Ειδήσεις

Πανεπιστημιακό το «κρατικό»

ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ ΜΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
Σημαντικό βήμα προς τη δημιουργία Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου για την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου
Το μνημόνιο, το οποίο υπεγράφη μεταξύ του Υπουργού Υγείας και του Πρύτανη του Πανεπιστημίου, αναμένεται να ενδυναμώσει ταυτόχρονα, και μεταξύ άλλων, τη συνεργασία των ακαδημαϊκών γιατρών με τους συναδέλφους τους στα δημόσια νοσηλευτήρια

Ιστορικής σημασίας μνημόνιο συνεργασίας, που αποτελεί σημαντικό βήμα προς τη δημιουργία πανεπιστημιακού νοσοκομείου, υπεγράφη μεταξύ του Υπουργείου Υγείας και του κορυφαίου τριτοβάθμιου ιδρύματος στην Κύπρο, Πανεπιστημίου Κύπρου. Το μνημόνιο, το οποίο υπεγράφη μεταξύ του Υπουργού Υγείας Γιώργου Παμπορίδη και του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κωνσταντίνου Χριστοφίδη, αναμένεται να ενδυναμώσει ταυτόχρονα, και μεταξύ άλλων, τη συνεργασία των ακαδημαϊκών γιατρών με τους συναδέλφους τους στα δημόσια νοσηλευτήρια, κάτι το οποίο θα συμβάλει ουσιαστικά στη βέλτιστη ιατρική περίθαλψη στην Κύπρο.


Αξίζει βέβαια να αναφερθεί, ότι στο πλαίσιο της συμφωνίας προνοείται μεταξύ άλλων:


Η παροχή υπηρεσιών υγείας στο Υπουργείο Υγείας από το Πανεπιστήμιο Κύπρου, μέσω των Πανεπιστημιακών Γιατρών που εκλέγονται σε ακαδημαϊκές θέσεις Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) ή σε θέσεις Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΕΠ). Βάσει της συμφωνίας, οι Πανεπιστημιακοί Γιατροί θα τοποθετούνται στα δημόσια νοσηλευτήρια, νοουμένου ότι απαραιτήτως θα είναι:


(α) εγγεγραμμένοι γιατροί από το Ιατρικό Συμβούλιο Κύπρου και
(β) μέλη του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ).


Η κάλυψη διδακτικών/ ερευνητικών αναγκών της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου από το Υπουργείο Υγείας μέσω των Νοσοκομειακών Γιατρών και άλλων επαγγελματιών υγείας (Νοσηλευτές/ Φυσιοθεραπευτές/ Κλινικοί Διαιτολόγοι/ Φαρμακοποιοί κ.ά.), τους οποίους το πανεπιστήμιο θα επιλέγει σε θέσεις Ειδικού Επιστήμονα για να αναλάβουν τα καθήκοντα αυτά.
Εθνική ανάγκη


Ένας από τους κυριότερους παράγοντες που καθιστά την εν λόγω συνεργασία ιστορικής σημασίας, αποτελεί το γεγονός ότι αναγνωρίζεται τόσο από το Υπουργείο Υγείας όσο και από το δημόσιο πανεπιστήμιο πως η δημιουργία και η διατήρηση υψηλού επιπέδου προπτυχιακής και μεταπτυχιακής ιατρικής εκπαίδευσης είναι εθνική ανάγκη, όπως επίσης αναγνωρίζεται αμοιβαία ότι το ανώτερο τριτοβάθμιο ίδρυμα της χώρας, που είναι το δημόσιο πανεπιστήμιο, έχει αυτή την αποστολή, της παροχής δηλαδή τέτοιας εκπαίδευσης, με βασική προϋπόθεση να έχει στη διάθεσή του τις απαραίτητες νοσοκομειακές και άλλες υποδομές για να φέρει εις πέρας αυτή την αποστολή.


