Ενέργεια

Ευκαιρία οι επερχόμενες τριμερείς

Ευνοϊκή συγκυρία για τον αγωγό East Med, η παρουσία των ιταλικών εταιρειών ΕΝΙ και ΕDISON
Στα 80 δις ευρώ ανέρχονται τα κοιτάσματα στην κυπριακή ΑΟΖ που αμφισβητεί η Τουρκία. Με τις σημερινές τιμές φυσικού αερίου, η αξία της περιοχής μπορεί να αγγίξει μέχρι και τα 160 δις ευρώ

Ένα από τα ακανθώδη ζητήματα που εξακολουθούν να παραμένουν σε εκκρεμότητα στην Ανατολική Μεσόγειο είναι αυτό της οριοθέτησης της τριπλής ΑΟΖ μεταξύ Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου. Όσο οι τρεις αυτές φίλες χώρες δεν προχωρούν αποφασιστικά στον καθορισμό των μεταξύ τους θαλασσίων ζωνών, τόσο η Άγκυρα θα συνεχίζει να προβάλλει διεθνώς τις εξωφρενικές απαιτήσεις της στην περιοχή, θέτοντας εμπόδια στην πρόοδο της ενεργειακής συμμαχίας.


Συνάπτοντας εσωτερικές παράνομες συμφωνίες με το ψευδοκράτος, η Τουρκία δημοσιοποιεί κατά καιρούς χάρτες των δικών της διεκδικήσεων, οι οποίοι παραβιάζουν ξεκάθαρα την κυπριακή ΑΟΖ. Οι πρόσφατες αμφισβητήσεις του οικοπέδου 6 της κυπριακής ΑΟΖ, από την Τουρκία, είναι ακριβώς αντανάκλαση της διστακτικότητας της κυβέρνησης των Αθηνών να ανακηρύξει και να οριοθετήσει ΑΟΖ με την Κύπρο.


Σύμφωνα με πρόσφατο άρθρο των καθηγητών Λυγερού και Κονοφάγου, που παρουσιάζει χάρτη των χαρτογραφημένων στόχων της Κύπρου, σημειώνεται πως «η Τουρκία και το ψευδοκράτος χονδρικά διεκδικούν πλέον το 50% των δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, δηλαδή διεκδικούν μία μέγιστη αξία που ξεπερνά τα 80 δις ευρώ».


Σύμφωνα με τους δυο ειδικούς σε θέματα ενέργειας, «βάσει νέων υπολογισμών, με 90% πιθανότητα θα μπορούσαν (στην Κυπριακή ΑΟΖ) να υπάρχουν 50 τρις κυβικά πόδια, με 50% πιθανότητα 140 τρις κυβικά πόδια και με 10% πιθανότητα 400 τρις κυβικά πόδια. Με τις σημερινές τιμές φυσικού αερίου στην περιοχή, η αξία τους κυμαίνεται από 20 δις ευρώ έως και 160 δις ευρώ».


Οι εμμονές των ελλαδικών κυβερνήσεων κατά τα τελευταία δέκα χρόνια στη διεκδίκηση μόνο της υφαλοκρηπίδας και όχι της ΑΟΖ, έχει αφαιρέσει ένα σημαντικό στρατηγικό πλεονέκτημα από τη χώρα, που είναι η μεγιστοποίηση από τη μια του θαλασσίου της χώρου για σκοπούς πρόσκλησης ενεργειακών επενδύσεων και από την άλλη της διασφάλισης των εθνικών της συμφερόντων έναντι των τουρκικών προκλήσεων.


Πάντως οι επερχόμενες τριμερείς συναντήσεις Κύπρου και Ελλάδας, με Ισραήλ και Αίγυπτο, αποτελούν μια χρυσή ευκαιρία για να ξεκαθαρίσει το ενεργειακό τοπίο και να χαραχτεί μια ενιαία ενεργειακή στρατηγική, που θα καταστήσει την Ανατολική Ευρώπη πυλώνα ασφάλειας.
Προτεραιότητα η ασφάλεια
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ο Υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Sameh Shoukry, μιλώντας στο Ανεξάρτητο Βαλκανικό Πρακτορείο Ειδήσεων την Κυριακή, επεσήμανε πως η τριμερής Καΐρου-Λευκωσίας-Αθήνας δείχνει πως οι δυο χώρες, Ελλάδα και Κύπρος, «συμμερίζονται την ασφάλεια και κατανοούν τους πιθανούς κινδύνους από μια αποσταθεροποίηση της Αιγύπτου».


