Σημερινά

Η «Σημερινή» πριν από 39 χρόνια

Θ' ανακηρύξουν «κράτος»
«Δηλώσεις Ντενκτάς στο ''Ασσοσιέιτεντ Πρες'' - ΜΟΝΟΜΕΡΗΣ ΑΝΑΚΗΡΥΞΗ ΚΡΑΤΟΥΣ - αν αποτύχουν οι διακοινοτικές συνομιλίες - ''ΜΙΑ ΜΟΝΟΜΕΡΗΣ ΑΝΑΚΗΡΥΞΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΜΑΣ ΛΥΣΗ'' - Αρχικά ασθενής κεντρική Κυβέρνηση», είναι ο τίτλος του κυρίου θέματος της «Σημερινής», ημερομηνίας 24 Αυγούστου 1977, κάτω από τον οποίο γράφει:
Αν αποτύχουν οριστικά οι διακοινοτικές διαπραγματεύσεις, οι Τουρκοκύπριοι θα προχωρήσουν σε επίσημη μονομερή ανακήρυξη ανεξάρτητου τουρκοκυπριακού κράτους. Στη δήλωση αυτή προέβη ο Τουρκοκύπριος ηγέτης κ. Ντενκτάς σε συνέντευξή του προς το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων «Ασσόσιεϊτεντ Πρες».


Ο κ. Ντενκτάς δήλωσε συγκεκριμένα ότι η ανακήρυξη χωριστού τουρκοκυπριακού κράτους θα γίνει μόνο αν αποτύχουν οι διακοινοτικές συνομιλίες για τη «δημιουργία ενός διακοινοτικού κράτους».
Το ΑΚΕΛ υποστηρίζει Πάφου
Σε χθεσινή ανακοίνωσή του το ΑΚΕΛ αναφέρει ότι αποφάσισε να υποστηρίξει «σαν νέο Αρχιεπίσκοπο τον Μητροπολίτη Πάφου και Τοποτηρητή του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου κ. Χρυσόστομο». Στην ανακοίνωσή του το ΑΚΕΛ αναφέρει ότι υποστηρίζει την «αποφυγή εκλογικής διαμάχης» και την «ομόφωνη ανάδειξη του Μητροπολίτη Πάφου».


Η απόφαση του Πολιτικού Γραφείου του ΑΚΕΛ δόθηκε στη δημοσιότητα μετά από χθεσινή συνάντηση του Μητροπολίτη Πάφου κ. Χρυσοστόμου με τον Γ.Γ. του ΑΚΕΛ κ. Παπαϊωάννου.
Πρόβλημα στέγης
Επεσκέφθη προχθές τους προσφυγικούς καταυλισμούς «Αμμουνίσιον Ντέποτ» και ΑΗΚ ο βουλευτής Αμμοχώστου κ. Χαμπής Μιχαηλίδης. Κατά την επίσκεψή του συνεζητήθησαν με τις τοπικές Επιτροπές και άλλους πρόσφυγες άμεσα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι καταυλισμοί.


Το οξύ πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι δύο καταυλισμοί είναι το στεγαστικό. Οι συνθήκες στις παράγκες είναι άθλιες. «Δεν είναι δυνατό να αντέξουμε και τέταρτον χειμώνα», ετόνισε ο Γραμματέας της τοπικής επιτροπής Ηρακλής Τσούκκας.
Εδάφη υπό κατοχήν δεν απαλλοτριούνται
Με αφορμή πρόσφατες τουρκικές δηλώσεις και θόρυβο όσον αφορά τη διαδοχή του Ελληνοκυπρίου Προέδρου της Δημοκρατίας Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος επεσήμανε χθες για μιαν ακόμη φορά τις συνεχιζόμενες προσπάθειες της Τουρκίας να υπονομεύσει με κάθε τρόπο την οντότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και τη νομιμότητα της διεθνώς αναγνωρισμένης Κυβερνήσεώς της.


Συγκεκριμένα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δήλωσε ότι το επιχείρημα της Άγκυρας ότι η κυπριακή Κυβέρνησις δεν έχει δικαιοδοσία επί της κατεχόμενης υπό του τουρκικού στρατού περιοχής καταρρίπτεται εκ της γενικώς παραδεδεγμένης αρχής, ότι εδάφη υπό κατοχήν δεν απαλλοτριούνται αλλ’ εξακολουθούν να ανήκουν εις το έδαφος τής καθ' ής η επιδρομή χώρας.


Τούτο καθίσταται πλέον σαφές εκ του γεγονότος ότι το ούτω καλούμενον «Τουρκοκυπριακόν Ομόσπονδον Κράτος» όχι μόνον δεν αναγνωρίζεται διεθνώς, αλλά και η μονομερής «ανακήρυξίς» του κατεδικάσθη υπό της Διεθνούς Κοινότητος.