Ενέργεια

Αναβρασμός λόγω αβεβαιότητας

Διάλογο, προκειμένου να υποστηριχθούν από κοινού δήμαρχοι των κατεχόμενων Δήμων, πρότεινε ο ΔΗΣΥ
Η συσκότιση στις συνομιλίες, οι δηλώσεις του κατοχικού ηγέτη περί παραμονής των εγγυήσεων και το θέμα της πενταμερούς προκαλούν την αγανάκτηση των κομμάτων της αντιπολίτευσης

Τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης έχουν προκαλέσει, γι' ακόμη μια φορά, οι δηλώσεις του κατοχικού ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, αναφορικά με τη συνέχιση των τουρκικών εγγυήσεων στη μετά λύσιν εποχή, με τα κόμματα να στρέφουν τα πυρά τους κατά της Κυβέρνησης και του Προέδρου Αναστασιάδη, για τους χειρισμούς στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.


Από την άλλη, ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, με επιστολή που απέστειλε προς τους ηγέτες όλων των υπόλοιπων πολιτικών κομμάτων, πρότεινε την έναρξη διαλόγου για τους κατεχόμενους Δήμους. Με επίσημη ανακοίνωσή του, ο Δημοκρατικός Συναγερμός ισχυρίζεται πως εξαιτίας της ιδιόρρυθμης κατάστασης και της ιδιαίτερης συμβολικής σημασίας των κατεχόμενων Δήμων, θα ήταν καλά να επικρατήσει στις επερχόμενες Δημοτικές Εκλογές πνεύμα συναίνεσης και ενότητας.


Συγκεκριμένα, προτάθηκε διάλογος προκειμένου να διερευνηθεί η δυνατότητα είτε να υποστηριχθούν από κοινού δήμαρχοι ευρύτερης αποδοχής είτε να προταθούν υποψήφιοι δήμαρχοι μέσα από πνεύμα ενότητας.
Ασάφειες για πενταμερή
Η ΕΔΕΚ κάλεσε χθες εκ νέου τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να ξεκαθαρίσει κατά πόσο θα δεχθεί με οποιονδήποτε τρόπο, άμεσο ή έμμεσο, τη σύγκληση πενταμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό.


Την ίδια ώρα, με αφορμή το περιεχόμενο των πρόσφατων αποχαρακτηρισθέντων αρχείων του Foreign Office, που επιβεβαιώνουν τον υποκριτικό αλλά και αρνητικό ρόλο της Μεγάλης Βρετανίας μετά την εισβολή του 1974, η ΕΔΕΚ σημειώνει:


«Είναι προφανές ότι σταθερή επιδίωξη της Μεγάλης Βρετανίας ήταν η αναβάθμιση, εμπορικά και πολιτικά, του ψευδοκράτους, με κύριο στόχο τη διασφάλιση των δικών της συμφερόντων κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου.
Υποχωρήσεις βλέπει η Συμμαχία
Έκκληση προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προκειμένου να ξεκαθαρίσει τη διαπραγματευτική μας γραμμή, απηύθυνε η Συμμαχία Πολιτών, κατηγορώντας τον κ. Αναστασιάδη για υποχώρηση από την αρχική του άρνηση για τριμερή και πενταμερή.


«Πολύ φοβόμαστε πως το ίδιο θα πράξει και στον νέο κύκλο επαφών, καταστρατηγώντας την πάγια εθνική διαπραγματευτική μας γραμμή στο θέμα της παραμονής του κατοχικού στρατού και της κατάργησης των εγγυήσεων», αναφέρει η ανακοίνωση προσθέτοντας, «η παραμονή τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων με άλλο έμβλημα ή με τη στολή του χωροφύλακα μάς βρίσκει σφοδρά αντίθετους».
Οι ευθύνες στον Πρόεδρο
«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ας γνωρίζει ότι αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη των όσων θα ακολουθήσουν στη Λευκωσία αλλά και στη Νέα Υόρκη, όπου ήδη έχει συμφωνήσει για την πραγματοποίηση τριμερούς συνάντησης με τον Ακιντζί και τον ΓΓ του ΟΗΕ», δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της Αλληλεγγύης Πόλυς Παλλήκαρος.


«Εάν ο ίδιος κουράστηκε να μας ακούει να ανησυχούμε, όπως δήλωσε σήμερα σε τηλεοπτική συνέντευξή του στον Alpha, εμείς κουραστήκαμε να τον παρακολουθούμε να εθελοτυφλεί για την τουρκική στάση και να μη διαβλέπει τους κινδύνους τουρκοποίησης του νησιού από την πολιτική που ακολουθεί, και τις πραγματικές επιδιώξεις του σουλτάνου Ερντογάν», συμπλήρωσε ο Αντιπρόεδρος του κόμματος.
Προετοιμάζουν το έδαφος
Το Κίνημα Οικολόγων κατηγόρησε την Κυβέρνηση ότι δεν απαντά στις επιθέσεις του Ακιντζί, σημειώνοντας πως με αυτή την τακτική δεν πρέπει να αναμένουμε τίποτα καλύτερο για προάσπιση των θέσεών μας. Όσον αφορά την επιθυμία του κατοχικού ηγέτη για παραμονή των εγγυήσεων και τις ευθύνες που καταλογίζει στην ε/κ πλευρά σε περίπτωση αποτυχίας των συνομιλιών, οι Οικολόγοι εκφράζουν την εκτίμηση πως προφανώς προετοιμάζεται το έδαφος στα καίρια θέματα των εγγυήσεων του εδαφικού και της ασφάλειας, ενόψει και των επόμενων συναντήσεων.
Σιγή ιχθύος στις προκλήσεις
Τέλος, το ΕΛΑΜ υπογραμμίζει πως η Κυβέρνηση τηρεί σιγήν ιχθύος στις εκατέρωθεν προκλητικές αξιώσεις, επιτρέποντας σε ένα ψευδοκράτος να κάνει παιχνίδι εδραιώνοντας διεθνώς τη θέση του. «Ως Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.) εκφράζουμε τον προβληματισμό μας για τη στάση ουδετερότητας που επιδεικνύει η Κυβέρνηση έναντι των προκλήσεων της Τουρκίας και του ψευδοκράτος, ενώ παράλληλα την καλούμε, υπερασπίζοντας τα ιστορικά δίκαια του λαού μας, να περάσει από την πολιτική του συμβιβασμού στην πολιτική της διεκδίκησης. Έχουμε το δίκαιο με το μέρος μας και απαιτούμε όλα όσα μας ανήκουν», αναφέρει η ανακοίνωση.