Ενέργεια

Πέπλο σιγής στις διαπραγματεύσεις

Στην απόλυτη σιωπή δεσμεύτηκαν Αναστασιάδης - Ακιντζί μέχρι τις 14 Σεπτεμβρίου
Μόνο όσοι έζησαν μέχρι τα 10 στα κατεχόμενα θα μπορούν να επιστρέψουν μετά τη λύση, αναφέρει η «Μιλιέτ», επικαλούμενη φόρμουλα «συναισθηματικού δεσμού», προκειμένου να λυθεί το περιουσιακό

Τον νόμο της σιωπής αποφάσισαν να επιβάλουν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί για τις επόμενες πέντε συναντήσεις για το Κυπριακό, αρχής γενομένης από τη χθεσινή.


Πάντως, ενώ η Κυβέρνηση υποσχέθηκε προ μηνών ότι θα προβαίνει σε ενημέρωση του λαού όπου και όταν κρίνεται πως ένα θέμα είναι σημαντικό, εντούτοις, την ώρα που οι συνομιλίες μπαίνουν στα καυτά ζητήματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, επέλεξε την απόλυτη σιωπή μέχρι τις 14 Σεπτεμβρίου, όταν θα εκδοθεί, σύμφωνα με τον Πρόεδρο, δελτίο Τύπου.


«Δεν υπάρχει πρόθεση για την όποια συσκότιση, αλλά αυτό θα γίνει για να καταστεί πιο αποτελεσματική η δουλειά σε αυτήν τη σημαντική περίοδο», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιστρέφοντας από τη συνάντηση με τον Μουσταφά Ακιντζί, η οποία κράτησε πέραν των τεσσάρων ωρών.
Διαρροές από «Μιλιέτ»
Την ίδια ώρα η τουρκική εφημερίδα «Μιλιέτ» κάνει λόγο για εξεύρεση φόρμουλας «συναισθηματικού δεσμού» προκειμένου να λυθεί το περιουσιακό. Βάσει διπλωματικών αναφορών που επικαλείται η τουρκική εφημερίδα, η εν λόγω φόρμουλα, που συζητείται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, προβλέπει πως οι Ε/κ που πριν από το 1974 έζησαν μέχρι τα 10 τους χρόνια στη «βόρεια Κύπρο», όπως αποκαλεί τα κατεχόμενα, θα μπορούν να επιστρέψουν.


Σχολιάζοντας τις πληροφορίες της «Μιλιέτ», ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος δήλωσε στο Κεντρικό Δελτίο του «Σίγμα» πως και ο ίδιος ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έκανε αναφορά στο θέμα του συναισθηματικού δεσμού για το περιουσιακό.


Ωστόσο, ο κ. Σιζόπουλος εξέφρασε τους φόβους του ότι στα κατεχόμενα τον πρώτο λόγο θα έχουν οι Τούρκοι σφετεριστές, ενώ στις ελεύθερες περιοχές, νοουμένου ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει συντηρήσει τις περιουσίες και δεν τις έχει αναπτύξει, οι Τούρκοι θα έχουν επίσης των πρώτο λόγο.
Επιστροφή της Αμμοχώστου
Σύμφωνα με τις ίδιες διπλωματικές πηγές της «Μιλιέτ», ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης φέρεται να ζήτησε την επιστροφή της κλειστής πόλης της Αμμοχώστου από την πρώτη μέρα της λύσης, η οποία θα πρέπει να συνοδευτεί από την άμεση αποχώρηση του τουρκικού στρατού.


Σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ζήτησε παράλληλα το άνοιγμα του παράνομου αεροδρομίου της κατεχόμενης Τύμπου με την πρώτη μέρα, με σκοπό την ένωση των Τ/κ με τη διεθνή κοινότητα. Όπως αναφέρεται, πάντως, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν απέρριψε την πρόταση του κατοχικού ηγέτη για ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για το εδαφικό κάπου εκτός Κύπρου.
Αίνιγμα η εκ περιτροπής
Όσον αφορά το θέμα της εκ περιτροπής Προεδρίας, αυτό, σύμφωνα με τη «Μιλιέτ», εξακολουθεί να παραμένει «αίνιγμα», με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να μην έχει ακόμη ξεκαθαρίσει τη θέση του. Από την πλευρά τους οι Τ/κ, όπως ισχυρίζεται η εφημερίδα, υποχώρησαν στο θέμα της εφαρμογής πρωτογενούς δικαίου της ΕΕ μετά τη λύση.


Εντούτοις, όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται, στην επιμονή της ε/κ πλευράς για το ευρωπαϊκό δίκαιο, ο Ακιντζί απάντησε σε έντονο ύφος, λέγοντας: «Η ΕΕ δεν είναι ιερό βιβλίο. Για μένα σημασία έχουν οι δικές μας ανάγκες».
Στην τύχη η δικαιοσύνη
Επιπλέον, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων συμφωνήθηκε, όπως γράφει η «Μιλιέτ», ότι το Ανώτατο Ομόσπονδο Δικαστήριο θα απαρτίζεται από οκτώ δικαστές και στην περίπτωση που υπάρχει αδιέξοδο, θα καταφεύγουν «σε κλήρωση», χωρίς να διευκρινίζει ωστόσο τι ακριβώς εξυπακούεται με αυτή την αναφορά. Στο θέμα της αστυνομίας υπάρχει διαφορά απόψεων στο ποσοστό.


Αν θα είναι 60% Ε/κ και 40% Τ/κ ή 50-50. Τέλος, όσον αφορά το δημοψήφισμα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, σύμφωνα πάντα με τη «Μιλιέτ», φέρεται να είναι αντίθετος στη συμμετοχή στο δημοψήφισμα των Κυπρίων που ζουν στο εξωτερικό, ενώ ο Κύπρος Χρυσοστομίδης φέρεται να ζήτησε να τυπωθεί η λίστα εκείνων που θα λάβουν μέρος στο δημοψήφισμα. Η ε/κ πλευρά έθεσε και το θέμα της συμμετοχής στο δημοψήφισμα, λέγοντας ότι δεν θα πρέπει να συμμετάσχουν πάνω από 220 χιλιάδες Τ/κ.
Τα είπαν Κοτζιάς-Τσαβούσογλου
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, το Κυπριακό, και συγκεκριμένα το θέμα των εγγυήσεων, συζητήθηκε κατά την τρίωρη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας Νίκου Κοτζιά και της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Ελούντα. Ο Τούρκος Υπουργός αναμένεται να πραγματοποιήσει αύριο επίσκεψη στα κατεχόμενα, προκειμένου να εγκαινιάσει μια νέα συμφωνία ψευδοκράτους και Άγκυρας σε θέματα πληροφόρησης και ηλεκτρονικής αρχειοθέτησης. Ο Τσαβούσογλου θα συναντηθεί με τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, και τον «πρωθυπουργό» Χουσεΐν Οζγκιουργκιούν.
Επικρίσεις Ντενκτάς σε Ακιντζί
Εν τω μεταξύ, οι τριγμοί εντός της τ/κ κοινότητας συνεχίζουν να υφίστανται, αφού ο αναπληρωτής «πρωθυπουργός» και «υπουργός» δημοσιονομικών Σερντάρ Ντενκτάς έθεσε πλέον δημόσια το αίτημα της «κυβέρνησης» για συμμετοχή ενός δικού τους ατόμου στην τ/κ διαπραγματευτική ομάδα, επικαλούμενος διαφορετικές ερμηνείες της Κοινής Δήλωσης της 11ης Φεβρουαρίου 2014. «Είναι πραγματικότητα ότι δεν υπάρχει αμφιβολία πως υπάρχουν δύο διαφορετικές απόψεις», είπε.