Ενέργεια

Μικρό βήμα, μεγάλης σημασίας

Μεταξύ 2020-2022 αναμένεται να ολοκληρωθεί η πώληση του κυπριακού φυσικού αερίου
Η Συμφωνία-πλαίσιο Καΐρου - Λευκωσίας προβλέπει τη μεταφορά υδρογονανθράκων μέσω απευθείας υποθαλάσσιου αγωγού από την κυπριακή ΑΟΖ προς την Αίγυπτο

Την επιτάχυνση των διαδικασιών μεταφοράς του κυπριακού φυσικού αερίου προς την Αίγυπτο μέσω αγωγού επικύρωσε η χθεσινή υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ Λευκωσίας και Καΐρου. Σύμφωνα με την κοινή δήλωση που υπέγραψαν ο Υπουργός Πετρελαίου της Αιγύπτου Τάρεκ Ελ Μόλα και ο ομόλογός του Γιώργος Λακκοτρύπης, η συμφωνία αφορά «τη μεταφορά φυσικού αερίου μέσω απευθείας υποθαλάσσιου αγωγού από την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας προς σημείο υποδοχής εντός της ΑΟΖ ή στο έδαφος της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, είτε για εγχώρια κατανάλωση είτε για επανεξαγωγή».


Ερωτηθείς για το χρονοδιάγραμμα μεταφοράς του φυσικού αερίου προς την Αίγυπτο, ο κ. Λακκοτρύπης παρέπεμψε στις εκτιμήσεις των εταιρειών πετρελαίου, οι οποίες προσβλέπουν μεταξύ 2020-2022. Σύμφωνα με τον ίδιο, η κυπριακή Κυβέρνηση επιθυμεί την επίσπευση των διαδικασιών και βρίσκεται σε συνεχείς διαβουλεύσεις με τις εταιρείες.
Ασφαλές επενδυτικό πλαίσιο
Μετά την ενημέρωση της οποίας έτυχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο Προεδρικό, με τον Αιγύπτιο αξιωματούχο, ο κ. Λακκοτρύπης εξήγησε πως η εν λόγω πρώτη συμφωνία δημιουργεί ένα ασφαλές επενδυτικό πλαίσιο, το οποίο προβλέπει πως «οι δύο χώρες θα σεβαστούν τις πρόνοιες των οποιωνδήποτε εμπορικών συμφωνιών θα γίνουν το επόμενο διάστημα».


Η παρουσία και συνάντηση του Αιγύπτιου Υπουργού με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, επεσήμανε ο κ. Λακκοτρύπης, «δεικνύει τη στενή συνεργασία των δύο χωρών, τη βούλησή τους να συνεργαστούν στενά, όχι μόνο για να επιτευχθούν οι εμπορικές συμφωνίες μεταξύ τους αλλά επίσης και για να βοηθήσουν, να στηρίξουν το πλαίσιο λειτουργίας της βιομηχανίας υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο».
Το καύσιμο του μέλλοντος
Από την πλευρά του ο κ. Ελ Μόλα ξεκαθάρισε πως παρά την ανακάλυψη του υπεργιγαντιαίου κοιτάσματος Ζορ στην ΑΟΖ της Αιγύπτου, η χώρα του επιθυμεί να εισάγει το κυπριακό φυσικό αέριο, κάτι που, όπως είπε, επιβεβαιώνει και η χθεσινή συμφωνία. Κληθείς να σχολιάσει κατά πόσον η δύσκολη κατάσταση στην ενεργειακή αγορά δυσχεραίνει τα πράγματα, ο Αιγύπτιος Υπουργός υποστήριξε πως το φυσικό αέριο είναι «η ενέργεια του μέλλοντος», που θα αντικαταστήσει τα πιο συμβατικά καύσιμα.


