Ενέργεια

Η ενέργεια ενώνει φιλικά κράτη

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΙΣΡΑΗΛ-ΚΥΠΡΟΥ-ΑΙΓΥΠΤΟΥ ΒΛΕΠΕΙ Η ΕΝΙ
Για το ενεργειακό μέλλον της Ανατολικής Μεσογείου αλλά και την Κύπρο μίλησε πρόσφατα ο Εκτελεστικός Διευθυντής της ENI, Κλαούντιο Ντεσκάλζι. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg, o ισχυρός άντρας του ιταλικού ενεργειακού κολοσσού αναφέρθηκε στην εξεύρεση του κοιτάσματος Ζορ εντός της αιγυπτιακής ΑΟΖ, σημειώνοντας πως η χώρα θα μπορούσε να καταστεί αυτάρκης, ενώ επιπλέον θα είναι σε θέση να εξάγει το δικό της αέριο.


Συγκεκριμένα, ερωτηθείς κατά πόσον οι πρόσφατες ανακαλύψεις στην Αίγυπτο θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα πολιτικά της Μέσης Ανατολής, απάντησε «θα δημιουργήσει σταθερότητα στην Αίγυπτο. Θα αποκτήσουν ρευστότητα μέσα από τις πωλήσεις του φυσικού αερίου και θα είναι σε θέση να προωθήσουν την ανάπτυξη».


Ακολούθως, εξήγησε πως οι Αιγύπτιοι «θα μπορούν να δημιουργήσουν έναν ενεργειακό κόμβο με το Ισραήλ, την Κύπρο, και στο μέλλον με τη Λιβύη. Η Αίγυπτος μπορεί ν' αποτελέσει μιαν από τις λύσεις σε ό,τι αφορά την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης», δηλώνει. Κληθείς, μάλιστα, να σχολιάσει κατά πόσον θεωρεί εφικτή μια συνεργασία Αιγύπτου-Ισραήλ, ο Εκτελεστικός Διευθυντής της ΕΝΙ είπε: «Η μια χώρα έχει ανάγκη την άλλη. Μπορούν να μοιραστούν τις υποδομές τους. Μπορούν να συνεργαστούν. Όταν η ενέργεια ενώνει ανθρώπους, είναι πολύ ευχάριστο. Αυτή θα μπορούσε να ήταν μία πολύ καλή ευκαιρία για δημιουργία φιλίας», απαντά.


Πιο κοντά Κάιρο-Τελ Αβίβ


Πάντως, είναι γεγονός ότι οι σχέσεις Αιγύπτου-Ισραήλ δείχνουν σιγά σιγά να θερμαίνονται. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Τhe Hill, την περασμένη βδομάδα, ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός και η γυναίκα του έδωσαν το «παρών» τους στην εκδήλωση της αιγυπτιακής πρεσβείας στο Τελ Αβίβ με αφορμή την αιγυπτιακή Επανάσταση του 1952.


Κατά την εκδήλωση, μάλιστα, ακούστηκαν και οι εθνικοί ύμνοι των δυο χωρών. Αναλυτές εκτιμούν ότι η πρόσφατη εξομάλυνση των σχέσεων Ισραήλ-Τουρκίας σήμανε συναγερμό στο Κάιρο, το οποίο θεωρεί την Άγκυρα ως άμεσο ανταγωνιστή σε ενεργειακό επίπεδο, δεδομένων των προθέσεων κατασκευής τουρκο-ισραηλινού αγωγού. Επιπλέον, περιφερειακά ζητήματα όπως η δράση των τζιχαντιστών και η αδυναμία των ΗΠΑ να τα επιλύσει άμεσα, αναγκάζουν τις δυο χώρες να συνεργαστούν στενότερα προς αντιμετώπιση των κοινών απειλών.


Αναποφάσιστη η Μόσχα


Την ίδια ώρα, δημοσίευμα του ρωσικού energy Interfax αναφέρει πως το ρωσικό ενδιαφέρον για τι ενεργειακές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον των βιομηχάνων του τομέα στην περιοχή. «Η Gazprom θέλει ακόμα να επενδύσει στο οικόπεδο Λεβιάθαν (του Ισραήλ)», αναφέρει το δημοσίευμα, προσθέτοντας ότι «ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου, τον Ιούνιο, για να συζητήσουν την ενεργειακή συνεργασία.


Οι δύο ηγέτες μίλησαν δημόσια για πρώτη φορά σχετικά με πιθανές ρωσικές επενδύσεις στο Ισραήλ. Εν τω μεταξύ, καταλήγει το άρθρο, παρόμοιες συζητήσεις έχουν λάβει χώραν μεταξύ της Μόσχας και των εκπροσώπων του Λιβάνου και της Κύπρου. «Τον Φεβρουάριο, η Αίγυπτος κάλεσε τη Ρωσία να αυξήσει τις επενδύσεις της στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου της χώρας», σημειώνεται.