Όλα κινούνται σε τροχιά Ανάν...

Kαμία πρόοδος δεν επετεύχθη στις συνομιλίες. Η «πρόοδος» αφορά μόνο επαναβεβαίωση προνοιών του σχεδίου Ανάν, το οποίο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεσμεύθηκε ότι δεν θα επαναφέρει, καθώς και επαναβεβαίωση των συγκλίσεων Χριστόφια-Ταλάτ, τις οποίες, επίσης, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεσμεύθηκε ότι θα ακύρωνε.


Είναι εκπληκτική η σύμπτωση. Επετεύχθη «πρόοδος» μόνο στα θέματα που υποσχέθηκε ο Νίκος Αναστασιάδης ότι θα απέρριπτε, και σε θέματα τα οποία ο λαός και οι πολιτικές δυνάμεις είχαν απορρίψει ως καταστροφικά.
Απ' εκεί και πέρα, όλα κινούνται σε τροχιά Ανάν.
1. Ενσωματώθηκαν στις συμφωνίες Αναστασιάδη-Ακιντζί πρόνοιες του σχεδίου.
2. Καθορίστηκαν χρονοδιαγράμματα (τριμερής, πενταμερής, λύση εντός του 2016).
3. Οδεύουμε προς επιδιαιτησία του Γ.Γ. και νέο Μπούργκενστοκ.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αυτοπαγιδεύτηκε, για άλλη μία φορά. Η δέσμευσή του, η οποία περιέχεται στο λεγόμενο Δελτίο Τύπου, να ζητήσει ομού μετά του κ. Ακιντζί εντονότερη προσωπική εμπλοκή του Γ.Γ. του ΟΗΕ στη διαδικασία, δεν συνιστά τίποτε άλλο παρά ηθελημένη, ή υπαγορευμένη, επιθυμία να οδηγηθούμε σε επιδιαιτησία και σε επανάληψη της διαδικασίας του Μπούργκενστοκ.


Όταν οι δύο ηγέτες προσφεύγουν στον Γ.Γ. και τον ικετεύουν να εμπλακεί πιο ενεργά και πιο έντονα στη διαδικασία, στην ουσία αφήνουν τις περαιτέρω πρωτοβουλίες στα χέρια του. Και από τη στιγμή που ο Γ.Γ. έχει την εκπεφρασμένη επιθυμία των δύο πλευρών, να προχωρήσει σε όσα έχει κατά νουν να πράξει, τότε νομιμοποιείται να προχωρήσει και σε διαδικασίες οι οποίες, στο παρελθόν, αποδείχθηκαν καταστροφικές για την ελληνοκυπριακή πλευρά.


Και τότε τι θα πράξει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας; Θα αρνηθεί να τις αποδεχθεί; Αλλά ο Μπαν Κι Μουν θα του απαντήσει: «Μα εσύ με εξουσιοδότησες να εμπλακώ πιο έντονα στη διαδικασία. Γιατί, τώρα, απορρίπτεις όσα πιο 'ενεργά και έντονα' αποφάσισα;».
Η ενεργότερη και εντονότερη εμπλοκή του Μπα Κι Μουν θα αποβεί προς όφελος της τουρκικής πλευράς. Ο Γ.Γ. βρίσκεται υπό την ομηρία των αγγλοαμερικανών. Ο ίδιος, προσωπικά, βαρύνεται με πολλές αντικυπριακές ενέργειες, και στο πρόσφατο παρελθόν και σήμερα.


Συνεπώς, δεν αποτελεί τον καταλληλότερο άνθρωπο ο οποίος θα διαχειριστεί αντικειμενικά τα προβλήματα στο Κυπριακό. Αντίθετα, η εμπλοκή του είναι επικίνδυνη και θα δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στην κυπριακή υπόθεση.
Η αυτοπαγίδευση αποτελεί το... σπεσιαλιτέ του Προέδρου Αναστασιάδη. Αλλά και το μεγάλο βαρύδι στην κυπριακή υπόθεση. Έχει αυτοπαγιδευθεί στις αμφισημίες του κοινού ανακοινωθέντος με τον Έρογλου, έχει αυτοπαγιδευθεί με την εξιδανίκευση του Ακιντζί και με τα κοινά οράματα, έχει αυτοπαγιδευθεί καθορίζοντας ο ίδιος χρονοδιαγράμματα λύσης, έχει αυτοπαγιδευθεί εξωραΐζοντας τον Ερντογάν και την Τουρκία, ότι θέλουν λύση.


Με αποτέλεσμα, όλοι οι ξένοι ηγέτες να επαινούν την Τουρκία ότι θέλει λύση. Προχθές, ακόμη, η Φεντερίκα Μογκερίνι διακήρυξε, ενώπιον της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ότι «υπάρχει σαφής πολιτική βούληση από την Άγκυρα για λύση του Κυπριακού».
Πώς θα μπορέσει να εξέλθει, εκ των υστέρων, από όλες αυτές τις αυτοπαγιδεύσεις ο Πρόεδρος Αναστασιάδης;
Εκτός και αν δεν αυτοπαγιδεύεται. Και όσα πράττει και όσα αποδέχεται είναι αποτέλεσμα αυτόβουλης βούλησης να σπρώξει το Κυπριακό σε τέτοια κανάλια, από τα οποία μόνο μία διέξοδος θα υπάρχει: Η αποδοχή μίας λύσης Ανάν...