Οι δηλώσεις αυτές του Shoukry έγιναν ουσιαστικά μετά τη συμφωνία Λευκωσίας-Καΐρου για μεταφορά του φυσικού αερίου από το οικόπεδο Αφροδίτη προς την Αίγυπτο. Υπενθυμίζεται ότι η Αίγυπτος αναμένεται να φιλοξενήσει μέσα στον επόμενο μήνα την τρίτη τριμερή συνάντηση.


«Εκτιμούμε πολύ τις προσπάθειες που έχει αναλάβει η Ελλάδα σε συνεργασία με την Κύπρο», δήλωσε ο Shoukry, προσθέτοντας: «Τώρα μπαίνουμε σε ένα αναπτυξιακό στάδιο, όπου υπάρχουν συγκεκριμένοι τομείς συνεργασίας και έργα που υλοποιούμε, και πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό να διατηρήσουμε την προσοχή μας και την ικανότητά μας προκειμένου να εργαστούμε από κοινού σε τριμερές επίπεδο για την εφαρμογή τους».


Ο Shoukry υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι η επικείμενη σύνοδος κορυφής μεταξύ των τριών χωρών θα ασχοληθεί και με θέματα που αφορούν τον τουρισμό, την αλιεία και την ελαιοκαλλιέργεια. «Ελπίζουμε ότι αυτή η σχέση θα συνεχίσει να ακμάζει. Εξετάζουμε πολύ στενά τη συνεργασία του φυσικού αερίου, έτσι ώστε να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε κάθε άλλο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα όπου αυτό υπάρχει», κατέληξε ο Αιγύπτιος Υπουργός Εξωτερικών.
Η σημασία των ιταλικών εταιρειών
Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι χθες ο Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας είχε συνάντηση με τον Ιταλό ομόλογό του Paolo Gentiloni, με τον οποίο μεταξύ άλλων εξέτασαν τις εξελίξεις όσον αφορά στα ζητήματα ενέργειας στην περιοχή. «Μετέφερα στον συνάδελφό μου την πεποίθησή μας ότι με την παρουσία των ιταλικών εταιρειών ENI και EDISSON στην ανατολική Μεσόγειο, η Ιταλία μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις ενεργειακές εξελίξεις στην περιοχή μας και να συμβάλει στην πολιτική συνεργασίας και συνεργειών, που επιδιώκει η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας», δήλωσε κ. Κασουλίδης.


Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ιταλία αποτελεί τη χώρα με τη δεύτερη μεγαλύτερη κατανάλωση φυσικού αερίου στην Ευρώπη μετά τη Γερμανία. H παρουσία των ιταλικών εταιρειών ENI και ΕDISON σε Κύπρο, Αίγυπτο και Ισραήλ δίνει ουσιαστικά προβάδισμα στον υπό εξέταση αγωγό East Med, που θα μεταφέρει το φυσικό αέριο από το Ισραήλ και την Κύπρο στην Κρήτη, και μέσω της Ελλάδας στην ιταλική αγορά.
Άνοιγμα Τσίπρα σε Ρωσία
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πρότεινε στον Αντιπρόεδρο της ρωσικής κυβέρνησης Αρκάντι Ντβόρκοβιτς τη σύσταση ελληνορωσικής κοινοπραξίας για την εξόρυξη ελληνικών φυσικών πόρων.


Όπως μετέδωσε χθες το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης δήλωσε: «Υπάρχουν έργα που προτάθηκαν από τους Έλληνες συναδέλφους μας, όπως μια κοινοπραξία για την εξόρυξη φυσικών πόρων στην ελληνική επικράτεια». Τα έργα αυτά, συνέχισε ο κ. Ντβόρκοβιτς, «προτάθηκαν στο ανώτατο επίπεδο, και από τον Έλληνα Πρωθυπουργό. Γίνονται συνομιλίες για το ζήτημα. Θα χρειαστεί η έγκριση των ελληνικών Αρχών».


O Αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης ανέφερε, ακόμη, ότι η ρωσική κρατική επιχείρηση αερίου Gazprom διαπραγματεύεται με ελληνικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της εταιρείας «Ποσειδών», με την οποία συνεργάζεται επί σειρά ετών.


Σημειώνεται ότι η «Ποσειδών» είναι η κοινή εταιρεία της ΔΕΠΑ και της ιταλικής Edison, που έχει συσταθεί για τη δημιουργία του ελληνοϊταλικού αγωγού φυσικού αερίου (ITGI), ο οποίος θα μπορούσε να ενταχθεί στους ρωσικούς σχεδιασμούς για τη μεταφορά αερίου προς την Ευρώπη μέσω της νότιας οδού. Μάλιστα οι εταιρείες Gazprom, Edison και ΔΕΠΑ έχουν υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας για τον σκοπό αυτό.