Έκπτωση στην ασφάλεια = παράδοση στην Τουρκία

Δεν υπάρχει κανένας πατριώτης Έλληνας της Κύπρου που να μη θέλει λύση στο Κυπριακό, λειτουργική, βιώσιμη, δημοκρατική, ευρωπαϊκή και διαρκή. Ακόμα και ο ορκισμένος Αναν-ιστής Αναστασιάδης, τουλάχιστον δημόσια (είναι άλλη τραγική ιστορία τι αποδέχτηκε στα παρασκήνια...), διασαλπίζει πως στόχος της διαπραγμάτευσης που διεξάγει είναι: Ένα λειτουργικό, δημοκρατικό, βιώσιμο και ευρωπαϊκών προδιαγραφών κράτος, που θα είναι μέλος του ΟΗΕ, της Ε.Ε. και όλων των διεθνών οργανισμών, με διασφαλισμένη την κυριαρχία και την ανεξαρτησία του, με σεβασμό των τεσσάρων βασικών ελευθεριών, των ανθρώπινων δικαιωμάτων και του κοινοτικού κεκτημένου. Με απλά λόγια, το νέο κρατικό μόρφωμα να αποτελεί υποκείμενο του Διεθνούς Δικαίου.


Θα είναι; Ιδού το μέγα ερώτημα που ήδη σκιάζεται απ' όσα διαθρυλούνται για τη δομή και το περιεχόμενο της τουρκοφρενούς διζωνικής. Όλοι παραδέχονται ότι το διζωνικό ομόσπονδο κράτος, που πάει να δημιουργηθεί, θα είναι ένας ακόμα δυσλειτουργικός τραγέλαφος, που δεν θα αντέξει στην πρώτη δυσκολία. Ο Ν. Αναστασιάδης, με βάση την ολέθρια Κοινή Δήλωση με τον κατοχικό Έρογλου, φέρεται και φαίνεται να έκανε σοβαρές εκπτώσεις σε θέματα διακυβέρνησης, Ε.Ε., κ.λπ. Διακηρυγμένη θέση της ελληνικής πλευράς ανέκαθεν ήταν πως δεν δεχόμαστε ούτε τουρκικές εγγυήσεις σε μια λύση ούτε παραμονή στρατευμάτων. Γιατί; Διότι οι Έλληνες δεν εμπιστευόμαστε την Τουρκία. Μέχρι σήμερα, οι Τούρκοι δεν σεβάστηκαν ποτέ την υπογραφή τους. Θα ανέμενε, λοιπόν, κάθε αγωνιών πολίτης πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα έμενε αταλάντευτος και ανυποχώρητος στη θέση αρχής της πλευράς μας ότι δεν δεχόμαστε παραμονή ούτε ενός Αττίλα στο νησί ούτε εγγυήσεις ή επεμβατικά δικαιώματα της Τουρκίας.


Και όμως! Ο Ν. Αναστασιάδης διέπραξε νέο ολέθριο ολίσθημα. Αντί να επιμείνει στη θέση της πλευράς μας και σε δικές του πάμπολλες διακηρύξεις ότι δεν αποδεχόμαστε τουρκικές εγγυήσεις και παραμονή στρατευμάτων, ανέκρουσε πρύμναν! Με έγγραφό του προς τον κατοχικό ηγέτη, που αποκάλυψε χθες η «Σ», εισηγείται αυτό που πριν από λίγες ημέρες ήταν δημοσιογραφικές πληροφορίες: Αποχώρηση του 75% των κατοχικών στρατευμάτων, συγκέντρωση των υπολοίπων σε ένα στρατόπεδο (προφανώς τεραστίας εκτάσεως...), αλλά χωρίς να καθορίζεται σαφές χρονοδιάγραμμα για την αποχώρησή τους. Τι επιχειρεί ο Αναστασιάδης; Προσχωρεί σε τουρκική θέση που συνίσταται στην παραμονή τουρκικών στρατευμάτων επειδή, τάχα, οι Τ/κ δεν εμπιστεύονται την Ε.Ε. ή άλλη πολυεθνική δύναμη ή και επεμβατικά δικαιώματα της Τουρκίας όταν και εφόσον το ζητήσει το συνιστών τ/κ κρατίδιο.


Στο θέμα των εγγυήσεων όλα τα κόμματα συμφωνούν εδώ και 42 χρόνια: Δεν αποδέχεται κανείς παραμονή έστω και ενός Αττίλα και δεν αποδέχεται κανείς εγγυητικά ή επεμβατικά δικαιώματα της Τουρκίας. Αντί ο Πρόεδρος να εμμείνει αταλάντευτος σε αυτό το μέγιστο ζήτημα ασφάλειας του κυπριακού Ελληνισμού, προέβη ξανά σε καταστροφικές εκπτώσεις. Από τη στιγμή που εισηγείται μερική και όχι πλήρη αποχώρηση, αμέσως υιοθετεί την τουρκική θέση ότι οι Τ/κ χρειάζονται την ασφάλεια της Τουρκίας. Και οι Έλληνες της Κύπρου; Μια απλή αλλά τετράγωνη απορία: Αφού ο Ν. Αναστασιάδης δεν επιμένει και δεν καθορίζει έστω ένα χρονοδιάγραμμα για την πλήρη αποχώρηση του Αττίλα, ποιος θα υποχρεώσει τους Τούρκους να αποχωρήσουν;


Με την πιθανή λύση, η Κυπριακή Δημοκρατία θα παύσει να υπάρχει. Η Εθνική Φρουρά, που μόλις προχθές ο Πρόεδρος υποκριτικά εκθείαζε τη συμβολή της στην ασφάλεια της Κύπρου, θα διαλυθεί. Επειδή οι Τούρκοι είναι ειδικοί στη δημιουργία επεισοδίων, ποιος θα αποτρέψει ή ποιος θα ανακόψει επίθεση εναντίον μας των τουρκικών στρατευμάτων που θα βρίσκονται ακόμα στο νησί; Κανείς! Ο Ν. Αναστασιάδης διαπραγματεύεται οσημέραι επικίνδυνα τη μοίρα αυτού του τόπου. Δεν του ζητά κανείς να διαπραγματεύεται από φόβο ή να φοβάται να διαπραγματευτεί αλλά να υπερασπίζεται τα δίκαια, τα δικαιώματα, τις ελευθερίες και την επιβίωση του κυπριακού Ελληνισμού σε τούτα τα χώματα. Πολύ φοβόμαστε ότι έχει προ πολλού εκφύγει αυτών των ασφαλιστικών δικλίδων. Έκπτωση στην ασφάλεια ισούται με παράδοση στην Τουρκία.