Ενέργεια

Πανηγύρια Ακιντζί για τις ναπάλμ

Η Πολιτεία τίμησε τα επτά παλληκάρια της ακταιωρού Φαέθων, που έπεσαν τον Αύγουστο του ́64
Ο κατοχικός ηγέτης μαζί με «αξιωματούχους» του ψευδοκράτους και 1015 Τ/κ έδωσαν το «παρών» τους στις εκδηλώσεις για την 53η επέτειο των άνανδρων βομβαρδισμών της Τηλλυρίας

Δωρεάν μεταφέρθηκαν χθες, διαμέσου του οδοφράγματος του Λιμνίτη, με 62 λεωφορεία από το κατοχικό καθεστώς 1015 περίπου Τουρκοκύπριοι και Τούρκοι, προκειμένου να παραστούν στις εκδηλώσεις για την 53η επέτειο των βομβαρδισμών της Τηλλυρίας με βόμβες ναπάλμ από την τουρκική αεροπορία.


Στα Κόκκινα μετέβη ασφαλώς και ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος έφτασε στην περιοχή με ελικόπτερο. Από το πρωί προσγειώθηκαν στο ελικοδρόμιο των Κοκκίνων δύο ελικόπτερα, ενώ στη θαλάσσια περιοχή του Κόλπου των Κοκκίνων είχαν καταπλεύσει 13 φουσκωτά, ένα γιοτ και δύο αποβατικά.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Ακιντζί αναφέρθηκε στα ζητήματα της πολιτικής ισότητας, της ελευθερίας και της ασφάλειας, τα οποία χαρακτήρισε ως προϋποθέσεις για την επίτευξη λύσης. Για το ζήτημα, μάλιστα, της ελευθερίας, αναφερόμενος στους Τ/κ που σκοτώθηκαν στα Κόκκινα, δήλωσε προκλητικά πως ήταν «ήταν η προσδοκία των ηρώων για να μη ζουν στη σκλαβιά», Αναφερόμενος στο ζήτημα της ασφάλειας, ο κ. Ακιντζί είπε πως «ο τ/κ ‘λαός’ δεν βλέπει άλλη επιλογή επίτευξης της δικής του ασφάλειας εκτός από την Τουρκία».


Έσπευσε, μάλιστα, να καθησυχάσει τις ανησυχίες, υπενθυμίζοντας ότι μετά τη λύση οι Τ/κ θα έχουν τη δική τους «αστυνομία, βουλή, κυβέρνηση, ακτοφυλακή». «Μαζί με αυτό, ως η μικρότερη κοινότητα αριθμητικά, σίγουρα θέλουμε τη συνέχιση των εγγυήσεων της Τουρκίας», είπε. Αυτό, συνέχισε, είναι η επιθυμία του «τ/κ λαού».
Απάντηση στους επικριτές
Επιπλέον, παρά τις σκιές που άφηναν πρόσφατα τουρκικά δημοσιεύματα για «χλιαρή» στάση του Ακιντζί αναφορικά με την απόπειρα πραξικοπήματος, ο κατοχικός ηγέτης δήλωσε χθες πως «δεν θα επιτρέψουμε σε μια συμμορία εντός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων να πληγώσει τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις», προσθέτοντας ότι είναι σημαντικό για την Κύπρο και την περιοχή, η Τουρκία, χωρίς να παρεκκλίνει από τις αρχές του Ατατούρκ, να συνεχίσει ως ένα δημοκρατικό, νόμιμο και κοινωνικό κράτος.


Μεταξύ άλλων ο Ακιντζί εξέφρασε την ελπίδα να μην επαναληφθούν τα βιώματα του 1963-64 και του ́74. Αίσθηση προκάλεσε η δήλωση του «αντιδήμαρχου» Κοκκίνων Μετίν Οσμανλιλάρ, που ανέφερε ότι ο αγώνας που δόθηκε στα Κόκκινα ήταν μια ηρωική πράξη, που θα αποτελεί παράδειγμα σε πολλά μέρη παγκοσμίως.


