Γιατί δεν τολμούν να απαιτήσουν κυρώσεις;

Η ηγεσία του κυπριακού Ελληνισμού πάσχει, διαχρονικά, από δύο ολέθρια σύνδρομα: Από ψοφοδεϊσμό και από τουρκολιγουρισμό. Ψοφοδεϊσμός και τουρκολιγουρισμός εκκινούν από την ανυπαρξία συγκροτημένης και άριστα σχεδιασμένης μακράς πνοής πολιτικής, που να έχει ως στόχο την πρόκληση κόστους στην Τουρκία. Τέτοια πολιτική ουδέποτε σχεδιάστηκε επειδή, αν υπήρχε, οι ηγέτες μας έπρεπε να την υλοποιήσουν με το ανάλογο κόστος για τον τόπο, για τους ίδιους, τα κόμματά τους και τις ιδιοτέλειές τους. Γι’ αυτό οι πολίτες παρακολουθούν με οργή μιαν απίστευτη φλυαρία κούφιων λόγων και φανφαρόνικων διακηρύξεων, που χρησιμεύουν ως βολικό και ανέξοδο άλλοθι στις διαχρονικές ανεπάρκειες και ανικανότητές τους.


Ο ψοφοδεϊσμός της ηγεσίας μας ξεκινά από το κωμικό επιχείρημα ότι είμαστε μικροί, αδύναμοι, άρα τι μπορούμε να κάνουμε απέναντι στην πανίσχυρη Τουρκία. Εξ αυτού, ακολουθεί ο άθλιος και ταπεινωτικός τουρκολιγουρισμός, που εστιάζεται στην εξημέρωση του τουρκικού θηρίου. Οι ηγέτες της Κύπρου, όπως ο θλιβεροί Νταλαντιέ και Τσάμπερλεν απέναντι στους αδίστακτους Χίτλερ και Μουσολίνι, πιστεύουν πως, αν προβαίνουν σε υποχωρήσεις και παραχωρήσεις και αν εκλιπαρούν και αν ικετεύουν τον Τούρκο, αυτός θα... συναινέσει σε βιώσιμη και λειτουργική λύση. Δεν απαντούν σε ένα απλό αλλά καίριο ερώτημα: Γιατί εδώ και 42 χρόνια, παρά τις πολλές υποχωρήσεις της ελληνικής πλευράς, η Τουρκία δεν έδωσε κανένα δείγμα γραφής ότι, πράγματι, θέλει τη λύση που οι νόμιμοι κάτοικοι της νήσου δικαιούνται να απαιτούν; Απάντηση: Διότι μπροστά σε μια έμφοβη, τρεμαλέα και υποχωρητική ελληνική ηγεσία η Τουρκία αποθηριώνεται και αξιώνει ακόμα περισσότερα.


Γιατί; Διότι μέχρι σήμερα η ηγεσία του κυπριακού Ελληνισμού δεν προκάλεσε κανένα απολύτως κόστος στην Τουρκία για την κατοχή της Κύπρου. Επιπλέον, η χώρα του Αττίλα έφτασε στο σημείο να χαρακτηρίζει την διεθνώς αναγνωρισμένη Κυπριακή Δημοκρατία ως εκλιπούσα, χωρίς η νόμιμη κυβέρνησή της και ο Πρόεδρός της να αντιδρούν. Ούτε καν να οργιστούν και να απαιτήσουν αμέσως απόσυρση εκείνου του επονείδιστου εγγράφου εξ 105 σελίδων, των Τσαβούσογλου-Νταβούτογλου. Η Τουρκία εισέβαλε και κατέκτησε μέγα μέρος της ΑΟΖ μας και η μόνη αντίδραση ήταν η προσωρινή αποχώρηση Αναστασιάδη από τις συνομιλίες. Όταν επέστρεψε ως δαρμένος, δεν έθεσε καν ούτε έναν όρο και δεν απαίτησε κανένα αντάλλαγμα. Αντίθετα, κατ’ απαίτηση της Τουρκίας, πάγωσε ερευνητικό πρόγραμμα για το φυσικό αέριο. Κάθε μέρα η Τουρκία απειλεί και εκβιάζει την Κυπριακή Δημοκρατία.


Καμία σοβαρή αντίδραση, πέραν ανέξοδων δηλώσεων ή κάποιων τυπικών ανακοινώσεων ή και καταγγελιών στον ΟΗΕ. Γιατί; Διότι η Κυβέρνηση και ειδικά ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν θέλουν να διαταράξουν το κλίμα των συνομιλιών. Κυρίως δεν επιθυμούν να εξοργίσουν τον ισλαμοφασίστα Ερντογάν. Πιστεύουν, αφελέστατα, πως με αυτόν τον αδίστακτο τζιχαντιστή θα προέλθουν σε λύση ευρωπαϊκών και δημοκρατικών προδιαγραφών. Αναστασιάδης, Αβέρωφ και Κυπριανού δεν θέλουν να καταλάβουν ότι ο σουλτάνος προωθεί την τουρκοποίηση και την ισλαμοποίηση της Κύπρου. Θέλει τουρκική λύση, για την οποία κάθε μέρα βροντοφωνάζει τις παραμέτρους της, αλλά... Ούτε ο Αναστασιάδης ούτε ο Αβέρωφ ούτε ο Κυπριανού ακούνε.


Γράφουμε όλα αυτά με αφορμή εισηγήσεις κομμάτων και ειδικά της Αλληλεγγύης, που ζητά από τον Πρόεδρο να μεθοδεύσει κυρώσεις κατά της Τουρκίας, μετά τις νέες απειλές της για την ΑΟΖ. Άδικος κόπος. Ο Ν. Αναστασιάδης δεν πρόκειται να ζητήσει κυρώσεις επειδή δεν θέλει να χαλάσει το κλίμα των συνομιλιών που διεξάγονται στη βάση της τουρκοφρενούς διζωνικής. Κοσμογονικές αλλαγές, ανατροπές, συγκλονιστικά γεγονότα συντελούνται στον πλανήτη και στη γειτονιά μας. Ο Ερντογάν αναδεικνύεται σε έναν αδίστακτο ισλαμοφασίστα και εγκληματία σουλτάνο, αλλά... Όλα αυτά δεν λαμβάνονται υπόψη από μιαν ηγεσία που έμεινε κολλημένη στο παρελθόν. Πώς είναι δυνατόν μια τέτοια ψοφοδεής και ανεπαρκής ηγεσία να απαιτήσει κυρώσεις κατά του Αττίλα; Προτιμά να τον γλείφει και να τον ικετεύει ως θλιβερό γιουσουφάκι στην αυλή του σουλτάνου!