Σημερινά

Η «ΣΗΜΕΡΙΝΗ» ΠΡΙΝ ΑΠΟ 39 ΧΡΟΝΙΑ

Τσάτσος: Καθολική ομοψυχία
«ΤΣΑΤΣΟΣ: ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΟΜΟΨΥΧΙΑ - Ο κυπριακός Ελληνισμός κήδευσε χθες τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο. Υπουργοί και άλλοι επίσημοι συνόδευσαν τον νεκρό στην τελευταία κατοικία του, στη Μονή Κύκκου - ΠΑΝΩ ΣΕ ΚΙΛΛΙΒΑΝΤΑ ΜΕΤΕΦΕΡΘΗ ΤΟ ΦΕΡΕΤΡΟ», είναι ο τίτλος του κυρίου θέματος της «Σημερινής», ημερομηνίας 9 Αυγούστου 1977, κάτω από τον οποίο γράφει:
Η φωνή της συνείδησης του καθενός καλεί όλους να πράξουμε ό,τι τόσες φορές σε τραγικές ώρες επράξαμε εμείς οι Έλληνες μέσα στους αιώνες. Να εκπληρώσουμε το υπέρτατο χρέος. Να ξεχάσουμε τον θνητό εαυτό μας και να σκεφθούμε την αθάνατη πατρίδα. Να προσφέρουμε ό,τι αυτήν τη στιγμή χρειάζεται η πατρίδα: την καθολική ομοψυχία, την ενότητα στον κοινό αγώνα.
Αυτά υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνος Τσάτσος στη σεμνή ομιλία του κατά την κηδεία του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου.
Στόχος ο Καραμανλής
Μέρος ευρύτερου σεναρίου που στρέφεται εναντίον του κ. Καραμανλή χαρακτηριζόταν εδώ, μεταξύ κυρίως των δημοκρατικών κύκλων, η πρόταση του διευθυντή του «Ελεύθερου Κόσμου» Αθηνών, κ. Σάββα Κωνσταντοπούλου, όπως εκλεγεί αμέσως νέος Αρχιεπίσκοπος στην Κύπρο και αυτός να αναδειχθεί και Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.


Η ανάδειξη κληρικού σαν νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, πιστεύουν οι περί τον κ. Κωνσταντόπουλο, θα προκαλέσει την άμεση αντίδραση της Άγκυρας και των Τουρκοκυπρίων και θα μονιμοποιήσει το αδιέξοδο και την κυπριακή κρίση. Δυνατότητες διευθετήσεως του Κυπριακού, σύμφωνα με το ίδιο σενάριο, δεν θα υπάρχουν πια. Αντίθετα, οι δυνατότητες νέας σοβαρής κρίσεως και νέων τάσεων θα αυξηθούν.
Αρχιεπισκοπικές
Σύμφωνα με την εβδομαδιαία συνάδελφο «Αλήθεια», η Ιερά Σύνοδος απεφάσισε να μην επισπευσθεί η εκλογή και ανάδειξη νέου Αρχιεπισκόπου.
Συνεργασία Κυπριανού - Κληρίδη
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες μας, ο κ. Κυπριανού φαίνεται διατεθειμένος να συζητήσει με τον κ. Γλαύκο Κληρίδη, με σκοπό μια συμφωνία για την αποφυγή της διεξαγωγής αναπληρωματικών εκλογών, εν όψει του γεγονότος ότι θα διεξαχθούν κανονικές προεδρικές εκλογές τον ερχόμενο Φεβρουάριο.


Αν τελικά προκύψει συμφωνία μεταξύ Κυπριανού και Κληρίδη, τότε το θέμα θα διευθετηθεί και η ανάδειξη αναπληρωματικού Προέδρου, που θα παραμείνει στην θέση αυτή μόνο για πέντε μήνες, δεν θα αποτελέσει αντικείμενο οξείας εκλογικής διαμάχης.


Όπως είναι γνωστό, οι ηγέτες των άλλων δύο κομμάτων, ΑΚΕΛ και ΕΔΕΚ, κ.κ. Εζεκίας Παπαϊωάννου και Βάσος Λυσσαρίδης, έχουν ήδη εκφράσει την υποστήριξή τους προς την πρόταση να παραμείνει ο κ. Κυπριανού, αφού αναδειχθεί αναπληρωματικός Πρόεδρος, μέχρι τον ερχόμενο Φεβρουάριο, όταν θα διεξαχθούν κανονικές προεδρικές εκλογές.


Η πρόταση αυτή, εξάλλου, υπεβλήθη αρχικά από τον Γ.Γ. του ΑΚΕΛ κ. Παπαϊωάννου κατά την πρώτη σύσκεψη των πολιτικών κομμάτων που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα.