Μεταφέρεται σήμερα από το Νοσοκομείο Λευκωσίας σε κέντρο του εξωτερικού για θεραπεία Παραμένει σοβαρή η κατάσταση της υγείας του 19χρονου εθνοφρουρού που υπέστη θερμοπληξία στο ΚΕΝ Λάρνακας, και το πρωί αναμένεται να μεταφερθεί σε κέντρο νευρο-αποκατάστασης στη Γερμανία. Αρχές Σεπτεμβρίου θα ανακοινωθεί το πόρισμα της έρευνας του ΓΕΕΦ Ο 19χρονος εθνοφρουρός Λοΐζος Παναγιώτου, από τον Λυθροδρόντα, που υπέστη θερμοπληξία στο ΚΕΝ Λάρνακας και νοσηλεύεται, από τις αρχές Ιουλίου, στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, αναμένεται, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της «Σημερινής», να μεταφερθεί αεροπορικώς σήμερα το πρωί στη Γερμανία για εξειδικευμένη θεραπεία. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η κατάσταση της υγείας του παραμένει σοβαρή. Είναι καθηλωμένος στο κρεβάτι, ενώ παρουσιάζει δυσκολίες στην επικοινωνία με τους οικείους του. Επιπρόσθετα, λόγω της ακινησίας και της πολυήμερης νοσηλείας παρουσίασε νευροπάθεια.
Οι γιατροί που παρακολουθούν την περίπτωση του 19χρονου συνέστησαν τη μεταφορά του σε κέντρο νευρο-αποκατάστασης του εξωτερικού και το Υπουργείο Υγείας έχει προβεί σε όλες τις απαραίτητες διευθετήσεις, ώστε να είναι εφικτή σήμερα η μεταφορά του σε υψηλής ποιότητας κέντρο στη Γερμανία.
Ενήμερο για τις όλες τις εξελίξεις γύρω από την υγεία του εθνοφρουρού είναι και το Υπουργείο Άμυνας. Το κράτος θα επωμισθεί όλα τα έξοδα μεταφοράς και νοσηλείας του 19χρονου, ο οποίος υπέστη θερμοπληξία εν ώρα υπηρεσίας. Τον Σεπτέμβριο το πόρισμα της έρευνας Σε ό,τι αφορά τη διοικητική έρευνα που διέταξε ο Υπουργός Άμυνας και διεξάγει το ΓΕΕΦ σε σχέση με τις συνθήκες του περιστατικού, αυτή αναμένεται να ολοκληρωθεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Αρχικά η διορία που έδωσε το Υπουργείο Άμυνας έληγε αρχές Αυγούστου, ωστόσο ο ερευνών λειτουργός ζήτησε και πήρε ενός επιπλέον μηνός παράταση από το ΓΕΕΦ, προκειμένου να εξαντληθεί το ενδεχόμενο λήψης κατάθεσης και από τον 19χρονο, ο οποίος πιστεύεται πως μπορεί να ρίξει και το περισσότερο φως στην υπόθεση.
Πάντως, μέχρι στιγμής, λόγω της κατάστασης της υγείας του, ο Παναγιώτου δεν είναι σε θέση να δώσει κατάθεση. Η παράταση εκπνέει αρχές Σεπτεμβρίου, οπόταν αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα τα ευρήματα της έρευνας, όπως εξάλλου έχει ήδη ανακοινώσει το Υπουργείο Άμυνας, για σκοπούς διαφάνειας.
Η έρευνα αναμένεται να καλύψει όλες τις δραστηριότητες του νεοσύλλεκτου εθνοφρουρού την επίμαχη ημέρα, για να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν οποιεσδήποτε ευθύνες, καθώς έχουν δοθεί ρητές οδηγίες για να μη διεξάγονται ασκήσεις στην Εθνική Φρουρά κατά τις μεσημβρινές ώρες. Τα γεγονότα της υπόθεσης Στις 7 Ιουλίου, ο εθνοφρουρός ένιωσε αδιαθεσία και ζαλάδες, ύστερα από έκθεση στον ήλιο και διάφορες εργασίες που εκτελούσε κατά τη διάρκεια της ημέρας, μαζί με άλλους στρατιώτες, στο ΚΕΝ Λάρνακας.
Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο στρατιώτης φέρεται να μετέφερε, κατά τη διάρκεια της ημέρας, μαζί με άλλους νεοσύλλεκτους, διάφορα κιβώτια στο ΚΨΜ. Γύρω στις επτά το βράδυ, παραπονέθηκε σε ανώτερό του ότι δεν ένιωθε καλά. Αμέσως μεταφέρθηκε στο ιατρείο του ΚΕΝ, όπου πριν προλάβει να τον εξετάσει ο γιατρός έχασε τις αισθήσεις του. Τότε, μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας, το οποίο βρίσκεται απέναντι από το ΚΕΝ Λάρνακας. Εκεί διαγνώστηκε με θερμοπληξία, ενώ είχε πολύ υψηλό πυρετό. Όπως κατήγγειλαν οι οικείοι του και επιβεβαίωσε και το Υπουργείο Υγείας, στο νοσοκομείο δεν υπήρχε ειδικός εντατικολόγος. Τελικά, ο Παναγιώτου εξετάστηκε, κατόπιν επιθυμίας της οικογένειας, από εντατικολόγο που κατέφθασε από το Ισραήλ. Αμέσως, χορήγησε στον νεοσύλλεκτο φαρμακευτική αγωγή για να πέσει ο πυρετός και να μπορεί να δέχεται οξυγόνο χωρίς πρόβλημα, προτού τοποθετηθεί στον αναπνευστήρα. Στη συνέχεια ο νεαρός μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, όπου παρατηρήθηκε μια βελτίωση στην κατάστασή του.