Για την ΟΕΛΜΕΚ, πυρήνα της αντιπαράθεσης με το ΥΠΠ αποτελεί η εμμονή τού Υπουργείου ν’ αλλάξει ριζικά το πρόγραμμα του Αλφαβητισμού. Ο πρόεδρος της οργάνωσης Δημήτρης Ταλιαδώρος επισημαίνει στη «Σ» ότι «ως εκπαιδευτικοί δεν έχουμε πεισθεί ότι η απόφαση, να μεταφερθεί το πρόγραμμα του Αλφαβητισμού τα απογεύματα, εκτός διδακτικών ωρών, θα είναι αποτελεσματική. Διότι απευθύνεται σε παιδιά με μαθησιακά προβλήματα, που δεν έχουν έφεση για μάθηση, τα οποία αποκλείεται να παρακολουθούν μαθήματα το απόγευμα».


Έχουν, όμως, κάτι να αντιπροτείνουν οι λειτουργοί της μέσης εκπαίδευσης, αφού ούτε με την προηγούμενη μορφή που λειτουργούσε το πρόγραμμα του Αλφαβητισμού είχε τα επιθυμητά αποτελέσματα; «Η ΟΕΛΜΕΚ πρότεινε κάτι συμβιβαστικό και πιο ορθολογικό. Να εφαρμοστεί το νέο σύστημα της απογευματινής ενισχυτικής διδασκαλίας μόνο στην α’ γυμνασίου, δηλαδή στα νέα παιδιά που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα, και να μην εφαρμοστεί στα παιδιά που θα φοιτήσουν εφέτος στη β’ και στη γ’ τάξη, τα οποία το έχουν ήδη δοκιμάσει. Έπειτα, ν’ αξιολογηθούν τα δυο διαφορετικά συστήματα, να συγκριθούν και να βγει ένα πόρισμα που να καταδεικνύει ποιο απ’ τα δύο προγράμματα (το πρωινό ή το απογευματινό) είναι πιο αποτελεσματικό».
Υπάρχει, όμως, κι άλλο ένα αγκάθι που τραυματίζει τη σχέση ΟΕΛΜΕΚ και ΥΠΠ. Οι διορισμοί περίπου 80 καθηγητών που έχουν εργαστεί ως συμβασιούχοι τα προηγούμενα χρόνια σε διάφορες ειδικότητες. «Εκείνο που μας προβληματίζει είναι ότι είμαστε σε μια φάση μεταρρυθμίσεων και αλλαγών. Του χρόνου θα ξεκινήσει κι η μεταρρύθμιση στη Β’Λυκείου, με καινούργια αναλυτικά προγράμματα, νέο ωρολόγιο πρόγραμμα. Φαίνεται ότι η μέση εκπαίδευση θα χρειαστεί μεγαλύτερη στήριξη με ανθρώπινο δυναμικό», συμπληρώνει ο κ. Ταλιαδώρος.
Στο βάθος κινητοποιήσεις


Τι θα γίνει, όμως, αν το Υπουργείο Παιδείας εμμείνει στην άποψη που διακηρύττει με περισσή αυτοπεποίθηση, ότι είναι έτοιμο να ξεκινήσει τη νέα σχολική χρονιά με τα σχολεία πλήρως στελεχωμένα και δεν κουνήσει ρούπι απ’ τις θέσεις του σχετικά με το πρόγραμμα του Αλφαβητισμού και τους διορισμούς; Η ΠΟΕΔ δηλώνει έτοιμη να λάβει θέση μάχης, μετά την αξιολόγηση απ’ το Διοικητικό Συμβούλιο, στις 30 Αυγούστου, των απαντήσεων που της έδωσε ο Κώστας Καδής κατά την τελευταία τους συνάντηση.


«Η ηγεσία πήρε ξεκάθαρη εντολή από τον Κλάδο για λήψη δυναμικών μέτρων, μη αποκλειομένων και των απεργιακών. Είμαστε λίγο πριν από το κτύπημα του πρώτου κουδουνιού και τα περιθώρια έχουν γίνει κυριολεκτικά πολύ πιεστικά. Για οτιδήποτε προκύψει σε σχέση με το άνοιγμα των σχολείων, ακεραία την ευθύνη θα έχει, χωρίς αμφιβολία, το Υπουργείο Παιδείας κι όχι η ΠΟΕΔ», δηλώνει κατηγορηματικά στην εφημερίδα μας ο κ. Φυλακτού.