Απαντώντας μάλιστα στους επικριτές του για το συλλαλητήριο της Παρασκευής, ο Ακιντζί δήλωσε πως ορισμένοι κύκλοι «ακόμα και την πιο καλή και λογική λύση να φέρεις ενώπιόν τους, πάλι θα πουν 'όχι'», τονίζοντας πως οι φωνές τέτοιων κύκλων άρχισαν σιγά-σιγά να αυξάνονται.
«Τραγική μέρα»
Εμφανώς απογοητευμένος, ο Πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Κάτω Πύργου Τηλλυρίας Κώστας Μιχαηλίδης άσκησε κριτική εναντίον του Μουσταφά Ακιντζί, χαρακτηρίζοντας τη χθεσινή μέρα τραγική. Μιλώντας κατά τη διέλευση της πομπής των λεωφορείων με τους Τουρκοκυπρίους από το οδόφραγμα του Λιμνίτη, υπενθύμισε ότι «ο κ. Ακιντζί ήταν μαζί μας στην Επιτροπή για τη διάνοιξη των οδοφραγμάτων», προσθέτοντας:


«Αυτές τις μέρες η μνήμη μας στρέφεται πίσω στις καταστροφές που επέφεραν στην περιοχή της Τηλλυρίας το 1964, καίγοντας και καταστρέφοντάς την. Μια περιοχή που αν δεν την κατέστρεφαν, σήμερα θα ήταν ένας δεύτερος παράδεισος».


Ο κ. Μιχαηλίδης επανέλαβε το αίτημα των κατοίκων της περιοχής για διάνοιξη του δρόμου μέσω Κοκκίνων, σημειώνοντας πως όλες οι κοινότητες ταλαιπωρούνται και βρίσκονται σε μαρασμό λόγω της κατάστασης αφού, όπως είπε, για να φθάσει κάποιος στον Κάτω Πύργο Τηλλυρίας πρέπει να περάσει από τα βουνά, ενώ οι Τούρκοι διέρχονται ελεύθερα.


Τη βούληση των κατοίκων του διαμερίσματος Πόλεως Χρυσοχούς και του ακριτικού Πύργου Τηλλυρίας, να συνεχίσουν τον αγώνα τους για τη διάνοιξη του οδοφράγματος Κοκκίνων και την αποκατάσταση των συγκοινωνιών, εξέφρασε και ο Δήμαρχος Πόλεως Χρυσοχούς Άγγελος Γεωργίου Οδυσσέως.
Τιμώντας τα παλληκάρια του «Φαέθων»
Την ίδια ώρα, σε μια σεμνή τελετή, με τρισάγιο στους τάφους τους, προσκλητήριο πεσόντων, κατάθεση στεφάνων, μονόλεπτο σιγή και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου, ο κυπριακός Ελληνισμός τίμησε χθες τα παλληκάρια της ακταιωρού «Φαέθων», που έπεσαν στις 8.8.1964 στον όρμο του Ξερού, όταν το «Φαέθων» βομβαρδίστηκε με ναπάλμ από τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη κατά τις μάχες της Τηλλυρίας. Κατά τη διάρκεια της επίθεσης, το «Φαέθων» έχασε 7 άτομα από το πλήρωμά του, έξι Ελλαδίτες και έναν Κύπριο.
Το τρισάγιο τέλεσε ο Μητροπολίτης Ταμασσού Ησαΐας και οργανώθηκε από τους Συνδέσμους Αγωνιστών ΕΟΚΑ 1955-1959. Σε αυτό παρέστησαν και ο Υπουργός Άμυνας Χριστόφορος Φωκαΐδης, ο τότε Κυβερνήτης του «Φαέθων» ανθυποπλοίαρχος Δημήτριος Μητσάτσος, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αγωνιστών, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς και αγωνιστές. Σε ανακοινώσεις προέβησαν χθες το ΔΗΚΟ, οι Οικολόγοι και το ΕΛΑΜ, καταδικάζοντας τη νέα πρόκληση των Τούρκων στα Κόκκινα.