Επίσης, μέσω αυτής της συμφωνίας, το Υπουργείο καθίσταται θεσμικά ικανό να παρακολουθεί τόσο το επίπεδο κατάρτισης όσο και την ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχουν οι απόφοιτοι της ιατρικής εκπαίδευσης και να διαπιστώνει κατά πόσον ανταποκρίνονται στους εθνικούς στόχους και προτεραιότητες στον τομέα της Υγείας.


Άξιο αναφοράς αποτελεί και το γεγονός ότι, ως η αρμόδια Αρχή για τη διαμόρφωση Εθνικής Πολιτικής Δημόσιας Υγείας, το Υπουργείο στηρίζεται στην εμπειρογνωμοσύνη και την ακαδημαϊκή γνώση που μπορούν να προσφέρουν το Πανεπιστήμιο Κύπρου, η Ιατρική Σχολή, καθώς και άλλες σχολές του στη διαμόρφωση της πολιτικής αυτής.
Αναμένονται ερευνητικές συνεργασίες


Όσον αφορά στις υποδομές των υπηρεσιών Υγείας του Υπουργείου, το μνημόνιο συνεργασίας στηρίζεται στο γεγονός ότι τόσο τα δημόσια νοσηλευτήρια λόγω της θέσης, του μεγέθους και του ρόλου που διαδραματίζουν, όσο και το Πανεπιστήμιο Κύπρου, αποτελούν εθνικής σημασίας υποδομές αναφοράς και πως είναι προς το δημόσιο συμφέρον να αναπτυχθούν συνεργασίες μεταξύ τους, με σκοπό τη διασφάλιση και συνεχή αναβάθμιση τόσο της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους ασθενείς, όσο και της αποτελεσματικής, υψηλής ποιότητας εκπαίδευσης στη νέα γενιά γιατρών της Κύπρου.


Αναγνωρίζεται επίσης ότι η δημιουργία πανεπιστημιακών κλινών στα δημόσια νοσηλευτήρια, των οποίων η λειτουργία θα διέπεται από ειδικούς κανόνες, είναι προς το καλώς νοούμενο συμφέρον τόσο του ασθενούς όσο και του Κύπριου πολίτη, αφού, πέραν των πιο πάνω, αναμένονται και ερευνητικές συνεργασίες με την Ιατρική Σχολή και άλλες σχολές του Πανεπιστημίου Κύπρου και γενικά προσέλκυση κονδυλίων που θα χρηματοδοτήσουν έργα έρευνας, ανάπτυξης και καινοτομίας, ως αναπόσπαστο μέρος του προγράμματος διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Αμοιβαία οφέλη


Το Πανεπιστήμιο Κύπρου και η Ιατρική Σχολή του, η οποία έχει ως τριπλή αποστολή να παρέχει ιατρική εκπαίδευση υψηλού επιπέδου, υπηρεσίες και να αναπτύσσει την ιατρική έρευνα, επιζητεί τη συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, τα δημόσια νοσηλευτήρια, άλλες υποδομές παροχής υπηρεσιών υγείας, το επιστημονικό προσωπικό τους και διοικητικά στελέχη, για να μπορέσει να φέρει εις πέρας την αποστολή του.


Αυτό δίνει τη δυνατότητα παροχής στους φοιτητές της Ιατρικής Σχολής υψηλού επιπέδου νοσοκομειακές υποδομές στους ακαδημαϊκούς γιατρούς, πεδίο κλινικής και ερευνητικής δραστηριότητας, ενώ στους συνεργαζόμενους επαγγελματίες υγείας, ακαδημαϊκή δραστηριότητα, στοιχεία απαραίτητα για τη λειτουργία μιας Ιατρικής Σχολής. Αναγνωρίζει επίσης πως αναμένεται να συνεργάζεται με το Υπουργείο Υγείας, προσφέροντας την επιστημονική του τεχνογνωσία στη διαμόρφωση Εθνικής Πολιτικής Δημόσιας Υγείας.
Επί της διαδικασίας


Η συμφωνία αυτή θα έχει διάρκεια τρία έτη, μετά την παρέλευση των οποίων τα εμπλεκόμενα μέρη θα συμφωνήσουν στην ανανέωση ή τροποποίηση για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ή μέχρι την απευθείας συμφωνία με Οργανισμό που δύναται να δημιουργηθεί στο πλαίσιο της προωθούμενης αυτονόμησης των δημόσιων νοσηλευτηρίων. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι η συμφωνία θα παρακολουθείται και θα εποπτεύεται από μια Μεικτή Επιτροπή, η οποία θα υποβάλει σχετική ετήσια έκθεση στον Υπουργό Υγείας και στον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου, ενώ σημειώνεται ότι η συμφωνία τίθεται σε ισχύ άμεσα.
Ειδικότητες συνεργασίας


Σημειώνεται ότι οι ειδικότητες των Νοσοκομειακών Γιατρών που θα συνεργαστούν με φοιτητές από τον Σεπτέμβριο του 2016, στο πλαίσιο της κλινικής άσκησης του 4ου έτους σπουδών της Ιατρικής Σχολής είναι: Καρδιολογία, Πνευμονολογία, Νεφρολογία, Γαστρεντερολογία, Λοιμωξιολογία, Ενδοκρινολογία, Ογκολογία, Γενική Χειρουργική, Καρδιοχειρουργική, Ουρολογία, Πλαστική Χειρουργική, Ορθοπαιδική, Ρευματολογία, Πρώτες Βοήθειες, Αναισθησιολογία, Ακτινολογία και Νευρολογία.
Ενθουσιασμένοι οι φοιτητές


Πέρα από τη σημαντικότητα της συμφωνίας, το μνημόνιο συνεργασίας αποτέλεσε ευχάριστη έκπληξη και για τους άμεσα επηρεαζόμενους, δηλαδή τους φοιτητές της Ιατρικής Σχολής. Όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε ο Αντρέας Ματθαίου, προπτυχιακός φοιτητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου, σε σχετικό άρθρο του, «πρόκειται για ένα κομβικό σημείο στην εξέλιξη της Σχολής, αφού η τοποθέτηση των διακεκριμένων ακαδημαϊκών γιατρών και των έμπειρων νοσοκομειακών γιατρών, γύρω από την ίδια κλίνη του ασθενούς, αφενός κατοχυρώνει την άρτια κατάρτιση των φοιτητών και αφετέρου εξασφαλίζει τη βέλτιστη περίθαλψη των ασθενών».


Και συνεχίζει: «Είναι αναντίλεκτα ένα γεγονός μεγάλης σημασίας για την ευρύτερη κυπριακή κοινωνία, αφού αποτελεί τη σφραγίδα για την καινοφανή στα κυπριακά δεδομένα εφαρμογή του τρίπτυχου διδασκαλία-περίθαλψη-έρευνα, μέσα από την απρόσκοπτη συνεργασία του μεγαλύτερου κρατικού νοσηλευτηρίου με το μεγαλύτερο κρατικό πανεπιστήμιο. Αυτή η συμφωνία είναι μια πράξη που αναμέναμε με ανυπομονησία εδώ και καιρό, αφού το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας αποτελεί την κορωνίδα της περίθαλψης των ασθενών στην Κύπρο, με αποτέλεσμα να καθίσταται ο πλέον κατάλληλος χώρος για την κλινική εκπαίδευση ενός φοιτητή Ιατρικής.


»Πλέον αισθανόμαστε ότι μέσα από την Ιατρική Σχολή θα αποκτήσουμε την απαιτούμενη εμπειρία, για να καταξιωθούμε μελλοντικά ως επαγγελματίες υγείας. Αυτή η αίσθησή μας επισφραγίζεται από την πληθώρα και την ποικιλότητα των κλινικών περιστατικών, με τα οποία μέλλεται να έρθουμε σε επαφή, από την υψηλή ποιότητα του σύγχρονου ιατρικού εξοπλισμού και από την εγγυημένη εμπειρία των ακαδημαϊκών και νοσοκομειακών γιατρών».