Ποιον Αναστασιάδη να εμπιστευθούμε;

«Σαν υπεύθυνος ηγέτης μιας παράταξης, που έταξε σαν έναν από τους ιδρυτικούς της στόχους την επανένωση της πατρίδας μας, θα ένιωθα ανάξιος, αν τούτη την κρίσιμη ώρα παρασυρόμουν από το λαϊκό ρεύμα για να γίνω αρεστός, αλλά και συνάμα συνυπεύθυνος για τα όσα επακολουθήσουν από την απόρριψη της προτεινόμενης λύσης».


Αυτά διακήρυσσε ο Νίκος Αναστασιάδης, Πρόεδρος τότε του ΔΗΣΥ, στο παγκύπριο συνέδριο του κόμματος, κατά το οποίο η επίσημη ηγεσία του Δημοκρατικού Συναγερμού αποφάσιζε να υποστηρίξει το ρατσιστικό σχέδιο Ανάν.


Χαρακτηριστικά αποσπάσματα της ομιλίας του Νίκου Αναστασιάδη δημοσιεύσαμε στην έκδοση της Κυριακάτικης «Σημερινής». Και όσα έλεγε, παραμονές του δημοψηφίσματος του 2004, ο σημερινός Πρόεδρος, και όσα πράττει σήμερα, αντικατοπτρίζουν τη διαχρονική σφοδρή επιθυμία του να λύσει το Κυπριακό, στη βάση του καταψηφισθέντος από τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού απαράδεκτο σχέδιο.
Θα ήταν ανάξιος, έλεγε τότε, αν τασσόταν αντίθετος προς το σχέδιο και ψήφιζε «όχι».
Εννέα χρόνια αργότερα, όμως, και προκειμένου να αναρριχηθεί στην εξουσία, ο Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε «ανάξιος».
Υπογράφοντας το προεκλογικό πρόγραμμα με το ΔΗΚΟ, διά του οποίου εξασφάλιζε τη στήριξη της τότε ηγετικής ομάδας του ΔΗΚΟ προς την υποψηφιότητά του, διακήρυσσε: «Το σχέδιο Ανάν, η φιλοσοφία του, η αρχιτεκτονική και οι αρχές του, απορρίφθηκαν από τη συντριπτική πλειοψηφία του κυπριακού Ελληνισμού, επειδή ο λαός έκρινε ότι συγκρούεται με τις αρχές μίας λειτουργικής και βιώσιμης λύσης.


Συνεπώς, η επαναφορά του ιδίου σχεδίου, στο σύνολό του, ή με φραστικές διακοσμητικές αλλαγές, είτε η διαμόρφωση ενός νέου σχεδίου που θα είναι παραλλαγή του σχεδίου Ανάν, δεν θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή».
Σήμερα, και από τις γνωσθείσες συγκλίσεις και συναντιλήψεις Αναστασιάδη-Ακιντζί, είναι ηλίου φαεινότερον ότι οδεύουμε σε λύση χειρότερη και από εκείνο το σχέδιο, το οποίο ο Νίκος Αναστασιάδης δήλωνε «ανάξιος» αν το απέρριπτε, και το διέψευδε το 2013, απορρίπτοντας επαναφορά του.
Ποίον Αναστασιάδη να εμπιστευθούμε;
Ο λαός απέρριψε τον Νίκο Αναστασιάδη του 2004 και εμπιστεύθηκε τον Νίκο Αναστασιάδη του 2013. Αλλά και πάλιν ο Νίκος Αναστασιάδης δεν παρέμεινε σταθερός και συνεπής. Συνέχιζε τις περιηγήσεις του, αναλόγως των προσωπικών φιλοδοξιών του. Και σήμερα επιστρέφει για να συναντήσει τον Νίκο Αναστασιάδη του 2004.
Νομιμοποιείται όμως να επικαλείται ότι εκπροσωπεί τον λαό, και ότι ο λαός τον εξουσιοδότησε να διαπραγματεύεται το εθνικό του θέμα;
Στη βάση ποίας πολιτικής; Της πολιτικής αποδοχής του σχεδίου Ανάν; Της πολιτικής απεμπόλησης του σχεδίου Ανάν; Ή της πολιτικής επαναφοράς του;
Πότε θεωρεί ότι ήταν «άξιος»; Το 2004; Ή το 2013; Διότι αν ήταν «άξιος» το 2004 και αποδέχθηκε το σχέδιο, ήταν «ανάξιος» το 2013, όταν το «απέρριπτε». Και σήμερα είναι τι;
Ο λαός, και κυρίως η εθνική υπόθεση, δεν μπορούν να υποφέρουν άλλο τις μεταμορφώσεις Αναστασιάδη...