Εξέφρασε παράλληλα την εκτίμηση ότι η ανακάλυψη περισσότερων κοιτασμάτων είναι κάτι το θετικό για τις χώρες της περιοχής και σημείωσε ότι το Κάιρο επισπεύδει τον ενεργειακό προγραμματισμό από μεγάλες ενεργειακές εταιρείες, όπως η ΕΝΙ και η BP. Υπενθυμίζεται πως η εταιρεία ENI δραστηριοποιείται τόσο εντός της αιγυπτιακής όσο και της κυπριακής ΑΟΖ, κάτι που παρέχει ευελιξία για συνέργειες μεταξύ των δύο χωρών.


Επιπλέον, ο κ. Ελ Μόλα αναφέρθηκε στην προοπτική στρατηγικής τριμερούς συνεργασίας και με την Ελλάδα, τονίζοντας ωστόσο πως η Αίγυπτος προχωρά με την εκμετάλλευση των δικών της κοιτασμάτων, και επιθυμεί να καταστεί ενεργειακό κέντρο στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
«Το πρώτο ορόσημο»
Αναφορικά με τη συμφωνία, ο κ. Λακκοτρύπης τη χαρακτήρισε ως «το πρώτο ορόσημο σε μια σειρά από εξελίξεις που θα δούμε σύντομα», προσθέτοντας: «Μιλάμε για την έλευση του κυπριακού αερίου στην Κύπρο για να πουληθεί στην αγορά ή για υγροποίηση και μεταπώλησή του». Σε κάθε περίπτωση, συνέχισε, «ήταν ένα βήμα που προσδοκούσαμε. Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι. Προσβλέπουμε στα επόμενα βήματα, που θα αποτελούν μέρος των εμπορικών συμφωνιών που θα αναπτυχθούν σύντομα».


Μεταξύ άλλων, ο Κύπριος Υπουργός εξήρε τις σχέσεις του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι, τονίζοντας πως η ενεργειακή συνεργασία αποτελεί «αποτελεί μέρος της ευρύτερης συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών». Σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης αναμένεται να έχει κατ' ιδίαν συναντήσεις με αντιπροσωπίες των εταιρειών Noble, Shell και Delek, στο Προεδρικό Μέγαρο.
Ψάχνει εταιρείες το Ισραήλ
Εν τω μεταξύ, σε αναζήτηση μεγάλων εταιρειών για συμμετοχή στην ισραηλινή ΑΟΖ βρίσκεται ο Υπουργός Ενέργειας της χώρας Γιουβάλ Στάινιτς, ο οποίος βρίσκεται αυτήν τη βδομάδα στο Λονδίνο για σειρά επαφών. Σχολιάζοντας μάλιστα τα αποτελέσματα του τρίτου γύρου αδειοδότησης στην Κύπρο δήλωσε, σύμφωνα με το Bloomberg:


«Νομίζω ότι οι Κύπριοι είχαν μια πολύ επιτυχημένη προσφορά πρόσφατα, και εξαιτίας των ανακαλύψεων στο Ισραήλ, την Αίγυπτο και την Κύπρο τα τελευταία χρόνια, που σημαίνει ότι οι προοπτικές είναι αρκετά καλές. Αν θα υπάρξουν επιπλέον ανακαλύψεις στο τρίγωνο των ΑΟΖ, θα αρχίσουμε να βλέπουμε τη λεκάνη αυτή ως μια σημαντική πηγή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη».
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο ισπανικός ενεργειακός κολοσσός Union Fenosa Gas, σύμφωνα και πάλι με το Bloomberg, εξετάζει την ιδέα επιτάχυνσης των διαπραγματεύσεων με την κοινοπραξία Noble και Delek, που κατέχει το κοίτασμα Tamar εντός της ΑΟΖ του Ισραήλ. Πηγή, η οποία γνωρίζει από κοντά τις διαπραγματεύσεις, δήλωσε στο Bloomberg πως η Fenosa ενδιαφέρεται να διοχετεύσει το αέριο στην Ισπανία μέσω του σταθμού υγροποίησης στην Νταμιέτα της Αιγύπτου.