Σε πιο ήπιους τόνους, ο Δημήτρης Ταλιαδώρος τονίζει ότι «οι τελευταίοι που θέλουν κινητοποιήσεις στην εκπαίδευση είναι οι εκπαιδευτικοί. Διότι, κουβαλούν στις πλάτες τους το μεγαλύτερο βάρος των προβλημάτων. Τώρα, το τι θα γίνει, θα αξιολογηθεί απ’ τα αρμόδια όργανα της ΟΕΛΜΕΚ. Ελπίζω να μη φτάσουμε να πάρουμε μια τέτοια απόφαση. Διότι, είναι το χειρότερο πράγμα να ξεκινά η σχολική χρονιά με οποιαδήποτε αρνητικά μέτρα».
Η πρόταση του ΥΠΠ


Σε μια προσπάθεια ν’ αμβλύνει τις διαφωνίες με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις, ο Υπουργός Παιδείας Κώστας Καδής συναντήθηκε στις 4 Αυγούστου με τον Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, με τον οποίο συζήτησε τις οικονομικές πτυχές των πολιτικών του ΥΠΠ για τη νέα σχολική χρονιά. «Το Υπουργείο Οικονομικών έδειξε κατανόηση και μας παρείχε την απαραίτητη στήριξη εκεί που υπήρχε ανάγκη, καθώς, εφέτος, είναι πολλοί οι παράγοντες που αυξάνουν τις ανάγκες σε εκπαιδευτικό προσωπικό.


Για παράδειγμα, θα έχουμε περισσότερους μαθητές στην Προδημοτική, τη Δημοτική και την Τεχνική Εκπαίδευση, ενώ και κάποιες νέες πολιτικές που εφαρμόζονται απαιτούν ενίσχυση και στήριξη με ανθρώπινο δυναμικό», ανέφερε στη «Σ» ο κ. Καδής, επισημαίνοντας ότι «δεν είναι βιώσιμο κάθε φορά που παρουσιάζεται μια επιπρόσθετη ανάγκη, η λύση να είναι η αύξηση του προϋπολογισμού.


Αυτό οδήγησε στις καταστάσεις που βιώσαμε το 2013 και δεν θα ήθελε κανείς να επαναληφθούν. Εμείς, ως Υπουργείο, προτείνουμε την όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματική αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων. Πρέπει να ιεραρχούνται οι ανάγκες, να τίθενται προτεραιότητες και στη βάση αυτή να γίνεται σωστή κατανομή».
Άνεμος ανανέωσης στην τεχνική εκπαίδευση


Ο μόνος κερδισμένος τομέας για εφέτος φαίνεται να είναι η τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση, καθώς, χρόνο με το χρόνο, όλο και περισσότεροι μαθητές επιλέγουν να ενταχθούν σε κάποιον κλάδο της. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, η ΜΤΕΕ συγκεντρώνει κατά μέσο όρο την προτίμηση του 23,5% των μαθητών της γ’ γυμνασίου παγκύπρια. Πρόπερσι, επί συνόλου 7.149 μαθητών, οι 1.679 ακολούθησαν τον δρόμο της ΜΤΕΕ μετά την απόλυσή τους από το γυμνάσιο.


Αυτός είναι κι ο λόγος που, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΟΛΤΕΚ Μιχάλη Τσιάρλιστο, «από εφέτος, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, γίνεται μια προσπάθεια να λειτουργήσουν τρεις νέες Τεχνικές Σχολές σε ολόκληρη την Κύπρο. Μία στη Λάρνακα, μία στη Λεμεσό και μία στην Πάφο. Ήδη, τον Οκτώβριο αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες επέκτασης της Τεχνικής Σχολής Παραλιμνίου, η οποία σχεδόν θα διπλασιάσει τους χώρους του σχολείου. Στη Λάρνακα, μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχει ολοκληρωθεί η περάτωση ενός ακόμα εργαστηρίου, ενώ τέλη Οκτώβρη με αρχές Νοέμβρη αναμένεται να έχει παραδοθεί κι ένα καινούργιο εργαστήριο στην 1η Τεχνική Σχολή της Λευκωσίας».


Άλλη μια σημαντική πρωτοβουλία, στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης της τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης, είναι η απόφαση που έλαβε τον Απρίλιο το Υπουργικό Συμβούλιο, για την αναβάθμιση των ΜΙΕΕΚ σε Δημόσια Σχολή Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Αυτό συνέβη προκειμένου τα διπλώματα που παρέχουν να έχουν την αντίστοιχη αναγνώριση, για να μπορούν ν’ αξιοποιηθούν από τους αποφοίτους και στον χώρο της αγοράς εργασίας, αλλά και για περαιτέρω σπουδές.


Σύμφωνα με τον κ. Τσιάρλιστο, «ένας απ’ τους σημαντικότερους λόγους που οδήγησαν το Υπουργείο Παιδείας να προχωρήσει σ’ αυτή την κίνηση, είναι το γεγονός ότι στα τέσσερα χρόνια λειτουργίας τους κατάφεραν να οδηγήσουν σε επαγγελματική αποκατάσταση, στον κλάδο που επέλεξαν ή σε συναφή μ’ αυτόν, το 85% των σπουδαστών».
Οι θέσεις των Οργανωμένων Γονέων


Είναι οι άνθρωποι που φέρνουν στον κόσμο τα παιδιά, που κάθε χρόνο γεμίζουν τα σχολεία μας. Έχουν τον τελευταίο λόγο, όσον αφορά στην ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης, αλλά η φωνή τους δεν ακούγεται πάντοτε στεντόρεια. Τους ρωτήσαμε πώς βλέπουν την κατάσταση στη δημόσια εκπαίδευση, μια ανάσα πριν ανοίξουν οι πύλες των σχολείων για τα αγγελούδια τους.


«Ευελπιστούμε ότι το ΥΠΠ θα υλοποιήσει αυτά τα οποία έχει εξαγγείλει για εφέτος. Ταυτόχρονα, τονίζουμε ότι οι οργανωμένοι γονείς είμαστε ενάντια σε οποιαδήποτε αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τάξη», επισημαίνει η Μαρία Σάββα, πρόεδρος των Οργανωμένων Γονέων Δημοτικής Εκπαίδευσης και συνεχίζει: «Όσον αφορά στο θέμα του αναλφαβητισμού, θα πιστώσουμε στην ΠΟΕΔ ότι δικαιολογημένα διαμαρτύρεται, καθώς μέχρι σήμερα δεν λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα για αντιμετώπισή του. Πιστεύουμε ότι πρέπει να επενδύσουμε τόσο στην πρόληψη, όσο και στην έγκαιρη αντιμετώπιση του φαινομένου. Μας ικανοποιεί η πρόταση του Υπουργού για τοποθέτηση δεύτερου εκπαιδευτικού στην τάξη, γεγονός το οποίο θα διευκολύνει τη διδασκαλία».


Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των Οργανωμένων Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης Πέτρος Κουλέρμος, μέσω της «Σ», προειδοποιεί: «Για να μην έχουμε κι εφέτος το φαινόμενο των προηγούμενων χρόνων, όπου μέχρι τον Νοέμβριο είχαμε μετακινήσεις καθηγητών, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει εύρυθμη λειτουργία των σχολείων, έχουμε θέσει ως όρο στον Υπουργό Παιδείας ότι αν δεν λειτουργήσουν σωστά τα σχολεία, αν δεν είναι επανδρωμένα κανονικά, θα είμαστε κι εμείς στη δυσάρεστη θέση να μην επιτρέψουμε ν’ ανοίξουν στις 9 του Σεπτέμβρη».


Και καταλήγει: «Καλώ τους Οργανωμένους Γονείς να επαγρυπνούν και να δώσουν φωνή στους Συνδέσμους Γονέων. Έχουμε λόγο και μπορούμε να παίξουμε σημαντικό ρόλο στην κοινωνία και στην εκπαιδευτική κοινότητα. Πρέπει να αναβαθμίσουμε τη δράση μας και να είμαστε έτοιμοι για το κάθε ενδεχόμενο, για το καλό όλων και το συμφέρον των παιδιών μας».